Νέο ρεκόρ παραγωγής και κερδών για τα ΕΛΠΕ

H αξιοποίηση του εξοπλισμού και της παραγωγικής εκμετάλλευσης των διυλιστηρίων που έφτασε στο 95%, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος προμήθειας αργού και τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης, οδήγησε τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων να καταγράψει στη χρήση του 2017 νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής, πωλήσεων και κερδοφορίας.

H αξιοποίηση του εξοπλισμού και της παραγωγικής εκμετάλλευσης των διυλιστηρίων που έφτασε στο 95%, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος προμήθειας αργού και τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης, οδήγησε τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων να καταγράψει στη χρήση του 2017 νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής, πωλήσεων και κερδοφορίας.
Η παραγωγή διαμορφώθηκε σε 16 εκατ. μετρικούς τόνους, αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το 2015. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ιστορικό ρεκόρ παραγωγής επετεύχθη παρά το γεγονός ότι τα διυλιστήρια σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο δεν λειτουργούσαν για 50 ημέρες και 30 ημέρες αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις σε αξία ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά 20% και οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 53% του συνόλου. Τα συγκρίσιμα EBITDA ανήλθαν σε 834 εκατ. ευρώ (+14%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 372 εκατ. ευρώ (+40%). Tα συγκρίσιμα EBITDA και τα καθαρά κέρδη είναι αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων.
Η διοίκηση θα προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει διανείμει και προμέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

Η αναχρηματοδότηση

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2017 ανήλθαν σε 165 εκατ., στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, μετά τις αναχρηματοδοτήσεις ομολόγων και τραπεζικών δανείων, καθώς και τη μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.
Η αναχρηματοδότηση του 2017 είχε ετήσιο όφελος 40 εκατ. ευρώ στα χρηματοοικονομικά κόστη. Παράλληλα, είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία αναχρηματοδότησης τραπεζικών δανειακών συμβάσεων που λήγουν εντός του 2018 και όπως αναφέρουν από τη διοίκηση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι λήξεις των δανείων της εταιρείας θα μεταφερθούν τρία με τέσσερα χρόνια πίσω. Στο τέλος του 2017 ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1,8 δισ. ευρώ, σταθερός σε σχέση με τα τελευταία τρίμηνα.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές των Ελληνικών Πετρελαίων προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν από 660 εκατ. ευρώ έχουν περιοριστεί σε 200 εκατ. ευρώ και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο όμιλος θα απαλλαγεί από ένα επιπλέον βάρος.
Αυτή την περίοδο ο όμιλος αναμένει και την κατάληξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Ο όμιλος πουλάει το 35% και το ΤΑΙΠΕΔ το 31%. Εχουν κατατεθεί δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι οποίες ικανοποιούν τους δύο πωλητές που έχουν διαμηνύσει πως το τίμημα για το 66% θα πρέπει να ξεκινά από τα 400 εκατ. ευρώ.
Τον ερχόμενο Απρίλιο λήγει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο επτά μέλη διορίζει το Δημόσιο και δύο ο όμιλος Λάτση. Υπό κανονικές συνθήκες λόγω της επιτυχημένης πορείας της διοίκησης δεν θα υπήρχαν αλλαγές, αλλά εν όψει της πίεσης από την τρόικα για την αξιοποίηση του 35% που ελέγχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ εντός του 2018 σε συνδυασμό με τις συνομιλίες που διάγει η κυβέρνηση με τον βασικό μέτοχο, τον όμιλο Λάτση, που ελέγχει το 45%, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στο μάνατζμεντ.

Καλύτερη διαχείριση

Σύμφωνα με τον κ. Ευστάθιο Τσοτσορό, πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΠΕ: «Οι υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές, η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 18% και του συνολικού δανεισμού κατά 600 εκατ. ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον επιτυχή σχεδιασμό και υλοποίηση της αναχρηματοδότησης τραπεζικών δανείων και ομολόγων, επιτρέπει πλέον την καλύτερη διαχείριση του κινδύνου και διαμορφώνει τον πραγματικό καθαρό δανεισμό κατά τα τελευταία τρίμηνα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ελέγξιμα επίπεδα.

Με την εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής, τη διαρκή αυξητική πορεία παραγωγής και πωλήσεων, το ρεκόρ κερδοφόρων αποτελεσμάτων για τρίτο στη σειρά έτος και τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου, έχοντας δρομολογήσει το σημαντικότατο για την Εθνική Οικονομία πρόγραμμα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων, όπως η Exxon Mobil, η Total και η Edison».
Αποτελεί πραγματική πρόκληση για την εταιρεία η προετοιμασία των εξορύξεων στον Πατραϊκό και η έρευνα υδρογονανθράκων, σε μεγάλες περιοχές που εκτείνονται από το Ιόνιο ως νότια της Κρήτης. Μια δραστηριότητα με έντονο επιχειρηματικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Επίσης, ένα ακόμα στοίχημα για τον ελληνικό όμιλο είναι η προετοιμασία για τα καύσιμα πλοίων χαμηλού θείου το 2020 και η επαύξηση της συμμετοχής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αυξήθηκε η ζήτηση για καύσιμα

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων το 2017 διαμορφώθηκε σε 6,9 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 1,9% σε σχέση με το 2016. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων ανήλθε σε 1,15 εκατ. τόνους (+11%), σημειώνοντας αύξηση για πέμπτη συνεχή χρονιά, ενώ και η ζήτηση ναυτιλιακών καυσίμων σημείωσε αύξηση 18%, σε 2,8 εκατ. τόνους.

Οι κλάδοι Εμπορίας και Πετροχημικών των ΕΛΠΕ διατήρησαν τη συνεισφορά τους σε υψηλά επίπεδα. Τα συγκρίσιμα EBITDA του κλάδου εμπορίας ανήλθαν σε 107 εκατ. ευρώ, ενώ των Πετροχημικών σε 95 εκατ. ευρώ
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 κατεγράφη επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων και την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA υποχώρησαν στα 170 εκατ. ευρώ (-21%) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 59 εκατ. ευρώ (-28%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.