Προανακριτική άψε-σβήσε

Τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης, ύστερα από μια εξαντλητική διαδικασία 20 και πλέον ωρών, η Ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε να αποφασίσει για την προθεσμία που θα δοθεί στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να εκδώσει πόρισμα σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης, ύστερα από μια εξαντλητική διαδικασία 20 και πλέον ωρών, η Ολομέλεια της Βουλής κλήθηκε να αποφασίσει για την προθεσμία που θα δοθεί στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να εκδώσει πόρισμα σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι εργασίες της 21μελούς προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να διαρκέσουν έναν μήνα, παρότι η ΝΔ ζήτησε να είναι κατ’ ελάχιστον τρεις μήνες, ώστε να υπάρξει ουσιαστική διερεύνηση. Αποψη με την οποία τάσσονται και η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, ενώ ακόμα και το ΚΚΕ, το οποίο συντάχθηκε υπέρ της παραπομπής των 10 εμπλεκόμενων στη δικογραφία πολιτικών προσώπων, θεωρεί ότι έπρεπε να δοθεί απεριόριστος χρόνος ώστε η επιτροπή να εισέλθει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης.

Η θέση της κυβέρνησης

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προχωρήσει σε μια σύντομης διάρκειας προανακριτική επιτροπή με περίπου προσδιορισμένο εκ των προτέρων το εύρος της διερεύνησης, η συγκρότησή της εντός της εβδομάδας αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιπαραθέσεις, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μια διαδικασία-εξπρές θα συνιστούσε μέγα θεσμικό, κοινοβουλευτικό ατόπημα. Ετσι, η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει εξαρχής η προανακριτική επιτροπή να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες ως προς τη διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης του διεθνούς σκανδάλου της Novartis και να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «με ή χωρίς κουκούλα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στις καταθέσεις τους, όρο τον οποίο θεωρούν αδιαπραγμάτευτο. Σημειώνεται ότι την «ομάδα κρούσης» της ΝΔ θα αποτελέσουν οι Μ. Βορίδης, Γ. Γεωργαντάς, Ν. Μηταράκης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Δ. Σταμάτης.

Τι θα πράξει η ΝΔ

Μένει να φανεί τι θα πράξει η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, στην περίπτωση που η πλειοψηφία αρνηθεί να καλέσει τους μάρτυρες να καταθέσουν. Πάντως κύκλοι του κόμματος σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την επιτροπή, κάτι άλλωστε το οποίο ανταποκρίνεται και στη στάση που τήρησε η ΝΔ στην Ολομέλεια παραμένοντας στη συνεδρίαση αλλά απέχοντας από την ψηφοφορία για την παραπομπή των 10 πολιτικών προσώπων.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, που ναι μεν δεν αποχώρησαν κατά την ψηφοφορία, όμως έριξαν στην κάλπη τη δική τους σαφή εκδοχή για την προανακριτική: «Ναι στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)» έγραφε το ψηφοδέλτιό τους. Κάτι που αφήνει να αιωρείται το ερώτημα τι θα κάνουν οι βουλευτές τους (Θ. Παπαθεοδώρου και Γ. Αμυράς) στην περίπτωση που η προανακριτική δεν ασκήσει πλήρεις αρμοδιότητες. Πάντως ήδη το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει διά του Αθ. Παφίλη ότι στην περίπτωση που η επιτροπή περιοριστεί σε ένα «σόου εντυπώσεων» με στόχο να επιστρέψει πάραυτα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, τότε το κόμμα του θα αποχωρήσει. «Θέλουμε να διερευνηθούν όλα και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» έχει δηλώσει ο κ. Παφίλης θέτοντας το ζήτημα της κλήτευσης των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς κουκούλες, προκειμένου να καταθέσουν όσα ξέρουν για την υπόθεση. Δεν αποκλείεται μάλιστα τυχόν αποχώρηση του ΚΚΕ να διευκολύνει και άλλες αποχωρήσεις από την προανακριτική.
Πάντως, το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να κινηθούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας (Θ. Δρίτσας, Χρ. Μαντάς, Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Ηγουμενίδης, Σπ. Λάππας, Γιώτα Κοζομπόλη, Κ. Δουζίνας, Β. Τσίρκας, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρ. Καραγιαννίδης) προδιαγράφηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παρασκευόπουλο στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι αυτό που θα κληθεί να πράξει η προανακριτική είναι «να εξεταστεί αν συντρέχει αρμοδιότητα δική της ή της Δικαιοσύνης για τις πράξεις της δωροληψίας, της δωροδοκίας και του «ξεπλύματος»». Δηλαδή, να διαπιστώσει, σύμφωνα με το σκεπτικό του, αν υπάρχει εξάλειψη των αδικημάτων λόγω παραγραφής τους ή πρέπει να γίνει παραπομπή στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα ξεκαθάρισε από την πλευρά του πως «με δεδομένο ότι θα εξεταστεί προκαταρκτικά η αρμοδιότητά της (σ.σ.: να ασκήσει ή μη διώξεις), ελπίζω σε συντομία των εργασιών της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης».

Το σκεπτικό της πρότασης

Σημειώνεται άλλωστε ότι σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η πλειοψηφία, το μεν αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, τα δε αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας μένει να διαπιστωθεί αν έχουν παραγραφεί ή αν πρέπει να πάνε στη Δικαιοσύνη, ενώ, τέλος, το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που προστέθηκε στο «κατηγορητήριο», ούτως ή άλλως πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη. Ως εκ τούτου, αυτό που προεξοφλείται από κάποιους είναι ότι η προανακριτική θα έχει την κατάληξη που είχε και η προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας του ΠαΣοΚ Ι. Παπαντωνίου, η οποία διαπίστωσε ότι είναι αναρμόδια για τα αδικήματα που του αποδίδονταν και έστειλε την υπόθεση στον φυσικό δικαστή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.