Λίγο προτού κληθούν να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι την προσφορά της εδρεύουσας στη Σιγκαπούρη Broadcom που διακαώς επιθυμεί να εξαγοράσει την αμερικανική Qualcomm, οι μέτοχοι της δεύτερης πίεσαν τη διοίκηση ώστε να εξαγοράσει την ολλανδική NXP Semiconductors. Οι μέτοχοι της Qualcomm ελπίζουν ότι η απόκτηση της ΝΧΡ αντί 44 δισ. δολαρίων θα ενισχύσει την άμυνα της αμερικανικής εταιρείας απέναντι στην επιθετική εξαγορά που επιχειρεί η Broadcom.

Σημειωτέον ότι η ενοποίηση Broadcom και Qualcomm θα δημιουργούσε μια γιγαντιαία εταιρεία με ηγετική παρουσία που θα πρωταγωνιστήσει στον εφοδιασμό με ημιαγωγούς των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς (5G). Αλλά η Qualcomm μάχεται εδώ και μήνες να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Και σε περίπου δύο εβδομάδες –στις 6 Μαρτίου συγκεκριμένα –οι μέτοχοί της θα πρέπει να αποφασίσουν σε γενική συνέλευση αν θα εγκρίνουν τη νέα, βελτιωμένη προσφορά της Broadcom.
Καθώς ο χρόνος των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει, η Qualcomm ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι συμφώνησε με εννέα μεγαλομετόχους της NXP στο αυξημένο κατά 16% τίμημα εξαγοράς της (127,5 δολάρια ανά μετοχή) συγκριτικά με τα 110 δολάρια που είχε προσφέρει αρχικά η αμερικανική εταιρεία για την ολλανδική τον Οκτώβριο του 2016. Μεταξύ των μεγαλομετόχων της ΝΧΡ περιλαμβάνεται και το hedge fund Elliott Management του ακτιβιστή επενδυτή Πολ Σίνγκερ, καθώς επίσης και το Soroban Capital, που μαζί ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο από το 28% της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών.

«Δηλητηριώδες χάπι»

Το διοικητικό συμβούλιο της Qualcomm ομόφωνα ενέκρινε την αυξημένη προσφορά λαμβάνοντας υπ’ όψιν «τις ισχυρές επιδόσεις της ΝΧΡ» και τη «σημασία των συνεργειών που οι δύο εταιρείες θα μπορούν να πετύχουν». Ουσιαστικά χρησιμοποιεί όμως τη ΝΧΡ ως «δηλητηριώδες χάπι» που θα περιπλέξει τα πλάνα της Broadcom, η οποία επί μήνες προσπαθεί να εξαγοράσει την αμερικανική ανταγωνίστριά της, ανεβάζοντας μάλιστα την προσφορά της στα 146 δισ. δολάρια. Η Broadcom έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει ότι αν καταφέρει να εξαγοράσει την Qualcomm δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία με τη ΝΧΡ σε τιμή μεγαλύτερη των 110 δολαρίων ανά μετοχή.
Ως «απογοητευτική αλλά όχι αποτρεπτική» για τα σχέδια της Broadcom χαρακτήρισε τη συμφωνία Qualcomm – NXP στενός συνεργάτης του διευθύνοντος συμβούλου της σιγκαπουριανής εταιρείας Χοκ Ταν. Από την άλλη πλευρά, στέλεχος της Qualcomm δήλωσε: «Αν δεν καταλήξουμε στην Broadcom, με τη ΝΧΡ ανεβάζουμε την αξία της Qualcomm. Αν τελικά ενοποιηθούμε με την Broadcom, η ΝΧΡ ενισχύει τη διαπραγματευτική μας ισχύ».