Τη δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών χιλιάδων αγροτών δανειοληπτών της πρώην ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος) με ευνοϊκούς όρους, βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς τους, προωθεί η κυβέρνηση.
Η πρωτοβουλία προωθήθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη και θα στηριχθεί στην εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν.3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο.
Το νέο πρόγραμμα – το οποίο υπογράφηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή – θα εφαρμοστεί για έξι μήνες από 1η Μαΐου 2018 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η νέα προωτοβουλία, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Κόκκαλης, θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για αντίστοιχα προγράμματα ρύθμισης αγροτικών χρεών σε άλλες τράπεζες.
Συγκεκριμένα, για τη διαμόρφωση του οφειλομένου ποσού από τον εκάστοτε δανειολήπτη, θα λαμβάνονται υπόψη αφενός το ύψος της οφειλής και η εξασφάλιση του χρέους του, μέσω ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών και αφετέρου η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη. «Θα ακολουθηθεί η αρχή της βιώσιμης οφειλής, δηλαδή τι μπορεί να δώσει σήμερα ο οφειλέτης και όχι τι χρωστούσε προ δεκαετίες. Είχαμε οκτώ μήνες συσκέψεις για να καταλήξουμε στο νέο πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Κόκκαλης.
Έτσι, για παράδειγμα (στο πλαίσιο της ρύθμισης), οφειλέτης με ύψος δανείου 100.000 ευρώ, ο οποίος οφείλει ακόμη 85.000 ευρώ στο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή του αυτή μερικώς (ήτοι πάνω από 70% και έως 140% του ληφθέντος κεφαλαίου), μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση έως και 15% επί του λογιστικού υπολοίπου.
Ενώ ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ, μπορεί να οδηγήσει τον οφειλέτη σε έκπτωση έως και του 40% του λογιστικού υπολοίπου του, ήτοι ποσού 8.000 ευρώ. Αναφορικά δε με οφειλή ίση ή πάνω των 20.000 ευρώ, με εμπράγματη εξασφάλιση πάνω από το 70% έως και 140% του ληφθέντος ποσού, ο οφειλέτης δύναται να συμβιβαστεί και να πετύχει έκπτωση έως και του 30% του λογιστικού υπολοίπου.
Χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση
Η ρύθμιση αφορά και σε οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, των οποίων η εξόφληση θα αφορά μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%, εφόσον ο συγκεκριμένος οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.
Εάν δε ο ίδιος οφειλέτης προχωρήσει σε συμβιβασμό θα επωφεληθεί της έκπτωσης, η οποία δύναται να φτάσει έως και στο 60% του οφειλομένου λογιστικού υπολοίπου για οφειλή έως 20.000 ευρώ και σε έκπτωση έως και 60%, για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ εφόσον έχουν εξαντληθεί περιθώρια πρόσθετης εξασφάλισης και δεν τεκμαίρεται από τα οικονομικά του στοιχεία βιώσιμη λύση της ρύθμισης. Άρα οφειλέτης που χρωστάει καθαρό υπόλοιπο 100.000 ευρώ χωρίς ή με ανεπαρκή εξασφάλιση θα επωφεληθεί της έκπτωσης μέχρι και του ποσού των 60.000 ευρώ. «Αν η περιουσία ενός αγρότη είναι 30.000 ευρώ και χρωστάει 100.000 ευρώ είναι αδύνατο να πληρώσει πάνω από 25.000 ευρώ. Αν μάλιστα δηλώσει ότι σε τρεις μήνες μπορεί να καταβάλλει 20.000, τότε θα του διαγραφούν και οι άλλες 5.000 ευρώ», εξηγεί ο υφυπουργός.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.
«Σήμερα είναι μία καλή ημέρα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς οι συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, έρχονται να λύσουν με ρεαλιστικό τρόπο ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αλλά και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εν γένει», αναφέρει ο κ. Κόκκαλης.
Οι ρυθμίσεις, όπως σημειώνει ο ίδιος, ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και φέρουν την έγκριση και της Τράπεζας της Ελλάδας. Και καταλήγει: «Δυστυχώς με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, βρέθηκαν σε μία μακροχρόνια και ιδιότυπη ομηρεία άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι όμως από σήμερα, μπορούν να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα, με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους. Σήμερα μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους κι εφόσον η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, να τύχουν ακόμη και διαγραφής χρέους».