Τα πληρώματα πλωτών και εναέριων μέσων της Τουρκίας παρεμπόδισαν τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να διασώσει 14 πρόσφυγες που βρίσκονταν σε ημιθυβισμένο ταχύπλοο σκάφος 24 ναυτικά μίλια ανοικτά της Ρόδου και εντός της περιοχής ευθύνης των ελληνικών Αρχών. Το θέμα αποκάλυψε με σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους προσέγγισε το σημείο και εντόπισε το σκάφος μετά από τηλεφωνική καταγγελία αλλοδαπού. Όταν έφτασαν στο σημείο οι έλληνες λιμενικοί ξεκίνησαν άμεσα η διαδικασία διάσωσης των 14 προσφύγων οι οποίοι κινδύνευαν. Τη στιγμή εκείνη στη περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες ωστόσο τις προσπάθεις των ελλήνων λιμενικών δυσχαίρεναν τα απόνερα που δημιουργούσε στο σημείο τουρκική ακταιωρός ενώ εναέρια μέσα της Τουρκίας πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος.
Ωστόσο οι έλληνες λιμενικοί ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο τους. Παράλληλα όταν ενημερώθηκε για την παρενόχληση το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσησ του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε άμεσα τον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Άγκυρας αναφέροντας πως το περιστατικό είναι εντός περιοχής αρμοδιότητας του ελληνικού ΛΣ και όπως αναφέρουν πληροφορίες δόθηκε άμεσα εντολή τόσο στην τουρκική ακταιωρό όσο και στα πληρώματα των εναέριων μέσων να αποχωρήσουν από το σημείο όπως και έγινε.
Σημειώνεται πως ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης σημειώνονταν ότι: «Στον εντοπισμό και τη διάσωση 14 προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και στη σύλληψη του 33χρονου αλλοδαπού διακινητή τους. Συγκεκριμένα, ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου, ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μανδρακίου ν. Ρόδου, ενώ συνελήφθη ο 33χρονος αλλοδαπός χειριστής του σκάφους που τους μετέφερε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.»