Ενδεικτικός της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και ως προς τις δυνατότητές του να διαχειριστεί εσωτερικούς συσχετισμούς και ισορροπίες, ήταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έπειτα από τις παραιτήσεις του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου.
Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε στις λιγότερες δυνατές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και προέβη σε τοποθετήσεις λίγο πολύ εκ των ενόντων. Χαρακτηριστικό είναι, ότι παρά την σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών, ούτε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απομ ακρύνθηκε, ούτε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μετακινήθηκε.
Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου προς τον κ. Κουρουμπλή, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, έπειτα από την εξαίρεσή του από την δικογραφία της Novartis, το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η ΝΔ και τις αποκαλύψεις για τα σχετικά έγγραφα που είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, κ. Ελένη Ράικου, προτού παραιτηθεί από την θέση της πριν από έναν χρόνο.
Επιπλέον όμως, ούτε στελέχη της νέας γενιάς αναβαθμίστηκαν, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, ούτε αυξημένες αρμοδιότητες ανατέθηκαν σε πρόσωπα όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας.
Ετσι, τον κ. Παπαδημητρίου αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε και ως ένδειξη μίας ιδιότυπης επιτροπείας υπό την οποία τελεί πλέον ο κ. Τσίπρας, έχοντας απολέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Τον κ. Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διαδέχεται ο μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας.
Δια της απομάκρυνσης του τελευταίου από το Πεντάγωνο, άνοιξε πάντως ο δρόμος έπειτα από πολλές προσπάθειες προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναλαμβάνει μία κυβερνητική θέση, αποδεχόμενος τον ρόλο του υφισταμένου του Π. Καμμένου.
Όπως αποδείχθηκε από τις κινήσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας παραμένει σε αδυναμία να διαρρήξει την σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος έπειτα και από αυτόν τον ανασχηματισμό, φαίνεται ότι κρατά την τύχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα χέρια του.
Σε μία κίνηση δίχως ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, την θέση του κ. Ζουράρι ως υφυπουργού Παιδείας και Θρηκευμάτων ανέλαβε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ενώ την θέση της κ. Αντωνοπούλου ως υφυπουργού Εργασίας καταλαμβάνει ο μέχρι σήμερα ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Θ. Ηλιόπουλος.
Παρά την φημολογία περί αντικατάστασης της κ. Λυδίας Κονιόρδου στο υπουργείο Πολιτισμού, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό οφείλεται αφενός στην απροθυμία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν το πόστο, δεδομένης και της πίεσης για επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό. Ως εκ τούτου, επελέγη η λύση της ανάθεσης ρόλου «τοποτηρητή» στον κ. Κ. Στρατή, από την θέση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.