Να κλείσουν τις… πληγές που άνοιξαν στους ισολογισμούς τους μεγάλα εταιρικά δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν την εποχή της πιστωτικής άνοιξης, την προηγούμενη δεκαετία, επιχειρούν οι ελληνικές τράπεζες, βάζοντας στο στόχαστρο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των πρώην βασικών τους μετόχων.
Πρόκειται για μια χρονοβόρα νομική διαδικασία, με αρκετά εμπόδια, η οποία ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται κοντά στο τέλος της.
Υπό την πίεση και του επόπτη τους, του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), για ξεκαθάρισμα των υποθέσεων του παρελθόντος, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις διαχείρισης επισφαλειών των πιστωτικών ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τα νομικά τους τμήματα, κινούνται επιθετικά με στόχο την κατάσχεση ακίνητων και κινητών αξιών, ακόμη και έργων τέχνης, για να καλύψουν μέρος της χασούρας από δανειοδοτήσεις που θεωρούνται οριστικά χαμένες.

Ακυρώσεις μεταβίβασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενέργειές τους περιλαμβάνουν ακόμη και ακυρώσεις μεταβίβασης ακινήτων σε συγγενικά πρόσωπα των δανειοληπτών που έγιναν στο παρελθόν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απόκτησή τους από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι πρώην ιδιοκτήτες 14 εταιρειών που κυριάρχησαν στους κλάδους τους τα προηγούμενα χρόνια, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά κατέρρευσαν υπό το βάρος της ύφεσης, αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο άμεσης απώλειας της περιουσίας που είχαν ενεχυριάσει για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Η πλειονότητα αυτών των εξασφαλίσεων δόθηκε από τους μετόχους όταν κατέστη αναγκαία η πρώτη αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Σε εκείνη τη φάση οι τράπεζες, για να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών, τους ζήτησαν να εισφέρουν φρέσκα κεφάλαια για το νέο ξεκίνημα ή να ενεχυριάσουν ακίνητα. Οι ρυθμίσεις προχώρησαν, αλλά αποδείχθηκαν σύντομα μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να οδηγηθούν στα… βράχια. Σε αυτή τη φάση οι τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης των εγγυήσεων που είχαν εξασφαλίσει στο παρελθόν.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο κύμα μεγάλων υποθέσεων που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα και οι οποίες αποτελούν τον πιλότο για τη στρατηγική που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι για την αναδιάρθρωση δανείων κυρίως στην επιχειρηματική πίστη.

Δεσμεύσεις για δέκα χρόνια

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από το μέτωπο των πλειστηριασμών ως προς την ανταπόκριση των δανειοληπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής 3 στους 10 οφειλέτες που βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη απώλειας ακινήτων τους προσέρχονται στις τράπεζες για να διακανονίσουν τα χρέη τους λίγο πριν από τη δημοπρασία.
Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση συμφωνίας ρύθμισης χρεών, οι εγγυητές – φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά ότι δεν έχουν αποκρύψει, αλλά και ούτε έχουν μεταβιβάσει, προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία (π.χ. καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) στην ιδιοκτησία τους, θα είναι υποχρεωμένοι να της τα μεταβιβάσουν έναντι των οφειλών τους.
Οπως αναφέρει τραπεζική πηγή, «θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους επιχειρηματίες που παίζουν καθυστέρηση και δεν συμβάλλουν για την εξεύρεση μιας λύσης για τη διάσωση των δραστηριοτήτων τους ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ή θα συνεργαστούν ή θα χάσουν την επιχείρησή τους και όποιες εγγυήσεις έχουν εισφέρει».

Ποιες υποθέσεις κλείνουν

Οι 14 υποθέσεις υπερδανεισμένων και πτωχευμένων επιχειρήσεων, που σύντομα θα ολοκληρωθούν είναι οι εξής:

1. Ιmako – Πέτρος Κωστόπουλος
. Η επιχείρηση έχει κλείσει. Τα προσωπικά ακίνητα του επιχειρηματία σε Φιλοθέη και Μύκονο μεταβιβάστηκαν στις τράπεζες έναντι των χρεών της εταιρείας.

2. Λεμονής
(Καλογήρου). Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή (Φάις) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Τα προσωπικά ακίνητα της οικογένειας σε Ηρώδου Αττικού και Σαρωνίδα θα μεταβιβαστούν στην τράπεζα, ενώ θα συνεχιστούν οι δικαστικές ενέργειες (αγωγή διάρρηξης) για ακίνητα σε Πολιτεία και Βυτίνα Αρκαδίας που οι φορείς είχαν μεταβιβάσει στο παρελθόν. Επιπλέον, γίνονται ενέργειες και για την εκποίηση αεροπλάνου ιδιοκτησίας του ομίλου που ήρθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας.

3. Δάβαρης – Hyundai Hellas
. Η επιχείρηση μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Derasco, εταιρεία ελεγχόμενη από τον κ. Θ. Βασιλάκη) μέσω του προπτωχευτικού νόμου (αρθ. 106) και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Τα προσωπικά ακίνητα των φορέων σε διάφορες περιοχές (Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο, Αράχοβα, Αθήνα) θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

4. Εκδόσεις Λυμπέρη.
Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες (πλειστηριασμός) για το προσωπικό ακίνητο (κατοικία) του βασικού μετόχου που βρίσκεται στην Πολιτεία.

5. Μηχανική Κατασκευαστική
. Η τράπεζα πραγματοποιεί δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση έργων τέχνης (πίνακες, γλυπτά) ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου της Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Επίσης δικαστικές ενέργειες γίνονται και στη Ρωσία για τον πλειστηριασμό ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου.

6. Γλου
(Εταιρεία ενδυμάτων). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για την εκποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας των φορέων.

7. Ατλάντικ
(σουπερμάρκετ). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.

8. Καρδασιλάρης
(Ξηροί καρποί). Η επιχείρηση έκλεισε. Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων.

9. Βαλαβάνης
(μεγάλος κατασκευαστής στα νότια προάστια). Η τράπεζα συνεχίζει τις δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό εταιρικών και προσωπικών ακινήτων.

10. Ξενοδοχείο «Πεντελικόν» – Χαράλαμπος Βαρδής
. Η επιχείρηση έκλεισε και το ξενοδοχείο μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα το επαναλειτουργήσει σύντομα. Η τράπεζα συνεχίζει τις ενέργειες για τον πλειστηριασμό του ακινήτου ιδιοκτησίας των φορέων στην Κηφισιά.

11. Αλφα Γκρίσιν.
Οι τράπεζες προχωρούν σε δικαστικές ενέργειες (ειδική διαχείριση) για την εκποίηση της επιχείρησης αλλά και προσωπικών ακινήτων των φορέων.

12. ΔΟΛ.
Η εταιρεία μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη. Η τράπεζα συνεχίζει με τη διενέργεια πλειστηριασμού (28/2/2018) ατομικών ή οικογενειακών ακινήτων ιδιοκτησίας του πρώην μετόχου.

13. Μoda Bagno.
Η επιχείρηση λειτουργεί. H τράπεζα κινήθηκε δικαστικά εισπράττοντας 3 εκατ. ευρώ μετρητά για μερική αποπληρωμή δανείων. Διασφάλισε επιπλέον εξασφαλίσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο του δανεισμού που εξυπηρετείται πλέον κανονικά.

14. Euromedica – Θωμάς Λιακουνάκος
. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συναλλαγή μεταβίβασης των δανείων της επιχείρησης από τρεις τράπεζες σε fund του εξωτερικού, με σημαντική έκπτωση έναντι της οφειλής. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί. Απομένει ένα άνοιγμα 100 εκατ. ευρώ στην τέταρτη τράπεζα που χρηματοδότησε την εταιρεία.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις έχουν δοθεί από δύο ή περισσότερες τράπεζες. Ωστόσο, κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης τις διαδικασίες ανάκτησης του ανοίγματος αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος πιστωτής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ