Εσπερναν τη δυσπιστία
Δυσφημούσαν τη Χίλαρι
Ο «σεφ του Πούτιν»
Το μέτωπο με τις πορνοστάρ
Στο μέτωπο των ροζ σκανδάλων ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με τρεις σεξοβόμβες: Στόρμι Ντάνιελς, Αλάνα Εβανς και Τζέσικα Ντρέικ. Είναι όλες σταρ του πορνογραφικού σινεμά, που ισχυρίζονται ότι τις πλήρωσαν για να μη μιλήσουν για ερωτικές συνευρέσεις με τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Θυελλώδης» όνομα και πράγμα, η Στόρμι είναι στην επικαιρότητα τώρα που ο προσωπικός δικηγόρος του αμερικανού προέδρου Μάικλ Κόεν επιβεβαίωσε (στους «New York Times») ότι της έδωσε από την τσέπη του 130.000 δολάρια.
Ο Κόεν ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία που κατέβαλε αυτό το ποσό στη Στόρμι στις 17 Οκτωβρίου 2016 – λίγες εβδομάδες πριν από τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τα λεφτά δόθηκαν στην 38χρονη Ντάνιελς για να μη μιλήσει για τη σεξουαλική σχέση της με τον Τραμπ, που κράτησε έξι μήνες, το 2006, όταν η Μελάνια είχε μόλις γεννήσει τον γιο τους Μπάρον.
Ο Λευκός Οίκος μίλησε για «παλιές, ανακυκλωμένες πληροφορίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν και διαψεύστηκαν πριν από τις εκλογές».
Θα μπορούσε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο με πορνοστάρ να είχε κάνει τη διαφορά στις εκλογές; Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που έχει πιο άμεσο ενδιαφέρον είναι γιατί η ιστορία της «WSJ» δεν έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση στο ευρύ κοινό. Αν ένα καλό σεξουαλικό σκάνδαλο χρειάζεται ζουμερές λεπτομέρειες, αυτό τις έχει σε αφθονία λόγω της εκτεταμένης συνέντευξης που έδωσε η Στόρμι (πραγματικό όνομα Στέφανι Κλίφορντ) στο περιοδικό «InTouch» το 2011.
Εκεί η πορνοστάρ μιλάει λεπτομερώς για το πώς γνώρισε τον Τραμπ (σε τουρνουά γκολφ), για τις διάφορες επαφές τους (με πρώτη μια συνάντηση σε σουίτα ξενοδοχείου, όπου εκείνος την υποδέχθηκε με τις πιτζάμες) και τον εμμονικό φόβο του για τους καρχαρίες (της είπε ότι ήθελε να πεθάνει αυτό το είδος των ζώων).
Σύμφωνα με την πορνοστάρ, το σεξ με τον Τραμπ ήταν βαρετό, χωρίς κάτι αξιοσημείωτο. «Δεν ήταν τίποτα τρελό. Κάναμε μόνο μια στάση, αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν άνδρα της ηλικίας του» είπε.
Εάν τα λεφτά είχαν προέλθει από κεφάλαια της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και όχι, όπως λέει ο Κόεν, από προσωπικό λογαριασμό του, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του εκλογικού νόμου και να θεωρηθεί αδίκημα.
Αλλά τώρα; Αμερικανοί αναλυτές λένε ότι αυτή η υπόθεση δεν πρόκειται να βλάψει ιδιαίτερα έναν τύπο που καυχιέται επί δεκαετίες δημοσίως για τις σεξουαλικές επιτυχίες και τον πλούσιο ερωτικό βίο του, με τρεις γάμους, δύο διαζύγια και πρώην ερωμένες να κάνουν δηλώσεις όπως «το καλύτερο σεξ που είχα ποτέ ήταν με τον Τραμπ». Σε κανέναν, εξάλλου, δεν φαίνεται να κάνει πραγματική εντύπωση ότι ο Τραμπ κοιμόταν με άλλες γυναίκες όταν η Μελάνια έφερνε στον κόσμο τον γιο τους.
Ομως ο Τραμπ είναι πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ και η υπόθεση μπορεί να έχει εκρηκτική συνέχεια, τώρα που η «συμφωνία σιωπής» δεν ισχύει πια και οι πορνοστάρ είναι ελεύθερες να πουν την ιστορία τους.
«Ηταν σαν τον κόσμο του Οργουελ»
Πρώην τρολ, ο 43χρονος Μάρατ Μιντιγιάροφ, δάσκαλος στο κανονικό επάγγελμα, μίλησε τηλεφωνικά με τη «Washington Post» από το χωριό του, έξω από την Αγία Πετρούπολη. Ο Μιντιγιάροφ εργάστηκε στο τμήμα για την εγχώρια κατανάλωση. Οταν πέρασε ένα τεστ, τον Δεκέμβριο του 2014, για να μετατεθεί στο «τμήμα Facebook» που στοχεύει στην αγορά των ΗΠΑ, του ζήτησαν να γράψει ένα δοκίμιο για τη… Χίλαρι Κλίντον. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Πώς κατέληξες στο εργοστάσιο των τρολ;
«Εντελώς τυχαία. Εμεινα άνεργος και βρήκα εκεί δουλειά, κοντά στο σπίτι μου. Εργάστηκα από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Aμέσως ένιωσα σαν να μπήκα στο “1984” του Τζορτζ Οργουελ – ήταν ένα μέρος όπου έπρεπε να γράφεις ότι το άσπρο είναι μαύρο και το μαύρο άσπρο, ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε ψέματα σε βιομηχανική κλίμακα. Ο όγκος ήταν κολοσσιαίος – υπήρχαν τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων, 300-400, και όλοι έγραφαν συνέχεια ψέματα. Ηταν σαν να είσαι στον κόσμο του Οργουελ».
Τι γράφατε;
«Εγώ εργάστηκα στο τμήμα σχολίων – έπρεπε να σχολιάζω τις ειδήσεις, να γράφω με δικά μου λόγια όσα με διέταζαν να γράφω».
Για παράδειγμα;
«Οταν ήμουν εκεί, υπήρχαν κυρώσεις (από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία) και το ρούβλι έπεφτε. Εγώ έγραφα όλα τα αντίθετα: πόσο θαυμάσια ήταν η ζωή μας, πόσο υπέροχο είναι ότι το ρούβλι ενισχύεται, ότι αυτές οι κυρώσεις θα μας κάνουν πιο δυνατούς και ούτω καθεξής».
Ηταν πραγματικά σαν εργοστάσιο;
«Ναι. Είχαμε δύο βάρδιες 12 ωρών, μέρα και νύχτα, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., και κανόνες παραγωγής, 135 σχόλια με 200 χαρακτήρες το καθένα. Περνούσες όλη την ημέρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με 20 υπολογιστές».
Πώς δουλεύατε;
«Είχαμε μια λίστα με θέματα για να γράφουμε. Δουλεύαμε τρεις σε κάθε είδηση. Επρεπε να φαίνεται ότι δεν ήμασταν τρολ αλλά πραγματικοί άνθρωποι. Ενας έγραφε κάτι αρνητικό για τα νέα και οι άλλοι δύο απαντούσαν “κάνεις λάθος”, δημοσιεύοντας links και τέτοια. Στο τέλος ο αρνητικός φαινόταν ότι είχε μεταπειστεί».
Πόσο σας πλήρωναν;
«Περίπου 40.000 ρούβλια τον μήνα (700 δολάρια). Εργαζόμασταν 12 ώρες την ημέρα, με δύο μέρες ρεπό για κάθε δύο μέρες στη δουλειά. Μιλάω αγγλικά και με ρώτησαν αν ήθελα να μετατεθώ στο τμήμα Facebook που στοχεύει τους Αμερικανούς. Τα λεφτά εκεί ήταν διπλάσια. Αλλά απέτυχα στο τεστ επειδή έπρεπε να ξέρεις τέλεια αγγλικά. Ο αναγνώστης δεν έπρεπε να έχει την αίσθηση ότι είσαι ξένος».
Γιατί έφυγες;
«Για ηθικούς λόγους. Ντρεπόμουν να δουλεύω εκεί».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ