Tο επώνυμό της είναι ίδιο με του πιο γνωστού κινηματογραφιστή της Ρουμανίας, του Λουτσιάν Πιντιλίε, όμως η Αντίνα Πιντιλίε που είναι η μεγάλη θριαμβεύτρια της τελευταίας κινηματογραφικής Μπερλινάλε, δεν έχει κάποια σχέση συγγένειας μαζί του.
Με την Χρυσή Αρκτο που το Σάββατο το βράδυ κέρδισε για την ταινία της, «Μη με αγγίζεις» (Τοuch me not) η Πιντιλίε γράφει Ιστορία γιατί είναι η πρώτη Ρουμάνα σκηνοθέτρια που διαγωνίζεται στο επίσημο πρόγραμμα της Μπερλινάλε. Σαν να μην έφτανε αυτό, το «Μη με αγγίζεις», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που μιλά για την ανάγκη ανθρώπινης επαφής στους δύσκολους καιρούς μας, είναι επίσης η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτριας.
Μια άλλη γυναίκα, Πολωνέζα αυτή την φορά, ήρθε δεύτερη με την Αργυρή Αρκτο – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία της «Mug», ένα υπαρξιακό δράμα πάνω στην ταυτότητα ενός ανθρώπου μετά από επέμβαση αλλαγής προσώπου. Ωστόσο η Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα έχει βραβευτεί παλιότερα με το ίδιο βραβείο στο Βερολίνο για την ταινία της «Το Σώμα» (2015).
Από την αρχή λέγαμε ότι η ρωσική ταινία «Ντοβλάτοφ» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ δεν θα λείψει από τα βραβεία, όμως το καλλιτεχνικής συμβολής που κέρδισε είναι μάλλον λίγο. Η ταινία άφησε πολύ κόσμο ενθουσιασμένο τόσο για το θέμα της – τι σήμαινε να είσαι ποιητής στη Ρωσία του κομμουνιστικού καθεστώτος – όσο και για την ονειρική απόδοσή του.
Καλύτερος σκηνοθέτης, ο Γουές Αντερσον. Αγαπημένο παιδί του φεστιβάλ Βερολίνου, ο Αντερσον άνοιξε την εφετινή διοργάνωση με ένα πολύ φιλοσοφημένο κινούμενο σχέδιο, το «Isle of dogs» που πίσω από την περιπέτεια κρύβει τις πραγματικές διαθέσεις του: μιλά για την ταλαιπωρία των αδέσποτων ζώων, σε μια εποχή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Δύο βραβεία για μια ταινία από την Παραγουάη, τις «Κληρονόμους». Η Ανα Μπρουν κρίθηκε καλύτερη ηθοποιός και κέρδισε την Αργυρή Αρκτο σε αυτήν την κατηγορία, ενώ η ταινία κέρδισε και το ειδικό βραβείο Alfred Bauer. Το αντίστοιχο βραβείο στους άνδρες ηθοποιούς κέρδισε ο νεαρός Γάλλος Αντουάν Μπαγιόν, πρωταγωνιστής στην «Προσευχή» του Σεντρίκ Καν, μια ταινία που μας μεταφέρει στα μοναστήρια της Γαλλίας όπου νεαρά άτομα προσπαθούν να παλέψουν με τον εθισμό τους στα ναρκωτικά και να τον νικήσουν.
Τέλος, το Μουσείο» μια ταινία από το Μεξικό που έγραψαν και σκηνοθέτησαν οι Μανουέλ Αλκάλα και Αλόνζο Ρουζίπαλάσιος με πρωταγωνιστές τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και τον Λεονάρντο Ορτίζγκρις έφυγε από το φεστιβάλ με το βραβείο σεναρίου.
Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εφέτος ήταν ο Γερμανός σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ (Τρέξε Λόλα τρέξε).