Το «κουβάρι» των παράνομων διαδικασιών που ακολουθούν επιτήδειοι απατεώνες, προκειμένου να διοχετεύσουν ακατάλληλες φυτοπροστατευτικές ουσίες σε αγρότες, ξετύλιξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, σε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 752 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων, 161 κιλά παράνομων αγροτικών φαρμάκων και 142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.
Τις σκοτεινές διαδρομές ακολούθησαν οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και της οικονομικής αστυνομίας, υπό τις οδηγίες του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Παράλληλα, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ δέσμευσαν 334 κιλά ελιών και άλλων προϊόντων, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.
Τα παράνομα γεωργικά φάρμακα (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα), τα οποία έχουν κατά καιρούς κατασχεθεί αποτελούν συνήθως σκευάσματα που απαγορεύτηκαν διότι αποδείχθηκε ότι ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον ή ουσίες ακίνδυνες μεν (π.χ. ασβέστης) αλλά επιβαρυντικές για την αγροτική παραγωγή, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ασθένειες, ζιζάνια και άλλα προβλήματα των καλλιεργειών.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2003 – 2010 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 419.400 ευρώ και την εξαετία 2011 –2016 περί το 1,4 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που αφορούν χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Ειδική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο
Πέρα από τα προβλήματα με τη διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε προ ημερών ότι συστήνει ειδική επιτροπή για την εξέταση της διαδικασίας αδειοδότησης φυτοπροστατευτικών ουσιών. Η σύσταση της ειδικής επιτροπής έρχεται σε συνέχεια των ανησυχιών για την εξέταση κινδύνων του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (glyphosate), ουσία της οποίας η κυκλοφορία ανανεώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για μια πενταετία.
Η ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει το σύστημα επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών και το σύστημα αδειοδότησης, θα εξετάσει εάν υπάρχουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, τον ρόλο ευρωπαϊκών οργανισμών κλπ.