Δύο αυθεντικοί Jazz Masters θα εμφανισθούν στο Half Note Jazz Club από τις 23 έως και τις 26 Φεβρουαρίου. Ο ντράμερ Alvin Queen – τον γνωρίσαμε από την παρουσία του στο γκρουπ του Cedar Walton – με το κουαρτέτο του συναντά τον τενόρο σαξοφωνίστα Scott Hamilton.
O Alvin Queen έχει σταθεί πλάι στον Oscar Peterson, στον Horace Silver, την Ruth Brown, τον Pharoah Sanders, τον Randy Weston. Γεννημένος στις ΗΠΑ, to 1950 και συγκεκριμένα στo Bronx της Ν. Υόρκης από φτωχούς γονείς ο Queen μετακόμισε γρήγορα και ουσιαστικά μεγάλωσε βορειότερα στο Mt. Vernon, απ’ τις αλάνες και τα playgrounds του οποίου έμελλε να αναδειχθούν εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης της μουσικής αλλά και μελλοντικοί stars του NBA. Αν και δεν τα κατάφερνε καλά στο μπάσκετ, που έπαιζε με τον νυν αστέρα του Hollywood και βραβευμένο με Oscar Denzel Washington, δεν συνέβη το ίδιο με την μουσική. Γαλουχημένος σ’ αυτήν από την επαφή του με την εκκλησία στην οποία πάστορας ήταν ο πατέρας τού Denzel, o Queen αγάπησε την μουσική μέσα από την συμμετοχή του στην χορωδία της, όπου τραγουδούσε κι έπαιζε ντέφι.
Ο αδελφός του ως περκασιονίστας σε μπάντα δρόμου τον έβαλε να σκεφθεί τα ντραμς, έτσι ώστε το γυάλισμα παπουτσιών να μην είναι η μόνη του προοπτική για εξασφάλιση χρημάτων, άσχετα αν ο μικρός Alvin συνέχισε να το κάνει για κάποια χρόνια αργότερα. Συνέχισε να γυαλίζει παπούτσια ακόμη κι όταν πλέον είχε βρεθεί πλάι σε θρύλους της τζαζ όπως John Coltrane.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών η Ruth Brown του έδωσε την ευκαιρία να κάνει τις πρώτες επαγγελματικές του εμφανίσεις και σύντομα ο πιανίστας Don Pullen θα του ζητήσει να ενσωματωθεί στην μπάντα του. Προφανώς το ταλέντο του Alvin Queen είχε αρχίσει να τον κατατάσσει ανάμεσα στα γρηγορότερα ανερχόμενα ονόματα της τζαζ, γι’ αυτό και σε ηλικία μόλις 19 ετών θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Billy Cobham στο κουϊντέτο του Horace Silver.
Αμέσως μετά την διάλυση της μπάντας του Silver, θα ακολουθήσει ο George Benson και ακόμη περισσότερο ο Charles Tolliver με τον οποίο κάνει και πολλές περιοδείες στην Ευρώπη για αρκετό καιρό. Ο Horace Silver όμως, ήθελε τον Queen στην νέα μπάντα του και για τα επόμενα πέντε χρόνια θα γυρίσει πλάι του. Πιεσμένος όμως από το κλίμα στην μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης και προκειμένου να μην αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην ποιότητα της μουσικής του, ο Alvin αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Dexter Gordon, του Johnny Griffin, του Thad Jones ή του Kenny Clark και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη.
Σε αυτήν ο Queen θα γίνει ίσως ο πιο in demand ντράμερ στο χώρο της τζαζ και θα δημιουργήσει και μία δισκογραφική εταιρεία, την Nilva Records. Μέσω της εταιρείας αυτής θα κυκλοφορήσει τα πρώτα επτά προσωπικά του άλμπουμ (θα ακολουθήσουν ακόμη δύο αργότερα) ενώ δουλεύει ακατάπαυστα και συνεργάζεται με ιερά τέρατα της μουσικής αυτής, ανάμεσα στους οποίους φυσικά είναι και ο μυθικός Oscar Peterson στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Για περισσότερα λοιπόν από 50 χρόνια πλέον, ο Alvin Queen είναι από τους πλέον σημαντικούς ντράμερ της τζαζ ιστορίας.
Μιλώντας στο vima.gr με αφορμή τις εμφανίσεις τους, στο Half Note, μας εξηγεί ότι στην Ευρώπη επέστρεψε μόνιμα το 1987, « επειδή η ακουστική Jazz υποστηριζόταν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην Ευρώπη ενώ αντιθέτως στις ΗΠΑ η μουσική είχε αρχίσει να αλλάζει και να στρέφεται προς την ηλεκτρονική. Ποτέ δεν πίστευα όμως ότι θα έκανα τη βάση μου την Ευρώπη, αλλά είμαι πολύ ευτυχής που έκανα αυτή την επιλογή». Για τον Alvin Queen οι αφροαμερικανικοί ρυθμοί «αποτελούν τη βάση για τη jazz, τα blues, τα gospel και το swing. Ό, τι κάνω, το κάνω πνευματικά, για να μπορέσω να ευχαριστήσω το ακροατήριο, είτε αυτό τους κάνει να χορεύουν είτε απλά να ακούσουν την αίσθηση που βγάζω από τη μουσική μου,. Αυτή είναι η μουσική για μένα, δεν είναι αυτό που ονομάζεται jazz ή swing.»
Το πρόγραμμά του στην Ελλάδα όπως σημειώνει ο ίδιος περιλαμβάνει μερικές από τις «καλύτερες μουσικές που θα ακούσετε ζωντανά σήμερα. Εχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι μουσικοί που έχουν αφήσει μοναδικές συνθέσεις αλλά μόνο λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να αποδώσουν το έργο τους. Εσείς θα ακούσετε να το κάνει ο απίστευτος σαξοφωνίστας μου κ. Scott Hamilton. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος και χαρούμενος που έχουμε τον έλληνα μπασίστα Γιώργο Αντωνίου στο συγκρότημα καθώς και τον Claus Raible στο πιάνο από τη Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε όλοι καλά στην Αθήνα».
Ο Alvin Queen και ο Scott Hamilton έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν κι αυτή είναι ακόμη μία ξεχωριστή φορά αφού είναι η πρώτη τους από κοινού στην Ελλάδα. Μαζί τους στο ιδιαίτερο αυτό κουαρτέτο, ο «δικός» μας εξαιρετικός μπασίστας Γιώργος Αντωνίου που εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες κάνει καριέρα στην Ελβετία και ο σπουδαίος πιανίστας Claus Raible.
HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)