Το «μαύρο πρόβατο» εξακολουθεί να είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο. Όπως ανέφερε μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στην περιοχή υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι, αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, κοινώς χωματερές), δύο ενεργοί ΧΑΔΑ και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους.

Από τον Ιούνιο του 2015, οπότε είχε επιβληθεί στην Ελλάδα το πρόστιμο για τις χωματερές, μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας, είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
Η λύση, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται στη μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50% των απορριμμάτων, με ανακύκλωση και επανάχρηση και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, εντάσσεται πλέον και το έργο του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, «με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους». Το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.