Κλιμακώνεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε όσα είχε τονίσει με την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής ότι είναι δηλαδή προτιμότερο να υπάρχει μια προληπτική γραμμή στήριξης, για κάθε ενδεχόμενο, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης διαφοροποιείται από την επίσημη κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης και θεωρεί πως η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει από τους θεσμούς τη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης.

Από την άλλη πλευρά ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης άσκησε ευθεία κριτική στις θέσεις και δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και υποστήριξε πως η θέση της ΤτΕ, δυσχεραίνει την προσπάθεια για ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στη φετινή έκθεση του Διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», είπε , προσθέτοντας μάλιστα ότι «η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την «καθαρή έξοδο» με τον σχηματισμό αποθεματικού ασφαλείας, ύψους 15-20 δισ. ευρώ, που θα λειτουργεί ως ασφάλεια εάν συναντήσει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Η διαφωνία του Φρ. Κουτεντάκη δεν ήταν η μοναδική. Οι ζυμώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν καθησύχασαν τους διαφωνούντες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Οπως είπε, αν και συμμερίζεται απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του διοικητή για την αναγκαιότητα προληπτικού προγράμματος στήριξης, «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή», υπογράμμισε μιλώντας στη γενική συνέλευση, δηλώνοντας σίγουρος για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον Γ. Στεργιούλη, υπάρχουν κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης.