Σίσσυ Παπαθανασίου: Η νέα διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων

Εναν «νέο, ολιγομελή και ευέλικτο φορέα πολιτικής Βιβλίου, χωρίς τα "βάρη" και τα "λάθη" του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)» περιμέναμε, όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) τον Μάιο του 2017, για τον οποίο γίνονταν μελέτες ώστε, είχε πει τότε η υπουργός, «να μπορούμε να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του με το ξεκίνημα του 2018». Νέος φορέας βιβλίου δεν ανακοινώθηκε.

Εναν «νέο, ολιγομελή και ευέλικτο φορέα πολιτικής Βιβλίου, χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)» περιμέναμε, όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) τον Μάιο του 2017, για τον οποίο γίνονταν μελέτες ώστε, είχε πει τότε η υπουργός, «να μπορούμε να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του με το ξεκίνημα του 2018». Νέος φορέας βιβλίου δεν ανακοινώθηκε. Αντ’ αυτού, το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου και Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του υπουργείου αναβαθμίστηκε στο νέο οργανόγραμμά του σε Διεύθυνση Γραμμάτων –μια Διεύθυνση που προϋπήρχε, ως το 2014, όταν εξέπεσε σε Τμήμα. Αν δεν έχουμε άλλες ανακοινώσεις στην προσεχή ΔΕΒΘ τον Μάιο, φαίνεται ότι το βιβλίο θα πρέπει να αρκεστεί στη Διεύθυνση Γραμμάτων, της οποίας τη διεύθυνση ανέλαβε η Σίσσυ Παπαθανασίου, παλαιά υπάλληλος του υπουργείου, γνωστή στον χώρο της τέχνης, ειδικότερα του θεάτρου.
Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, σπούδασε νομικά, θέατρο και κινηματογράφο στην Ελλάδα και συνέχισε με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία πολιτισμών και το θέατρο στο Παρίσι στην École des hautes études en sciences sociales και στο Institut d’ études théâtrales της Σορβόννης. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού φεστιβάλ «Αναλόγιο» από το 2005 «με έμφαση στη νέα καλλιτεχνική δημιουργία, με στόχο πάντα την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας, του θεατρικού λόγου, της θεατρικής γραφής και της νεότερης πολιτιστικής δημιουργίας», καθώς και καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου από το 2007. Ηταν καλλιτεχνική διευθύντρια στο πολυθεματικό φεστιβάλ «Ταξίδι Τεχνών –Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο» (2010) και επιμελήθηκε άλλα φεστιβάλ, αρθρογραφεί για το νεοελληνικό δράμα, σκηνοθετεί και μεταφράζει θεατρικά έργα, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια για την πολιτιστική διαχείριση και το θέατρο.
Δημιουργική, αποφασιστική και επίμονη, όπως λένε οι πηγές μας, γνωρίζει τον χώρο του πολιτισμού και οπωσδήποτε ξεφεύγει από το προφίλ του τυπικού υψηλόβαθμου υπαλλήλου της κρατικής γραφειοκρατίας. Πέρα από τη μακρόχρονη και τεκμηριωμένη αφοσίωσή της στο νεοελληνικό δράμα και στους νέους δραματουργούς, στο βιογραφικό της διαβάζουμε ότι «εισηγείται, παρουσιάζει και επιμελείται την έκδοση λογοτεχνικών κειμένων και εκδόσεων τέχνης». Περιμένουμε συνεπώς την εκδίπλωση του ενδιαφέροντός της για το ελληνικό βιβλίο, που έχει μεγάλη ανάγκη στρατηγικής και γραμμών πλεύσης από πλευράς πολιτείας. Πρώτη της κίνηση ήταν η δρομολόγηση, επιτέλους, της τελετής απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του 2014 και του 2015, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Μαρτίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.