Το πετρέλαιο θα κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας ως τα τέλη της δεκαετίας του 2030 προέβλεψε πρόσφατα η ΒΡ Plc., καθώς τότε θα αρχίσει να μειώνεται η παγκόσμια ζήτηση για αυτό. Η μετάβαση ωστόσο του πλανήτη στη μεταπετρελαϊκή εποχή θα επιταχυνθεί, αφού η χρήση ανακυκλούμενης ενέργειας θα πενταπλασιαστεί την επόμενη 20ετία.
Σε προοπτική 20ετίας περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης θα καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβλέπουν οι ειδικοί της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας. Ο κλάδος όμως, προειδοποιεί με συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής Iberdrola Ιγνάθιο Γκαλάν, θα κλονιστεί κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο με μεγα-πτωχεύσεις επιχειρήσεων, που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της κατάρρευσης της Enron Corp.
Ξεκαθάρισμα
Στις καταρρεύσεις αυτές, που θα θυμίζουν την αναπάντεχη πτώχευση της γιγαντιαίας αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας στα τέλη του έτους 2001, θα συμβάλει ο τερματισμός της εποχής του φθηνού χρήματος, εκτιμά ο ισπανός μάνατζερ. «Οι νέοι μη βιομηχανικοί παίκτες που μπαίνουν στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας, αν και έχουν ελάχιστη εμπειρία, διαγκωνίζονται σε επιθετικές εξαγορές, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πραγματικό Ελντοράντο. Καθώς το χρήμα είναι πολύ φθηνό και εύκολο να το βρει κανείς, πολλοί άνθρωποι δίχως ταλέντο και γνώσεις μπαίνουν στον χώρο με απίστευτα υψηλό επίπεδο μόχλευσης. Η αλλαγή επιτοκιακής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες όμως θα φέρει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στον χώρο» δήλωσε μιλώντας στους «Financial Times» ο Ιγνάθιο Γκαλάν.
Η Iberdrola είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανεμογεννήτριες στον κόσμο. Στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 3,6% το 2017 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (τα κέρδη της έφθασαν στα 2,8 δισ. ευρώ). Προανήγγειλε επίσης επενδύσεις 32 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην Enron
«Σκέφτομαι ότι αυτά που συνέβησαν στην Enron μπορεί να ξανασυμβούν. Η Enron είχε μεγάλη μόχλευση. Και είχε έλλειμμα ταλέντου τόσο ως εταιρεία κοινής ωφελείας όσο και ως trader στο χρηματιστήριο της ενέργειας. Γι’ αυτό εξαφανίστηκε» είπε ο Γκαλάν.
Ο επικεφαλής της εταιρείας δεν κατηγορεί τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο ανανεώσιμης ενέργειας για λογιστικές αλχημείες σαν και αυτές που οδήγησαν στην κατάρρευση την Enron, εκτιμούν οι «FT». «Εκείνο που θέλει να επισημάνει είναι πώς το φθηνό χρήμα ωθεί κάποιους να εμπλακούν σε κλάδους που δεν καταλαβαίνουν» γράφει η οικονομική εφημερίδα. Οι φόβοι που εκφράζει είναι μήπως η σφιχτότερη νομισματική πολιτική την οποία υιοθετούν σιγά σιγά οι κεντρικοί τραπεζίτες καθώς ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία και οι τιμές ξαναπαίρνουν την ανιούσα προκαλέσει «κανόνια» στην αγορά. Διότι πολλές απροετοίμαστες για την «αλλαγή του καιρού» επιχειρήσεις –εν προκειμένω στον κλάδο της ενέργειας –πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος της αύξησης του κόστους δανεισμού τους.
Πέρυσι ο αναλυτής της JP Morgan Μάρκο Κολάνοβιτς είχε εκφράσει τον φόβο ότι ο τερματισμός μιας τόσο μακράς περιόδου φθηνού χρήματος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει κρίση ρευστότητας. Και αυτή η κρίση ρευστότητας μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει χρηματοοικονομική κρίση. Διότι, όπως είπε και ο Ιγνάθιο Γκαλάν, «οι τραπεζίτες είναι πάντοτε πρόθυμοι να σου προσφέρουν μια ομπρέλα όταν δεν βρέχει, αλλά όταν αρχίζει η βροχή τη ζητούν πίσω».