Για απάτη περισσοτέρων από 5 δισ. δολαρίων κατηγορείται ο αυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος το 2016 είχε ισχυριστεί ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος δημιούργησε το bitcoin με το ψευδώνυμο «Σατόσι Νακαμότο».

Ο Ράιτ κατηγορείται ότι πλαστογράφησε συμβόλαια και υπογραφές για να υπεξαιρέσει κρυπτονομίσματα από τον παλαιό συνεργάτη του κατά τη δημιουργία του Bitcoin, τεχνικό ασφαλείας των ηλεκτρονικών υπολογιστών Ντέιβ Κλέιμαν, ο οποίος πέθανε το 2013.

Τον Ράιτ, που είναι κάτοικος Λονδίνου, κατηγορεί η οικογένεια του Κλέιμαν, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει τα δικαιώματα περισσοτέρων από 1 εκατομμύριο Bitcoin τα οποία ο ειδικός στην τεχνολογία blockchain εξόρυξε και κατοχύρωσε. Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την προσφυγή κατά του Ράιτ που κατέθεσε ο αδελφός του Κλέιμαν σε δικαστήριο της Φλόριντα.
«Ο Ράιτ προχρονολόγησε συμβόλαια και πλαστογράφησε την υπογραφή του Ντέιβ προκειμένου να μεταφέρει σε δικούς του λογαριασμούς ή σε εταιρείες που ελέγχει την περιουσία του Ντέιβ» δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Κλέιμαν. Ο Ράιτ και ο Κλέιμαν δημιούργησαν το 2011 την εδρεύουσα στη Φλόριντα εταιρεία W&K Info Defense Research LLC που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.