Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» τις διαδικασίες στη ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζαστη Δυτική Μακεδονία.Περίπου15 κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται διεθνείς κολοσσοί, όπως ηMitsubishiκαι η θυγατρική της Turboden, εγχώριοι παίκτες όπως ο Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μία κινεζική που δραστηριοποιείται και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, η πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατάθηκε ως τις 9 Μαρτίου. Ωστόσο, το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει πλέον η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Η νέα μονάδα, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, η οποία θα δίνει 25 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και 45 μεγαβάτ θερμικής ενέργειας, πρέπει να είναι έτοιμη στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, ώστε να μπορέσει να καλύψει και την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου.
Και αυτό διότι πλέον, με δεδομένη την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της ΔΕΗγια επέκταση των ωρών λειτουργίας του υφιστάμενουατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) της περιοχής από 17.500 ώρες σε 32.000 ώρες, η… κεντρική θέρμανση της πόλης θα πρέπει να διακοπεί.
Η κάλυψητης τηλεθέρμανσης
Οι καπνοδόχοι του ΑΗΣ αναμένεται ότι θα σβήσουν εντός του 2019 –ή, στην καλύτερη περίπτωση, λίγους μήνες αργότερα αν η μονάδα τεθεί για κάποια χρονικά διαστήματα σε ψυχρή εφεδρεία ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και να μπορέσει να καλύψει την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου τους δύο επόμενους χειμώνες.
Οπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές της ενεργειακής αγοράς, ακόμα και αν η επιχείρηση υποβάλει νέο αίτημα στην Κομισιόν, όπως συζητείται (και τελικά γίνει αποδεκτό), και παράλληλα προχωρήσουν τα σχέδια αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου –έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείεςMytilineos, κοινοπραξίαΚοπελούζου– Shenhua και ΓΕΚΤΕΡΝΑ –το «λίφτινγκ» του λιγνιτικού σταθμού δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από το 2020.
Ετσι, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) έχει βάλει πρόσω ολοταχώς ώστε ως τον ερχόμενο Μάιο να έχει αναδειχθεί ο στρατηγικός εταίρος για την κατασκευή της μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν μπει οι μπουλντόζες στα 25 στρέμματα, εντός του λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία θα παραχωρηθούν για την υλοποίηση του έργου. Αλλωστε, η ΔΕΗΑΝέχει ήδη λάβει τη σχετική αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Στις αρχές του 2020 το… κλειδί στο χέρι
«Το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι 18 μήνες, οπότε αν «τρέξουμε» θα μπορέσουμε στις αρχές του 2020 να έχουμε το… κλειδί στο χέρι» τονίζει παράγοντας της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τη λειτουργία της μονάδας βιομάζας θα συσταθείΕταιρείαΕιδικού Σκοπού. Τομερίδιο πλειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο (51%) θα κατέχει ο επενδυτής και το υπόλοιπο 49% η ΔΕΗ.
«Για τη χρηματοδότηση έχει ήδη γίνει μελέτη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το έργο θεωρείται απολύτως βιώσιμο και υπάρχει ενδιαφέρον από όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες» υπογραμμίζει παράγοντας της ΔΕΗΑΝ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ