Αναμφίβολα η σφραγίδα του αναγκαστικού ανασχηματισμού που προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε φαρδιά πλατιά όταν ανακοινώθηκε το όνομα του Φώτη Κουβέλη, ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, ως αναπληρωτή δηλαδή του (συγκυβερνήτη) Πάνου Καμμένου. Ουδείς ξέχασε, αν και πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια, την άρνησή του «Μπάρμπα Φώτη» να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγώντας έτσι σε ανατροπή την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, παραδίδοντας τα ηνία της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Έκανα λοιπόν στον κ. Κουβέλη το εύλογο ερώτημα γιατί δέχτηκε να γίνει αναπληρωτής του κ. Καμμένου (ενός πολιτικού που στο παρελθόν του άσκησε σκληρή κριτική) και δεν δέχτηκε τότε το ύπατο αξίωμα για έναν πολιτικό, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ιδού τι μου απάντησε:
Το αριστερό αντίβαρο
«Η απόφασή μου να εισέλθω στην κυβέρνηση και σ΄αυτήν την θέση είναι προϊόν πολυήμερων συζητήσεων και τηλεφωνικών και διά ζώσης με τον Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε το θέμα και αποδέχτηκα τη θέση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Φαινόταν ικανοποιημένος για την απόφασή του αυτή και για το γεγονός ότι έγινε και πάλι υπουργός, αλλά και επειδή δεν θα είναι υφιστάμενος του κ. Καμμένου. Θα αναφέρεται, όπως τον βεβαίωσαν, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (όπως και έκανε και ο προκάτοχός του κ. Βίτσας). Και το σημαντικότερο θα παριστάνει το αριστερό αντίβαρο έναντι του κ. Καμμένου (όπως έκανε και ο προκάτοχός του, ο οποίος όμως αναβαθμίστηκε σε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής). Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
***
Πρώτον: Ο,τι υπήρχαν εδώ και καιρό (κατά τα λεγόμενα του κ. Κουβέλη) μυστικές συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον ίδιο. Ο,τι ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Κουβέλης προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του (ακόμα και στο ζήτημα του δημοψηφίσματος»), χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «καλό, υπομονετικό στρατιώτη της Αριστεράς», που μπορεί αν προσφέρει από οποιαδήποτε θέση, ακόμα και ως αναπληρωτής του κ. Καμμένου.
Και η Μαριλίζα έμεινε εκτός
Αλλωστε ο κ. Κουβέλης στήριζε όλες τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Πολλοί έλεγαν ότι θα έπαιζε σε κάποια στιγμή έναν κεντρικό κυβερνητικό ρόλο. Ουδείς όμως φανταζόταν ότι ο κ. Τσίπρας (ως ανταμοιβή των υπηρεσιών που του προσέφερε) θα τον έριχνε τόσο χαμηλά. Αναπληρωτής στο υπουργείο Αμυνας. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που το Διαδίκτυο το «γλέντησε» κάνοντας λόγο με… «ήταν δίκαιο το έγινε πράξη».Κάποιος μου θυμήθηκε ότι και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπήρξε και αυτή «καλή στρατιωτίνα» έναντι του κ. Τσίπρα (και του ΣΥΡΙΖΑ), πλην όμως δεν εισήλθε στην κυβέρνηση. Ίσως στον επόμενο ανασχηματισμό, εάν αυτός που έγινε δεν λογαριασθεί ότι είναι και ο τελευταίος.
Αναπτυξαικός συμβολισμός
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης αναλαμβάνει και υπουργικό θώκο με σαφείς πλέον αρμοδιότητες, κάτι το οποίο, όπως έμαθα, του το ζήτησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Η αποδοχή της θέσης του υπουργού Οικονομίας- Ανάπτυξης εκ μέρους του αντιπροέδρου, υποτίθεται πως έχει και ένα συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από τον αναπτυξιακό συμβολισμό, αφού πλέον ο στόχος του αντιπροέδρου είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδύσεων. Ετσι ο κ. Δραγασάκης θα βγει από την προστασία της θέσεως του αντιπροέδρου (που ήταν και υπεράνω κριτικής) και θα βρίσκεται και αυτός στην κρίση των πολιτών, αλλά και των συντρόφων του. Και κάτι ακόμα. Έμαθα ότι ο κ. Τσίπρας πρόσφερε τη θέση αυτή στον κ. Δραγασάκη, ώστε να μην δώσει προβάδισμα στην κυβερνητική ιεραρχία στον Νίκο Παππά (που πάλεψε για τη θέση αυτή) ή στον Αλ. Χαρίτση τον οποίο ναι μεν θεωρεί επιτυχημένο αλλά ίσως νωρίς για τέτοια προαγωγή. Και αυτή πάλι η σκέψη έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες πράξεις που έκανε ο κ. Τσίπρας, που ήθελε στενότερη συνεργασία με στελέχη που βρίσκονται ηλικιακά κοντά σ΄αυτόν (Χαρίτσης, Λιάκος, Αχτσιόγλου, Παππάς κ.α).
Πώς τη γλίτωσε ο Κουρουμπλής
Ακόμα θα πρέπει να σταθούμε στον Παν. Κουρουμπλή που ενώ έκανε ένα μεγάλο γύρο από το Ναυτιλίας τον έφερναν στο Αγροτικής Ανάπτυξης ή εκτός εντελώς κυβερνητικού σχήματος, τελικά παρέμεινε στη θέση τρισευτυχισμένος. Αλλά κάποια στιγμή θα μάθουμε γιατί παρέμεινε στο υπουργείο του αμετακίνητος και κατενθουσιασμένος. Το πραγματικό νέο όνομα ακούει στη Μερόπη Τζέφρυ στη Συριζαία παιδίατρο με ακαδημαϊκή καριέρα, βουλευτή των Ιωαννίνων που καταλαμβάνει τη θέση του Κώστα Ζουράρη στο υπουργείο Παιδείας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η θέση δεν πληρώθηκε από τους ΑΝΕΛ (όπως ήταν η αρχική συμφωνία), αλλά από καθαρόαιμη συριζαία. Κάτι θα πρέπει να υπονοεί αυτό.
Η σφήνα στην Κονιόρδου
Μεταξύ των ερωτηματικών που προκάλεσε η …αναδόμηση της κυβέρνησης ήταν και εκείνο που αφορούσε την Λυδία Κονιόρδου, καθώς όλοι προεξοφλούσαν την αποχώρησή της. Τα σενάρια περιελάμβαναν πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων του Ν. Φίλη, του Στ. Μπένου ενώ μέχρι λίγο πριν ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακουγόταν έντονα το όνομα του νυν βουλευτή Σάμου ζωγράφου και πανεπιστημιακού Δ. Σεβαστάκη. Τελικά, τοποθετήθηκε υπό την κυρία Κονιόρδου ο αρχαιολόγος Κ. Στρατής ο οποίος ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην ΥΠΠΟ Αριστείδη Μπαλτά, ενώ είχε αποσπαστεί από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη. Συμμετείχε στο ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων το οποίο αντικατέστησε σύσσωμο τον περασμένο Αύγουστο η κυρία Κονιόρδου ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από την πλευρά των αρχαιολόγων οι οποίοι την ανακήρυξαν personanongrata, τουτέστιν ανεπιθύμητο πρόσωπο! Κάτι μου λέει, λοιπόν, ότι δεν θα της αρέσει καθόλου που της έβαλε «σφήνα» ο πρωθυπουργός τον κ. Στρατή.
HeliosPlus