Δραγασάκης: Στοίχημα η επιτάχυνση της ανάπτυξης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας.

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομίας.

«Φεύγω σε μία κρίσιμη για την οικονομία περίοδο χωρίς να έχω ολοκληρώσει πλήρως το έργο που ανάλαβα» τόνισε ο τέως υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα συνεχίσει επάξια το δύσκολο έργο των μεταρρυθμίσεων και τον αγώνα για προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Δ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε το «θετικό κλίμα που βγαίνει προς τα έξω για την Ελλάδα», ενώ σημείωσε και την πρόοδο στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η προτεραιότητα που είχα θέσει αφορούσε την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων. Ενάμιση χρόνο μετά και ύστερα από συνεχείς επαφές με επενδυτές σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι ακαθάριστες επενδύσεις είναι αυξημένες κατά 3%, οι νέες άμεσες επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας κοντά στα 4δις».

Τόνισε ακόμη, πως η προώθηση της επενδυτικής εικόνας της χώρα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Ο κ. Παπαδημητρίου αφού έκανε μία αναδρομή στο έργο του αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του, ανέφερε ότι ο Γιάννης Δραγασάκης «θα έχει την ευτυχία να υπογράψει τον νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες που εκσυγχρονίζεται μετά από 98 χρόνια.Μόνο και μόνο γι΄ αυτό θα τον ζήλευα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στον Γ. Δραγασάκη, σημειώνοντας ότι «με την εμπειρία του θα συνεχίσει με επιτυχία το έργο των μεταρρυθμίσεων αλλά και της προσέκλυσης επενδύσεων στην χώρα μας».

«Θα συνεχίσω με όποιον τρόπο να συμβάλλω στον αγώνα της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του αλλά και τον Πρωθυπουργό.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας σημείωσε ότι θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι η συνεργασία με το νέο υπουργό δεν ξεκινάει σήμερα ήταν πάντα ένας πολύτιμος σύμβουλος με την εμπειρία και τις γνώσεις του και η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Έχουν γίνει οι προσπάθειες που οδήγησαν σε ρυθμούς ανάπτυξης την οικονομία μας. Στα περιφερειακά συνέδρια βλέπουμε όλοι ότι αντιμετωπίζονται θετικά οι παρεμβάσεις που προωθούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με τη νέα σύσταση του υπουργείου θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια που γίνεται.

«Στην δική μου κουλτούρα δεν υπάρχουν αξιώματα αλλά ευθύνες. Ευθύνες απέναντι στον Πρωθυπουργό που με εμπιστεύτηκε, αλλά και στον κόσμο που έχει προβλήματα κι εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε» είπε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης.

Δεν ξέρω, πρόσθεσε, πότε ήταν πιο σημαντικός ο ρόλος μου. «Όταν ήμουν βουλευτής μαζί με 6 βουλευτές και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ή τώρα».

«Η έξοδος από την κρίση και την κατάσταση χρεοκοπίας, είναι μια πορεία μακρά, και ευάλωτη σε εξωγενή απρόοοπτα γεγονότα» είπε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στον απερχόμενο υπουργό, σημειώνοντας: «με τη στάση του και με τη δράση του, έδωσε ενα νέο ήθος στην πολιτική. Υπηρέτησε ένα νέο ήθος με τον λόγο, τα επιχειρήματα, τα στοιχεία, τις θέσεις και τις απόψεις». Ο ίδιος ανέφερε πως «αυτή την πολιτική χρειάζόμαστε, μια πολιτική με αντιπαραθέσεις στη βάση θέσεων και απόψεων».

Τόνισε, αναφερόμενος στον απερχόμενο κ. Παπαδημητρίου, πως «πρόκειται για μια προσωπικότητα η οποία τίμησε τη χώρα του στο εξωτερικό και θέλησε να βοηθήσει.»

«Δεν ήρθε εδώ», είπε ο κ. Δραγασάκης, «για χρήματα ούτε για τη δόξα. Ήρθε σε μια στιγμή που η χώρα ζητούσε νέες δυνάμεις και εμείς ψάχναμε να βρούμε εκείνα τα όπλα».

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων έξι μηνών, οι οποίοι όπως είπε μπορεί να επηρρεάσουν την Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι βάσεις για την ανάπτυξη έχουν τεθεί, δεν ξεκινάμε από λευκή σελίδα σε αυτό το υπουργείο, σημείωσε.

Θα δουλέψουμε συλλογικά, γιατί είναι μέρος της κουλοτύρας μας αλλά και γιατί έχω άπειρα παραδείγματα που δείχνουν ότι δουλεύοντας ως μέλος μιας ομάδας πετυχαίνεις πολλά.

Ενας παράγοντας που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η επιτάχυνση, γιατί η ανάπτυξη από μόνη της δεν είναι επαρκής. Οι κάθε λογής αποφάσεις πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα. Και αυτό αφορά όλους μας.

Θέλουμε, συμπλήρωσε, ταχύτερη και δικαιότερη ανάπτυξη. Έχουμε χάσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις… Οτι μπορεί να τελειώσεισήμερα δεν πρέπει να το αφήνουμε για αύριο.

Παράλληλα τόνισε την μεγάλη σημασία του συντονισμού. Να δημιουργηθεί μια νέα σχέση κράτους-πολίτη. Αναφέρθηκε ειδικά στην πολιτική διάσταση του συντονισμού, ο οποίος δεν έχει μόνο ρυθμό αλλά και κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και τους στόχους του υπουργείου.

Μονο αν η κοινωνία καταστεί συμμέτοχος της αναπτυξης μόνο τότε θα καρπωθεί τα αποτελέσματά της.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.