Το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν το πρωί της Τρίτης στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχές Ενέργειας (ΡΑΕ) με εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της κυβέρνησης, τα μέλη της ΡΑΕ κυρία Νεκταρία Καρακατσάνη και κ. Απόστολος Γκότσιας, θα κληθούν από τους δανειστές να προσδιορίσουν, μεταξύ άλλων, το πότε αναμένεται να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν γίνει ούτε τα βασικά βήματα.
Οι χρόνοι που προσδιορίζονται στον νόμο 4512/2018 (ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής), όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, είναι δύσκολο θα τηρηθούν ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο εντός του 2018 _ πόσο μάλλον στα τέλη Μαρτίου όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Όπως προσδιορίζεται στον νόμο, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) έχει περιθώριο έως τις 17 Απριλίου να καταθέσει επενδυτικό σχέδιο για τη λειτουργία της νέας ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), με τη διαδικασία της απόσχισης και εισφοράς κλάδου.
Από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της απόσχισης και, το αργότερο, εντός τριών μηνών (άρα προς τα τέλη Ιουλίου), η ΕΧΕ θα πρέπει να λάβει έγκριση από τη ΡΑΕ για τη λειτουργία της ως Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκειμένου να λειτουργήσει η Αγορά Επόμενης Ημέρας και η Ενδοημερήσια Αγορά.
Ταυτόχρονα, η ΕΧΕ πρέπει να συστήσει νέα εταιρεία, ως Φορέα Εκκαθάρισης και να καταθέσει στην ΡΑΕ επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα υλοποιείται η ανάληψη της εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς και αίτηση για χορήγηση έγκρισης λειτουργίας της.
Το αργότερο εντός τριμήνου από την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με άλλα λόγια έως τον Οκτώβριο, η ΕΧΕ θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ως διαχειριστή αγοράς για τη διαχείριση Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Αγορών, διαδικασία για την οποία, σύμφωνα με παράγοντες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαιτείται περίπου εξάμηνο. «Άρα φτάνουμε στον ερχόμενο Απρίλιο για να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας», σημειώνουν.
Πάντως, αν και τα χρονοδιαγράμματα φαίνεται ότι δεν… βγαίνουν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στις 15Ιανουαρίου στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, είχε αναφέρει ότι «έχουμε συμφωνήσει έως τα τέλη του 2018 να εφαρμόσουμε το target model (σ. σ. το νέο μοντέλο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς), να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο που διευκολύνει την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς, ένα μοντέλο που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά».
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας στοχεύει στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας καθώς και στην εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες από την Πορτογαλία έως την Φινλανδία, έχουν ήδη ενοποιήσει τις προημερήσιες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας έχουν δεσμευτεί για τη σύζευξη των αγορών τους με μια τουλάχιστον όμορη χώρα έως τα μέσα του 2018.
Η πΓΔΜ έχει ανακοινώσει τη σύζευξή της με τη Βουλγαρία. Στη Σερβία και τη Βουλγαρία, εν συνεχεία της ίδρυσης χρηματιστηρίων ενέργειας από το 2015, σε αντίστοιχες ενέργειες προχωρά και το Μαυροβούνιο, ενώ η Αλβανία διεξάγει το σχεδιασμό της από κοινού με το Κόσοβο. Έως το 2020, η Βουλγαρία προτίθεται να ενοποιηθεί με τις τέσσερις συζευγμένες αγορές της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η προημερήσια αγορά σχεδιάζεται να συζευχθεί με την Ιταλία και αργότερα με τη Βουλγαρία, καθώς και όμορες χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας.