Από την Τρίτη το πρωί οι άνθρωποι στην Προεδρία της Δημοκρατίας περιμένουν ένα μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου για την ακριβή ώρα του ανασχηματισμού. Το μοναδικό μήνυμα που υπήρξε ήταν μια άτυπη τηλεφωνική επικοινωνία του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Αθ. Καρτερού με εκπροσώπους επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ενα απλό υπηρεσιακό τηλεφώνημα, τίποτα παραπάνω. Αλλά σε αυτό το τηλεφώνημα έγιναν γνωστά ορισμένα πράγματα που ίσως έχουν τη σημασία τους: Μαθαίνω λοιπόν ότι αποκλείστηκε πρώτα απ’ όλα η Παρασκευή (για την ορκωμοσία υπουργών) επειδή ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται από το πρωί στους Δελφούς για να μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο. Αφού αποκλείστηκε η Παρασκευή, ποια μέρα λοιπόν απομένει; Μα η Πέμπτη, με την προϋπόθεση ότι θα ανακοινωθούν έως το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (Τετάρτη) τα ονόματα των νέων υπουργών και η ορκωμοσία στο Προεδρικό να γίνει το πρωί της Πέμπτης. Ο λόγος; Το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Παυλόπουλος θα αναχωρήσει και αυτός για τους Δελφούς για το Διεθνές Συνέδριο και μόνο το πρωί θα είναι… εύκαιρος.
Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας και μη, άρχισε να σκέπτεται πλέον σοβαρά τον (έστω και μίνι) ανασχηματισμό της κυβέρνησής του μετά την αναγκαστική απόλυση που έκανε σε δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που τυγχάνουν και σύζυγοι. Εως τώρα δεν τον πολυαπασχολούσε τον κ. Τσίπρα ο ανασχηματισμός, αφού πολλές φορές τού δόθηκε η ευκαιρία να τον κάνει (όπως όταν καρατόμησε τον κ. Ζουράρι, με τις αστοχίες του κ. Κατρούγκαλου, με τη ρύπανση Σαρωνικού με υπουργό τον Κουρουμπλή, με τις εσωκομματικές γκρίνιες κατά Μουζάλα, Γαβρόγλου, Αποστόλου, Τόσκα, Κοτζιά, με την ανυπαρξία έργου από Κονιόρδου κ.ά.) και δεν το έκανε. Τι περίμενε; Μήπως δεν είχε πάγκο; Ή μήπως επειδή γνώριζε ότι ένας ανασχηματισμός με καρατομήσεις και προαγωγές θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα; Ετσι με δικαιολογίες του τύπου «να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση», «να ψηφιστούν τα μέτρα της αξιολόγησης», «να προχωρήσει η συμφωνία με τα Σκόπια», «να υπάρξει πρόοδος με το χρέος», «να γίνει η Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis» κ.λπ. ανέβαλλε συνεχώς τον ανασχηματισμό.
Πριν όμως πάμε στην ονοματολογία, καλό θα ήταν να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Πρωθυπουργός δεν είχε ακόμη αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει, δηλαδή ποιους θα καρατομήσει, ποιους θα διατηρήσει και ποιους θα προαγάγει. Να είστε βέβαιοι ότι προτού πάρει αποφάσεις θα συσκεφθεί με συνεργάτες του και με κομματικά όργανα. Θα γράφει και θα σβήνει πολλά ονόματα έως την τελευταία στιγμή, μέχρις ότου ανακοινώσει το τελικό σχήμα, το οποίο, να σημειώσω, θα είναι και το σχήμα με το οποίο θα πάει σε εκλογές. Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα ζητήματα που καλό είναι να τα έχουμε υπ’ όψιν…
«Tsipra’s dream team»

Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη λεγόμενη «Tsipra’s dream team», την ομάδα δηλαδή των πιο στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα που είτε μένει αμετακίνητη σε ανασχηματισμούς είτε (απλώς)… προάγεται. Την ομάδα αυτή αποτελούν οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Χαρίτσης (οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας), Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Λιάκος, Παππάς, Φλαμπουράρης. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνεται και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου κ. Καλπαδάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Η δεύτερη επισήμανση που μπορεί να γίνει είναι για το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο εμφανίζονται αρκετοί υποψήφιοι, όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Ξυδάκης (ως… δικαίωση από την Κονιόρδου), ακόμα και η Αννα Βαγενά (χωρίς όμως πιθανότητες). Για να μη διαταράξει τις εσωκομματικές ισορροπίες, ο κ. Τσίπρας ίσως προτιμήσει για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού εξωκοινοβουλευτικό, όπως έκανε με την κυρία Κονιόρδου. Εμαθα μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός, όταν πήγε μαζί με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα να παρακολουθήσει την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», συναντήθηκε με τη σύζυγο του σκηνοθέτη Ιωάννα Καρυστιάνη και της πρότεινε το υπουργείο Πολιτισμού, πλην όμως η κυρία Καρυστιάνη το απέρριψε (εδώ απέρριψε πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας)
Οι αστοχίες του Κώστα Γαβρόγλου με τα θέματα Παιδείας και οι κακές σχέσεις που έχει με την Εκκλησία και με τον Αρχιεπίσκοπο τον φέρνουν και αυτόν σε έξοδο από το υπουργικό σχήμα. Υποψήφιος για να τον αντικαταστήσει εμφανίζεται πάλι ο κ. Ξυδάκης, σε περίπτωση που δεν αναλάβει το Πολιτισμού, ή ακόμα και ο βρετανοσπουδαγμένος Κώστας Δουζίνας.
Η απλή αναλογική

Με τον ανασχηματισμό έρχεται και η απλή αναλογική για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είτε παραμείνει στη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών είτε όχι ο Π. Σκουρλέτης, η εντολή από το Μαξίμου έχει ήδη δοθεί και μέσα στον Μάρτιο (και προπαντός πριν από το Πάσχα) θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η απλή αναλογική για τις εκλογές δημάρχων, περιφερειαρχών και δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων. Πρόκειται για να νομοθέτημα στο οποίο η κυβέρνηση θα δώσει όλη την προσοχή της με προσπάθεια να ψηφιστεί με την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις προσεχείς εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που έως τώρα προκρίνει ο κ. Τσίπρας είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι υπουργοί και οι συνοδοί τους

Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις για το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε όχι μόνο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και ακόμα τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, το Ποτάμι «καρφώνει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για άλλη προκλητική τροπολογία. Πρόκειται για την τροπολογία που επιτρέπει πλέον στους συνοδούς των υπουργών, όταν αυτοί μετακινούνται στο εξωτερικό, να μένουν στα ίδια υπερπολυτελή ξενοδοχεία με τα μέλη της κυβέρνησης. Με ανάρτησή του στο Twitter ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης «καρφώνει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημοσιοποιώντας την τροπολογία με την οποία αποφασίστηκε οι συνοδοί των υπουργών σε ταξίδια να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με αυτούς, επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό. Αυτά όμως συμβαίνουν στη δεύτερη φορά αριστερά διακυβέρνηση. Γιατί στην πρώτη φορά (εάν το εθυμείστε) ο κ. Τσίπρας τους είπε να παραδώσουν το υπουργικό και βουλευτικό τους αυτοκίνητο, να περιορίσουν τους άνδρες ασφαλείας και γενικά να μην προκαλούν. Ουδείς τότε πειθάρχησε στην πρωθυπουργική εντολή.

HeliosPlus