Εκτός από το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ ότι οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην επιστολή του ο κ. Φέσσας ζητεί από τον κ. Μοσκοβισί να επιτρέψει η Κομισιόν και να μη βάλει εμπόδια στην παροχή του κινήτρου των υπεραποσβέσεων.
Δείκτες αποτελεσματικότητας
Για να επιτευχθούν αυτοί οι δείκτες στόχων η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόζει τις πολιτικές της αλλά «ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι περιοδική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών αυτών και η ανάλογη προσαρμογή τους, όταν δεν επιτυγχάνονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
«Να είμαστε μπροστά από τις αγορές»
Μηχανισμοί εποπτείας
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ «είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οι μηχανισμοί εποπτείας αντιδρούν με μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με τις αγορές, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η εμπειρία του 2010. Για αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς επαρκούς αντίδρασης, όταν και όπου αυτό χρειάζεται.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να προβλεφθεί η τοποθέτηση στελεχών της Επιτροπής και του ΕSM στον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να μειωθεί τυχόν χάσμα πληροφόρησης και να συντομευτεί ο χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης».
Μέτρα για την ανάπτυξη
l
Αποφυγή πισωγυρίσματος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
l
Μείωση του υπερβολικού μη μισθολογικού κόστους στην εργασία.
l
Εισαγωγή δημοσιονομικά ουδέτερων κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις (π.χ. μέσω υπεραποσβέσεων).
l
Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
l
Ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.
l
Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
l
Εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής.
l
Επιτάχυνση της αντιμετώπισης του ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση έτσι ώστε να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά.
«Οι φόροι συντηρούν μια υπερβολικά μεγάλη δημόσια διοίκηση»
Στην επιστολή του προς τον κ. Μοσκοβισί ο κ. Φέσσας περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει o πρόεδρος του ΣΕΒ, η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά μια οικονομία με μικρές και χαμηλής παραγωγικότητας επιχειρήσεις, αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και ανισορροπίες στις παραγωγικές δομές, με περιορισμένη παρουσία σε κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υψηλή εξάρτηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι εγκλωβισμένο σε δουλειές με χαμηλές αμοιβές στους κλάδους υπηρεσιών της οικονομίας. Παράλληλα, το κόστος του επιχειρείν παραμένει απαγορευτικό. Η διογκωμένη φορολόγηση της εργασίας με υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, οι υψηλοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης που ασκούν αρνητική επίδραση στην παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και η υπερφορολόγηση εν γένει, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις δαπάνες μιας υπερβολικά μεγάλης δημόσιας διοίκησης και ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με υπέρογκες υποχρεώσεις και χωρίς συνταξιοδοτική αποταμίευση. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, παρά την εφαρμογή ενός πιο αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες στις συναλλαγές μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το 2015.
Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Φέσσα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει ακριβή και σε ανεπαρκές επίπεδο, καθώς περιορίζεται από σχετικά αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς με τεράστια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ένα μάλλον μη λειτουργικό πλαίσιο πτωχευτικού και προπτωχευτικού δικαίου εμποδίζει την αποτελεσματική μείωσή τους. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ύστερα από αποσβέσεις παραμένουν αρνητικές, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα, που επεκτείνεται με αναιμικό ρυθμό λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας, τείνει να περιορίζει τη δαπάνη των νοικοκυριών, με το ποσοστό αποταμίευσης να παραμένει υψηλά αρνητικό. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας συνεχίζουν να προβάλλουν ως απειλή στη συνοχή της κοινωνίας και στην πολιτική νομιμοποίηση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ