Παρά τις αντιδράσεις του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά και κάποιων βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν οξεία, με τον αρχιεπίσκοπο να κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου για πραξικοπηματική παρέμβαση της Πολιτείας στα εσωτερικά εκκλησιαστικά θέματα της Εκκλησίας, που θυμίζει «επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων». Αντιδράσεις υπήρξαν και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, όχι όμως όλους, καθώς στους συνυπογράφοντες την τροπολογία συγκαταλέγεται και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Κ. Ζουράρις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης. Εκ των υπογραφόντων είναι ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, Ν. Ξυδάκης, Αντ. Συρίγος, Ν. Μανιός, καθώς και η συνεργαζόμενη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχθεί την βουλευτική τροπολογία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκης «διάβασα με τον προσήκοντα σεβασμό και την προσοχή που απαιτείται, την επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος και λέει ότι αλλάζουμε το καταστατικό της Εκκλησίας της Ελλάδος».
«Μα δεν το αλλάζουμε, το επαναφέρουμε εκεί που ήταν. Στα συμφωνηθέντα. Σε αυτά που λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης», πρόσθεσε επικαλούμενος και την συνταγματικότητα αυτών των πράξεων για τις οποίες έχει γνωμοδοτήσει το ΣτΕ και προσφάτως το 2015 επικυρώνοντας την φυσιογνωμία του Ιδρύματος ως ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του κράτους όπως περιγράφεται στους νόμους του 1976 και του 1977.
Το Ίδρυμα αυτό υφίσταται από το 1823 και οι σκοποί του δεν περιορίζονται στην διοίκηση και λειτουργία του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας αλλά είναι και κοινωφελείς και τελούν σε άμεση σχέση με την πόλη και το νησί της Τήνου. Η επαναφορά του καθεστώτος λειτουργίας του στην πρότερη κατάσταση, διαταράσσει και τις ισορροπίες ισχύος που είχαν δημιουργηθεί ως προς τον έλεγχό του από τον Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου ο οποίος είχε αποκτήσει το 2014 ex officio δικαίωμα ψήφου στην εκλογή για τις θέσεις του Αντιπροέδρου και γραμματέα στο ΠΙΙΕΤ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα έσοδά του υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3,5 εκ. ευρώ με το 10% των ακαθάριστων εσόδων του να αποδίδεται στο δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία και το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου.
Από το 2015 ο δήμος Τήνου και μέρος της τοπικής κοινωνίας, καθώς και οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στην μετατροπή του Ιδρύματος σε εκκλησιαστικό, πιέζοντας για επαναφορά του πρότερου καθεστώτος. «Και στην περίπτωση του Πανελληνίου Ιδρύματος Τήνου η επαναφορά στην παράδοση των κτητόρων και των προπατόρων, η επί δύο αιώνες λειτουργούσα, δείχνει με τον πιο θαυμαστό τρόπο πώς μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συλλειτουργούμε δημιουργικά», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.