Περί εσχάτης προδοσίας και άλλων τινών

Ο λόγος του ήταν πληθωρικός και ίσως γι' αυτό πολλοί δεν έδωσαν από την πρώτη στιγμή την πρέπουσα σημασία σε μια αποστροφή του Βαγγέλη Βενιζέλου περί «εσχάτης προδοσίας» την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή. Οπως ο ίδιος σημείωσε:

Ο λόγος του ήταν πληθωρικός και ίσως γι’ αυτό πολλοί δεν έδωσαν από την πρώτη στιγμή την πρέπουσα σημασία σε μια αποστροφή του Βαγγέλη Βενιζέλου περί «εσχάτης προδοσίας» την προηγούμενη Τετάρτη στη Βουλή. Οπως ο ίδιος σημείωσε: «Ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών, είναι ο ορισμός του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα». Το εξήγησε και πάλι μία ημέρα αργότερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας: «Η ανάμειξη Δικαιοσύνης και πολιτικής, επί μήνες, είναι σφετερισμός της ιδιότητας του κυβερνητικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, δύο από τους οποίους είναι η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
nnn
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ισως και πολλά ή πάντως περισσότερα από ό,τι κάποιοι θεωρούν. Και ενδιαφέρον θα έχει τι μέσα προστασίας θα αναζητήσουν οι μηνυόμενοι πολιτικοί και δικαστικοί από τον εξαγριωμένο κ. Βενιζέλο. Πάντως, πληροφορούμαι, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα, πως η ποινή για το αδίκημα είναι προσωρινή ή ισόβια κάθειρξη…

Πού χάθηκε ο Τσίπρας;

Τώρα θα πείτε, πού βρισκόταν ο Πρωθυπουργός σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια και εμφανίστηκε πολύ αργά για να μιλήσει; Ηταν εντός Βουλής, αλλά όχι εντός αιθούσης. Βρισκόταν συγκεκριμένα στο πολιτικό του γραφείο στο Κοινοβούλιο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο Σύμφωνο Ελλάδας και πΓΔΜ. Το προσχέδιο για το οποίο ο κ. Τσίπρας καθυστερούσε την εμφάνισή του στην Ολομέλεια της Βουλής αποτελεί τη συνέχεια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για τις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι το προσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ στις Βρυξέλλες (άτυπη Σύνοδος Κορυφής), με το οποίο, όπως της είπε, βασίζεται σε μια βιώσιμη λύση με ονομασία erga omnes.
nnn
Και κάτι ακόμα. Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο δεν υπήρξε, όπως με βεβαιώνουν οι πηγές μου, καμία αντίδραση στις αναφορές της κυρίας Μέρκελ περί «Μακεδόνων». Την ώρα που η καγκελάριος υποδεχόταν στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό τής πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τον προσφώνησε ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων: «Χαίρομαι που καλωσορίζω σήμερα στο Βερολίνο τον μακεδόνα πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ».

Ηλθαν αγκαλιασμένοι, έφυγαν… παρεξηγημένοι

Η συζήτηση για το σκάνδαλο της Novartis στη Βουλή είχε και τις παρενέργειές της και εντός… ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, όπως βεβαιώνει η αντιπολίτευση, ο Νίκος Φίλης χωρίς να κρατά τα προσχήματα περιφερόταν στους διαδρόμους και όπως μου μεταφέρουν αυτήκοες μάρτυρες, δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του με την επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει προσδοκίες για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών (κατά τη διάρκεια της συζήτησης) που τελικά, όπως είδαμε, δεν μπόρεσε να εκπληρώσει. Επίσης μαθαίνω ότι η συζήτηση στη Βουλή και ο τρόπος που διεξήχθη (πρόχειρος, χωρίς τεκμηρίωση ενοχής, με έναν Πρωθυπουργό να απουσιάζει την περισσότερη ώρα από την αίθουσα) δημιούργησαν εντάσεις ανάμεσα σε δύο υπουργούς. Μπήκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας αγκαλιασμένοι και αποφασισμένοι για αποκαλύψεις και βγήκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης να μην ομιλούν ο ένας με τον άλλον. Οι σχέσεις τους πλέον βρίσκεται στο ναδίρ… και πιο κάτω.

Τα δάκρυα του Λυκουρέντζου

Δεν ήταν μόνο η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου που προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας που συζητούσε την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis. Αλλά και η ομιλία του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου «άγγιξε» τους συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα η αναφορά του από του βήματος ότι δεν θα πολιτευθεί ξανά προκάλεσε μεγαλύτερη συγκίνηση μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών, που πολλοί από αυτούς έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν και να τον συγχαρούν πριν βγει από την αίθουσα της Ολομέλειας, όπως ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Ν. Μηταράκης, ο Σ. Αναστασιάδης, ο Αδ. Γεωργιάδης, καθώς και ο Γ. Βλάχος που τον αγκάλιασε θερμά και, όπως μου μετέφερε παριστάμενος βουλευτής, και οι δυο τους βούρκωσαν.

Ο Τσακαλώτος και η φοροδιαφυγή

Πάμε τώρα σε μια παραδοχή, ύστερα από τρία χρόνια υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης από τον Ευ. Τσακαλώτο: «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής ή η καταπολέμηση, για παράδειγμα, της λαθρεμπορίας πετρελαίου ή καπνικών προϊόντων ήταν πολύ πιο δύσκολη τελικά απ’ ό,τι εμείς ως Αριστερά πιστεύαμε πως θα ήταν». Αυτά είπε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε πάνελ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πιστεύαμε ότι ήταν ένα πολύ πιο εύκολο πρόβλημα να λυθεί απ’ ό,τι τελικά αποδείχθηκε» ανέφερε ακόμη. Απλώς να υπενθυμίσω παλαιότερη (στη Βουλή) δήλωση (και άλλη μία παραδοχή) του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία «υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη γιατί δεν πατάξαμε τη φοροδιαφυγή». Δηλαδή υπερφορολόγησε χωρίς να καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Τώρα δεν γνωρίζω τι θα συμβεί στον μέσο πολίτη με μια τρίτη παραδοχή του κ. Τσακαλώτου. Παραδέχεται ότι βελτιώνεται η οικονομία, αλλά δεν το έχει αντιληφθεί ο πολίτης. Ελπίζω να μη ληφθούν μέτρα εναντίον του πολίτη που δεν κατάλαβε ακόμα ότι βελτιώθηκε η οικονομία.

Ο Παπανδρέου ως φορέας…

Το ότι θα καλούσαν τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να προσέλθει στη Βουλή ως… φορέας δεν θα το περίμενε κανείς. Ο λόγος για τον (απρόβλεπτο) βουλευτή του Ποταμιού Γρ. Ψαριανό ο οποίος, προτείνοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τούς φορείς που πρέπει να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, συμπεριέλαβε σε αυτούς και τον κ. Παπανδρέου! «Είναι πρώην πρωθυπουργός και επιτρέπεται η πρόσκληση προσωπικοτήτων, επιφανών ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο και μπορούν να μας πουν πράγματα που θα μας είναι πάρα πολύ χρήσιμα» είπε ο Ψαριανός και οι βουλευτές άρχισαν να κοιτάζονται μεταξύ τους.
nnn
Μάλιστα υπέρ της πρότασης του κ. Ψαριανού τάχθηκε και ο βουλευτής του ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος, λέγοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου –μπορεί να έχει κανείς ό,τι γνώμη θέλει γι’ αυτόν –δεν μίλησε ποτέ για κανονική κάνναβη, για ιατρική κάνναβη μίλησε κάποτε και ήταν η αρχή του τέλους του». Επισήμανε δε ότι τότε έγινε φοβερή εκμετάλλευση εις βάρος του που «τον ακολουθεί ακόμα σήμερα». Ομως είπε, μάλιστα, «εγώ θα ήθελα αυτό τον άνθρωπο να τον καλέσουμε και να τον έχουμε παρόντα εδώ στους φορείς». Είδατε ότι ακόμα έχει πέραση ο ΓΑΠ; Και στην Ελλάδα, και στην Κίνα, και στην Κορέα (με ολυμπιακή εκεχειρία –όπως ο ίδιος λέει).

Η κούραση του Βενιζέλου

Ηταν 1.15’ μετά τα μεσάνυχτα τη βραδιά της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την προανακριτική επιτροπή. Ο Ευ. Βενιζέλος, εμφανώς εξαντλημένος από την πολύωρη και κυρίως βασανιστική διαδικασία, αποφάσισε να αποχωρήσει δίχως να περιμένει την ψηφοφορία.

nnn

«Ηλθα να σας πως ότι φεύγω, γιατί πρώτον κουράστηκα και δεύτερον σιχάθηκα» είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να διερμηνεύσουν την αποχώρηση του πρώην υπουργού και παραπεμφθέντος πλέον στην Προανακριτική.

nnn

Για αυτό και έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί πλήρως με τη «γραμμή» της Φώφης Γεννηματά να μη νομιμοποιήσει τις δέκα κάλπες, όπως και έπραξε, μαζί με το Ποτάμι, ρίχνοντας στις κάλπες τα δικά της ψηφοδέλτια τα οποία και έγραφαν: «Ναι στη σύσταση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)».

***

Μετά την παρεμπόδιση από μέρους των Τούρκων του γεωτρύπανου «Saipem 12000» να προσεγγίσει το «οικόπεδο 3», ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε συνεννόηση με την Αθήνα επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η Κύπρος παρέχει στρατιωτικές διευκολύνσεις στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό στη ναυτική βάση της Λεμεσού.

***

Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μαθαίνω ότι αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με τον διεθνή οργανισμό GFCC, ένα δίκτυο από ερευνητές, πανεπιστήμια και εταιρείες ανά τον κόσμο. Σε αυτές θα αναφερθεί ο Χρήστος Μεγάλου, distinguished fellow του GFCC, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.