Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, τα χαμηλά βαρόμετρα σχετίζονται εξ ορισμού με κακοκαιρία, με τρικυμία. Κάπως έτσι φαντάζει σήμερα το χαμηλό βαρόμετρο της πολιτικής ζωής. Τα θερμά και ψυχρά κύματα αέρος κατά ριπάς τραυματίζουν επικίνδυνα το πολιτικό τοπίο. Το κουτί της Πανδώρας έχει ήδη ανοίξει. Σπέρνεις αέρηδες, θερίζεις θύελλες, λέει ο λαός μας.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης τα γεγονότα σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο, διαμορφώνουν ένα πολύ βαρύ περιβάλλον για τις κοινές μας υποθέσεις και διχάζουν επικίνδυνα το κοινωνικό σώμα.
Οι πολιτικές ηγεσίες, με την πρώτη ευθύνη να ανήκει στους κυβερνόντες, πρέπει να αναλογισθούν πάνω απ’όλα το εθνικό συμφέρον. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι εξουσίες και τα κομματικά συμφέροντα είναι πρόσκαιρα. Το μέλλον όμως της πατρίδας είναι πρωταρχικό μέλημα με διάρκεια στους αιώνες. Αυτήν ακριβώς την πορεία του έθνους, θα πρέπει να διασφαλίσουμε για το σήμερα και τις γενιές των Ελλήνων που έρχονται από το μέλλον. Και ο τελευταίος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το βαρόμετρο στον πολιτικό μας βίο σε όλα τα επίπεδα, είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Οι ασφυκτικές πιέσεις των γειτόνων μας, οι απειλές τους και οι πράξεις τους σε συνδυασμό με το εσωτερικό μέτωπο των σκανδάλων και την πρωτοφανή για την ιστορία δίωξη πολιτικών προσώπων διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.
Στο εθνικό πεδίο, οι εναλλαγές στα θερμά και ψυχρά κύματα αέρα, είναι διαρκείς και εξόχως σοβαρές και επικίνδυνες για την πορεία του έθνους.
Σκοπιανό: η κυβέρνηση σε θερμό κλίμα με την ηγεσία του κράτους των Σκοπίων, μας έδωσε την αίσθηση, τη σιγουριά ότι η λύση βρίσκεται προ των πυλών.
Ο αλυτρωτισμός όμως των γειτόνων δεν λέει να κοπάσει. Κρύα, ψυχρά κύματα δηλώσεων της ηγεσίας των Σκοπίων δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα. Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ξεχάστε τα περί αλλαγής του Συντάγματος, ταυτότητες, βιβλία, γλώσσα, ιθαγένεια κ.α. Αυτά δεν αλλάζουν. Αυτά επανέλαβε και ο Πρόεδρος των Σκοπίων στην Τουρκία κατά τρόπο κατηγορηματικό.
Η κα. Μέρκελ καλωσόρισε τον κ. Ζάεφ ως «Μακεδόνα»!!!Ευτυχώς που δεν είπε ότι είναι και απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι προενταξιακές διαδικασίες με την Αλβανία και τη δημοκρατία της «Μακεδονίας», πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα!! Και θα βρούμε λύση και για το ονοματολογικό.Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα των δηλώσεων,η σκοπιανή ηγεσία θεωρεί πλέον βέβαιο ότι τον Ιούλιο θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση διαμορφώνει το πλαίσιο της συμφωνίας με τα Σκόπια, ερήμην των άλλων πολιτικών κομμάτων και κλείνοντας τα αυτιά της στις παραπάνω δηλώσεις.
Η Ακαδημία Αθηνών προειδοποιεί ότι προϋπόθεση για να λυθεί το πρόβλημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή Συντάγματοςκαι η εξαφάνιση των αλυτρωτικών ιδεών και βλέψεων.
Τα μεγάλα συλλαλητήρια δήλωσαν ένα μεγάλο όχι στους αλυτρωτισμούς των Σκοπίων. Όπως φαίνεται στον ορίζοντα, το κλίμα ψυχραίνει και μαύρα σύννεφα βαραίνουν ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Στο Αιγαίο και την Κύπρο, η Τουρκία πέρα από τις απειλητικές και προσβλητικές δηλώσεις για το έθνος, αλλά και τον πολιτικό κόσμο, αμφισβητεί έμπρακτα, με πολεμικά πλοία την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Οι γκρίζες ζώνες δεν διαμορφώνονται μονάχα στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά και έμπρακτα με εμβολισμούς λιμενικού σκάφους και απαγόρευση στον Υπουργό Άμυνας να πλησιάσει στα Ίμια. Αυτή την ανησυχητική κατάσταση στα εθνικά θέματα αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης και έχει την απαίτηση από την πολιτική ηγεσία να αναλάβει σοβαρά τις ευθύνες.
Η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των εθνικών θεμάτων. Η εθνική στρατηγική δεν διαμορφώνεται με λεονταρισμούς και δηλώσεις ότι αν ξανατολμήσουνοι Τούρκοι να διεμβολίσουν σκάφος, εμείς θα απαντήσουμε «στρατιωτικά».
Η εθνική εξωτερική και αμυντική στρατηγική, δεν συγκροτείται με ασκήσεις επί χάρτου. Απαιτεί «δεξαμενές σκέψεις» (thinktank) και κλίμα συνεννόησης και σύνεσης του πολιτικού κόσμου. Χωρίς αυτές τις δύο βασικές προϋποθέσεις, η αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων γίνεται στο πόδι και σίγουρα οδηγεί τα εθνικά μας θέματα στα χειρότερα.
Στην εσωτερική πολιτική κατάσταση το βαρόμετρο έχει φθάσει πολύ ψηλά με θερμές «λιμανιώτικες» και «πεζοδρομιακές» δηλώσεις και σε πολύ χαμηλά στο πεδίο πολιτικής επικοινωνίας και συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων.
ι πολιτικές συγκρούσεις μοιάζουν με καθεστωτικές αντιλήψεις και πρακτικές που κάνουν πράξη ένα ξεχασμένο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ « ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Πολιτική και δικαστική εξουσία βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Οκτώ υπουργοί και δύο πρώην Πρωθυπουργοί που οδηγούνται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, βαραίνουν πολύ το κλίμα και το χαμηλό βαρόμετρο δεν αφήνει περιθώρια συνεννόησης του πολιτικού κόσμου, σε θέματα που πονάει η περηφάνεια, η αξιοπρέπεια και το «στομάχι» των πολιτών.Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας ζητήματα και την οικονομία.
Τα χαμηλά βαρόμετρα στα θέματα που ακροθιγώς αναφέραμε, οδηγούν σε μια τυφλή κατάσταση σύγκρουσης της πολιτικής ζωής στον τόπο μας.
Φοβάμαι ότι αυτό το κλίμα θα βαραίνει όλη την πορεία των κοινών μας υποθέσεων μέχρι τις επόμενες εκλογές.