Το μυστικό για την αναχαίτιση της εξάπλωσης των ιών στον ανθρώπινο οργανισμό ενδεχομένως να κρύβεται στο κόκκινο κρασί και την σοκολάτα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Σε ε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικο έντυπο Frontiers in Microbiology, ο Δρ Σουάι Τσάο εξηγεί ότι «η ρεσβερατρόλη, ένα μικρό φυσικό συστατικό σε πολλά φυτά, όπως τα σταφύλια, το κακάο, τα φιστίκια και τα βατόμουρα, μπορεί σε υψηλές συγκεντρώσεις να εμποδίσει ιούς που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες να πολλαπλασιαστούν εντός των ανθρώπινων κυττάρων».
Ο Δρ Τσαο και συνεργάτες του στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί είτε να εξαχθεί απευθείας από τα φυτά, είτε να συντεθεί εργαστηριακά και έτσι να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωτική θεραπεία κατά τον ιών, ειδικά τώρα, που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με το λεγόμενο «τέλος των αντιβιοτικών».
Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ρεσβερατρόλη σε διάφορες καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων που είχαν μολυνθεί με ιό δαμαλίτιδας, έναν «ξάδελφο» του ιού της ευλογίας. Οι κυτταρικές καλλιέργειες με υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης εμπόδισαν τον ιό να πολλαπλασιαστεί στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αναχαιτίζοντας έτσι την εξάπλωση του.
«Για να μπορέσει ένα ιός να μολύνει τον ξενιστή πρέπει πρώτα να μπει στο κύτταρο να να παράγει πολλά αντίγραφα του γονιδιώματός του εντός των κυττάρων του ξενιστεί. Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη εμποδίζει τον ιό της δαμαλίτιδας να κάνει αντίγραφα του DNA της και του γονιδώματός του», εξηγεί ο ερευνητής.