Κεκλεισμένων των θυρών, και επί δίωρο, έδινε σήμερα τη δική του εκδοχή για το κρίσιμο θέμα της χορήγησης ασύλου, ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο τούρκος αξιωματικός – συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που έφθασε με άλλους επτά στην Αλεξανδρούπολη το καλοκαίρι του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.
Ο Τούρκος αξιωματικός μετήχθη -υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας- από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ εντολήν του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου.
Ο αξιωματικός φέρεται να απάντησε μέσω μεταφράστριας σε ερωτήσεις των ανώτατων δικαστών, κυρίως δε του προέδρου.
Ο ίδιος αφηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, όλη την ιστορία της φυγής από την Τουρκία, ενώ επέμεινε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται τον προσεχή μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η εκδίκαση – 4 Μαΐου – της κύριας αίτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία και ζητεί την ακύρωση της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, βάσει της οποίας χορηγήθηκε άσυλο στον αξιωματικό.
Η όποια απόφαση του ΣτΕ θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς, καθώς θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα_ η υπόθεση εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη.
Η επιβολή «περιορισμών κυκλοφορίας» στο ΣτΕ
Επίσης στο ΣτΕ, αυτή τη φορά ενώπιον του Δ΄ Τμήματος, υπό την προεδρία του Χρήστου Ράμμου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της απόφασης διευθύντριας υπηρεσίας ασύλου, βάσει της οποίας είχε οριστεί η επιβολή περιορισμών κυκλοφορίας μετά την 20η Μαρτίου 2016, στους μετανάστες που ζητούν διεθνή προστασία στα νησιά Χίο, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Κω και Λέρο.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε ως προς την έκδοση των αποφάσεων του.