Ερευνα: Τα social media δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους νέους χρήστες

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Snapchat και το Twitter δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους νέους χρήστες από την παρενόχληση και το bulling.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Snapchat και το Twitter δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τους νέους χρήστες από την παρενόχληση και το bulling.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Αγγλία με την επίβλεψη της Παιδικής Εταιρείας (Children’s Society) και της YoungMinds .
Όπως προκύπτει από την έρευνα οι μισοί νέοι έχουν βιώσει απειλητικά, εκφοβιστικά ή καταχρηστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας στις πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμα και στα όρια της αυτοκτονίας.
Το 66% των ερωτηθέντων ήταν κάτω των 18 ετών και τα τρία τέταρτα ήταν γυναίκες. Τα ευρήματα βασίστηκαν σε προφορικές και γραπτές απαντήσεις από νέους – συμπεριλαμβανομένης μιας ηλεκτρονικής έρευνας για 1.089 παιδιά, εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας και φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά.
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι από τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων και ζήτησαν από τις εταιρείες να λάβουν αυστηρότερες δράσεις κατά της παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης χρηστών που επιδίδονται σε απειλητικές συμπεριφορές.
Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πριν από την απάντηση της κυβέρνησης στη διαβούλευσή της για τη στρατηγική διαδικτυακής ασφάλειας. 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λάβει απειλητικά ή καταχρηστικά μηνύματα στα κοινωνικά μέσα και το 61% ότι είχε τον πρώτο λογαριασμό σε ηλικία 12 ετών ή και νεότεροι.
Όπως προκύπτει από την έρευνα η συχνή χρήση κοινωνικών μέσων είναι πιθανό να προκαλέσει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, με κάποιους από τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι ελέγχουν συνεχώς τα μέσα των οποίων είναι χρήστες για να δουν τι έχει γραφτεί γι ‘αυτούς.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προστασίας παιδιών συνιστούν στα social media να εντοπίσουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους και να ζητούν τη ρητή συγκατάθεση των γονέων για άτομα κάτω των 13 ετών.
Σημειώνουν ότι η αγγλική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να δημοσιεύσουν δεδομένα σχετικά με τις απαντήσεις τους σε αναφορές σχετικά με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, κάτι που, σύμφωνα με την έρευνα, δεν συμβαίνει επαρκώς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.