Δεν είναι λίγες οι φορές που η εικόνα του κοινοβουλίου προκαλεί την απέχθεια των πολιτών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω απαξίωση της θεσμικής του υπόστασης και λειτουργίας. Όταν όμως αυτό δηλώνεται δημοσίως από τον Πρόεδρο της Βουλής, τότε γίνεται ακόμα πιο σοβαρό. Οι αναφορές του Ν. Βούτση στο φαινόμενο της πολιτικής και πολιτισμικής έκπτωσης στον χώρο της Βουλής, έγινε κατά την επίσημη παρουσίαση των δράσεων της Βιβλιοθήκης της Βουλής που στεγάζεται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο στην Λένορμαν με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερθείς στην έκθεση «Γλωσσόpolis: περιήγηση στη νέα ελληνική», στο πλαίσιο της οποίας λειτουργεί το εργαστήριο κατά της λεκτικής σχολικής βίας «Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν», στο οποίο παίρνουν μέρος μαθητές και μαθήτριες που επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη, μίλησε για την «πολιτική και πολιτισμική έκπτωση στον χώρο του Κοινοβουλίου, ακόμα και από πολιτικά στελέχη που μιλάνε στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με ατάκες και tweets, χωρίς να διατυπώνουν ουσιαστικό πολιτικό λόγο», για να τονίσει ότι «η Βουλή θα πρέπει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τα παιδιά ώστε να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα».

Όσον αφορά το έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, είπε ότι «αναπτύσσει σταθερά εξωστρεφείς δράσεις με σκοπό το άνοιγμα προς την κοινωνία, την ευρύτερη διάχυση της πληροφορίας, την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και την παροχή απαντήσεων σε ζητούμενα πληροφόρησης, με τις πλούσιες συλλογές και τα αναγνωστήριά της, που προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες σχολικής μελέτης και έρευνας, καθώς και καταρτισμένους, αφοσιωμένους και πρόθυμους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εργαζόμενους».