Φώφη Γεννηματά: Οχτώ προτάσεις για την κοινωνική προστασία

Οχτώ προτάσεις που συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Κοινωνική Συνοχή, παρουσίασε

Οχτώ προτάσεις που συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Κοινωνική Συνοχή, παρουσίασε Φώφη Γεννηματά στην προσυνεδριακή εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Για μας, τόνισε η κυρία Γεννηματά «για μας η κοινωνική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν και είναι συντελεστής της παραγωγής και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.

Οι προτάσεις που παρουσίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι:


1.Νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και ένταξη.

Το κράτος σχεδιάζει, οι δημόσιοι, ιδιωτικοί, κοινωνικοί φορείς εξειδικεύουν και υλοποιούν. Δημιουργούνται δίκτυα Κοινωνικής Σύμπραξης και Αλληλεγγύης σε κάθε Δήμο, για την στήριξη των ευπαθών ομάδων με πόρους που προέρχονται κυρίως από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μεταφέρεται το «βάρος» των υπηρεσιών στην από – ασυλοποίηση, από – ιδρυματοποίηση. Δημιουργούνται στοχευμένες δράσεις – προγράμματα για στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης προσθέτοντας στην εισοδηματική ενίσχυση, τη διευκόλυνση πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες.

3. Στήριξη της Οικογένειας και Προστασία των Παιδιών

Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων.

Στήριξη των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα με προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και παροχή υπηρεσιών.

4. Ευκαιρίες ένταξης των ανέργων.

Επιδοτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ως έξοδο – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Ειδικά όμως για νέους άνεργους ως 29 ετών, ανέργους άνω των 55 ετών, για γυναίκες άνεργες ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.

Τα Προγράμματα που επιδοτεί το «Κοινωνικό Ταμείο» (ΕΣΠΑ) από τα ολιγόμηνα stage στο Δημόσιο, μετατρέπονται σε Προγράμματα απόκτησης Εργασίας Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα, που δημιουργούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να βρει ο άνεργος δουλειά.

5. Στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων

Καθιέρωση κατώτερου εγγυημένου επιπέδου σύνταξης, που ορίζεται για το μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τον κατώτερο μισθό, μεταφέρεται η ευθύνη στους Κοινωνικούς Εταίρους, μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ώστε να επιτευχθούν αυξήσεις μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας.

6. Παροχή καθολικών υπηρεσιών ασφάλειας

Επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος.

Με ενίσχυση και γενίκευση της «Βοήθειας στο Σπίτι» και της «νοσηλείας κατ’ οίκον», για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

7. Πλήρης ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο Με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ. Με εξασφάλιση της προσβασιμότητας τους στα μέσα μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους.

8. Προάσπιση δικαιωμάτων

Εισχύονται οι δομές και οι υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.

Όπως επεσήμανε η κυρία Γεννηματά « πρέπει να παλέψουμε μαζί με τους Σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη για να εξαιρεθούν οι κοινωνικές δαπάνες από την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως και η Ελληνική, έτσι και όλες οι Ευρωπαϊκές Κοινωνίες πρέπει επί τέλους να αισθανθούν ότι η πολιτική της διαρκούς λιτότητας που ισοπεδώνει τα πάντα εγκαταλείπεται και μια νέα εποχή που φέρνει την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή σε πρώτο πλάνο ξεκινά»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.