Το αργεντίνικο βοδινό απειλεί τους ευρωπαίους εκτροφείς

Συνομιλίες κρίσιμες για την προέλευση των πρώτων υλών αλλά ίσως και για την ποιότητα και την ασφάλεια των

Συνομιλίες κρίσιμες για την προέλευση των πρώτων υλών αλλά ίσως και για την ποιότητα και την ασφάλεια των καθημερινών γευμάτων των Ευρωπαίων διεξάγονται τις ημέρες αυτές μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Αντικείμενο μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα φέρει στις ευρωπαϊκές αγορές φθηνότερα αγροτικά προϊόντα από τις τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν και προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 2 Μαρτίου.
Η σκοπούμενη συμφωνία, όπως άλλωστε και κάθε συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση εμπορικών αγαθών, απειλεί και συμφέροντα. Εν προκειμένω απειλεί τα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών, που ίσως δουν τα δικά τους προϊόντα να χάνουν την ελκυστικότητά τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Και ως εκ τούτου να αναγκαστούν, ενδεχομένως, να περικόψουν δραστικά τα περιθώρια κερδών τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αγροτικών συνδικάτων καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σ’ αυτές με ευρύ και ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Στη Γαλλία 20.000 αγρότες κινητοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur. Την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων περί τους… 1.000 νέους αγρότες της χώρας του.
«Δεν θα πουληθεί ποτέ βόειο κρέας με ορμόνες στη χώρα μας» υποσχέθηκε ο γάλλος πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστεί ώστε να διενεργούνται «οι προσήκοντες έλεγχοι στα σύνορα, που θα διασφαλίζουν την τήρηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κανόνων που ισχύουν στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Κατάργηση των δασμών

Είναι διάσημη η ποιότητα και κυρίως η νοστιμιά πολλών ζώων που εκτρέφονται στη Νότια Αμερική –το αργεντίνικο βοδινό, για παράδειγμα, θεωρείται ασυναγώνιστο. Η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής υπεγράφη τη δεκαετία του 1990. Η νέα συμφωνία που συζητείται προβλέπει τη διευκόλυνση των νοτιοαμερικανικών εξαγωγών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής ελεύθερου εμπορίου –υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.

Χιλιάδες τόνοι προϊόντων της Νότιας Αμερικής εξάγονται στην Ευρώπη βάσει των ήδη ισχυουσών συμφωνιών. Αλλά στα προϊόντα αυτά επιβάλλονται δασμοί που ανεβάζουν αυτομάτως την τιμή τους καθιστώντας τα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι χώρες της εμπορικής ένωσης της Νότιας Αμερικής παγίως διεκδικούσαν την άρση της δασμολόγησης για ορισμένα προϊόντα «στρατηγικής σημασίας», όπως είναι η ζάχαρη, η αιθανόλη και επίσης το βόειο κρέας.
Για αντάλλαγμα η ΕΕ ζητεί από τις χώρες της Mercosur μείωση των δασμών που εκείνες επιβάλλουν στο γάλα, στο τυρί και στο κρασί που εισάγουν από την Ευρώπη. Η Κομισιόν διαπραγματεύεται επίσης τη μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα που εξάγουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές στη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά 260 εκατ. καταναλωτών, η βελτίωση της πρόσβασης στην οποία θα δημιουργούσε σημαντικές προοπτικές κερδοφορίας για τους ευρωπαίους εξαγωγείς.

Οι εκτροφείς προειδοποιούν

Οι ευρωπαίοι αγρότες, ωστόσο, θεωρούν ότι απειλούνται από τα νοτιοαμερικανικά αγροτικά και δη κτηνοτροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Γαλλίας, η εμπορική συμφωνία με τη Mercosur απειλεί από 20.000 έως 25.000 εκτροφείς βοοειδών στη χώρα –πρόκειται για τον κλάδο που αγωνιά τα μάλα για την έκβαση της εμπορικής συμφωνίας.
Για τους εκτροφείς βοοειδών η μαζική εισαγωγή προϊόντων από τη Νότια Αμερική συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και επιπλέον εγκυμονεί διατροφικούς κινδύνους. Διότι τα μεγέθη της νοτιοαμερικανικής παραγωγής προοιωνίζονται εισαγωγές 99.000 τόνων βοείου κρέατος, που θα πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά, σε τιμή 30% χαμηλότερη από την τιμή των ευρωπαϊκών κρεάτων.
Οι εισαγωγές αυτές θα προστεθούν, υποστηρίζουν οι γάλλοι εκτροφείς, στους 240.000 τόνους βοείου κρέατος που ήδη εισάγονται από τη Mercosur. Και επιπλέον θα προστεθούν στους 60.000 τόνους βοείου που θα εισάγονται κάθε χρόνο από τον Καναδά βάσει της συμφωνίας CETA. Συνολικά οι εισαγωγές από τον Καναδά και τις χώρες της Νότιας Αμερικής θα αντιστοιχούν σε περισσότερη από τη μισή ευρωπαϊκή παραγωγή βοείου κρέατος.
Οσο για τα ζητήματα που άπτονται της υγείας, ο αναπληρωτής γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων της Γαλλίας (FNSEA) Πατρίκ Μπενεζί υποστηρίζει ότι τα προϊόντα που πρόκειται να εισαχθούν παράγονται κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπονται στη Γαλλία.
«Το να απαιτεί το κράτος από τους γάλλους αγρότες να βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους και ταυτόχρονα να επιτρέπει να εισάγονται ανεξέλεγκτα βραζιλιάνικα προϊόντα είναι κάτι που δεν είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε» δηλώνει στη «Le Figaro» ο Μπενεζί.
Η ΕΕ, πάντως, από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να βάλει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την υγεία των τροφίμων στην πλάστιγγα των εμπορικών διαπραγματεύσεων». Η Κομισιόν προσθέτει ότι «οι χώρες της Mercosur τηρούν σήμερα τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ και θα πρέπει να τους τηρούν και στο μέλλον».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.