Στα δικαστήρια προειδοποιεί ότι θα προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κατά κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες, με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ του «ανοίγματος» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.
Ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει τη γνωμοδότηση (26/2018) του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ «προκαταρκτικού και δη διαδικαστικού ελέγχου του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και όχι για ευθύ έλεγχο συνταγματικότητας» προσθέτοντας ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό κεκτημένο.
Ο φαρμακοποιοί θα ασκήσουν αμέσως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αίτηση ακυρώσεως και αναστολής όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του ΠΔ και η μη συμβατότητα του με το Ενωσιακό κεκτημένο.
«Θα πρέπει να καταστεί σαφές από όλους και ιδίως από τους διάφορους «επενδυτές μη φαρμακοποιούς», ότι ο ΠΦΣ και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης προειδοποιεί τους «επενδυτές μη φαρμακοποιούς» ότι εάν επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείου θα χάσουν τα χρήματα τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 26/2018 γνωμοδότησή του έκρινε ότι είναι σύμφωνοι με το άρθρο 5 του Συντάγματος οι εισαγόμενοι με το σχέδιο διατάγματος «περιορισμοί στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών και την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιωτών – μη φαρμακοποιών, όσον αφορά την υποχρεωτική επιλογή εταιρικής μορφής και τη συμμετοχή στη σύνθεση του εταιρικού κεφαλαίου των φαρμακευτικών ΕΠΕ, με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων».
Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι δεν εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας η πρόβλεψη του διατάγματος «περί της υποχρεωτικής συμμετοχής σε ΕΠΕ ιδιοκτησίας αδειούχου -μη φαρμακοποιού, επιστήμονα φαρμακοποιού με ποσοστό εταιρικής μερίδας 20%» και προσθέτει ότι «η νέα ρύθμιση περί διαχωρισμού του ιδιοκτησιακού και επιχειρησιακού τομέα των φαρμακείων από τον τομέα της παροχής αμιγώς φαρμακευτικών υπηρεσιών θεσπίζεται νομίμως, από το ελληνικό κράτος, κατ’ εκτίμηση των σύγχρονων διεθνών αντιλήψεων περί ανοίγματος των ελεύθερων επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό, λαμβανομένων υπόψη και των δεσμεύσεων της χώρας για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με μείωση των περιορισμών, μεταξύ άλλων στα φαρμακεία».