Με τη Δικαιοσύνη να αντιμετωπίζει απαξιωτικές κατηγορίες περί σκευωρίας – από κοινού με στελέχη της κυβέρνησης -, αλλά και τη σοβαρή πιθανότητα να έλθει στα χέρια της και πάλι η έρευνα της Novartis, μετά την προκαταρκτική της Βουλής, αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση της υπόθεσης την Τετάρτη στην Ολομέλεια.
Προϋπόθεση για να επιστρέψει η δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη, είναι να αποφανθεί το Σώμα ότι τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, δωροληψίας, δεν έχουν παραγραφεί. Σύμφωνα με την πρόταση για προκαταρκτική επιτροπή, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από την πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το μονοπάτι για την επιστροφή του φακέλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς θα μπορούσε να χαραχθεί με εργαλείο το σκεπτικό ότι τα αδικήματα δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των εμπλεκομένων πολιτικών. Ως εκ τούτου τυχόν αδικήματα των πολιτικών προσώπων δεν θα εξεταστούν από τον φυσικό τους (βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) δικαστή, το Κοινοβούλιο, αλλά από την Εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν για τους απλούς πολίτες.
Το βέβαιον είναι ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα έχει την πλήρη προσοχή (και) της Δικαιοσύνης, καθώς αναμένεται να ασκηθεί σκληρή κριτική στους Εισαγγελείς που φέρουν στους ώμους τους το βάρος της δικογραφίας: την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.
Η έκβαση της συζήτησης στη Βουλή αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, με τα πράγματα να έχουν καταστεί περίπλοκα, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε βάρος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την υπόθεση της Νovartis. Δεδομένου ότι σκέλος της μήνυσης Σαμαρά αφορά τους τρεις αρμόδιους εισαγγελείς (τους κατηγορεί μεταξύ άλλων για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου), η υπόθεση διαβιβάζεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αρμόδιος πλέον να κρίνει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, χρίζεται αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς κρατά στα χέρια της ήδη την έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (διαρκές αδίκημα που δεν παραγράφεται), και για τα πολιτικά πρόσωπα, «κομμάτι» που σε κάθε περίπτωση θεωρείται ως κομβικό για την τύχη της υπόθεσης με τις μίζες του πολυεθνικού κολοσσού. Είναι το τμήμα εκείνο της έρευνας που θα μπορούσε θεωρητικώς να «δέσει» την ιστορία αυτή, έωλη καθώς είναι για τα πολιτικά πρόσωπα μόνο με βάση τις καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων.
Ενδιαφέροντος δεν υπολείπεται ούτε το κομμάτι που αφορά τους περιβόητους αυτούς μάρτυρες, για τους οποίους έχει ήδη διατυπωθεί αίτημα από εμπλεκομένους υπουργούς περί αποκάλυψης της ταυτότητάς τους αλλά και κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με τους θιγόμενους· παράμετρος που θα μπορούσε –σύμφωνα και με έμπειρους νομικούς – να δώσει τελείως άλλη τροπή στην υπόθεση.
Το πρωί της Τρίτης, εξάλλου, «έγκληση και μήνυση κατά του ενός από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες που ψέλλισε το όνομά του κατά τρόπο αυταπόδεικτα ψευδή», κατέθεσε ο
Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάνοντας λόγο σε δήλωσή του για «
κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση», ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι «
διεπράχθη σε βάρος του κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου», ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για τερατογένεση: «
Αυτό το οποίο συμβαίνει στο χώρο της δικαιοσύνης, δηλαδή η θεσμική τερατογένεση μέσα από τη μείξη δικαιοσύνης και πολιτικής είναι ζήτημα πολύ σοβαρότερο και από την αποτυχία της λεγόμενης καθαρής εξόδου στην οικονομία, κι από τις διολισθήσεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής».
Η πιθανότητα του να οριστεί εφέτης Ανακριτής
Στο ρευστό αυτό σκηνικό, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να οριστεί εφέτης ανακριτής για την υπόθεση της Novartis, λόγω της σπουδαιότητας της.
Θεωρητικώς, κατ’ επίκληση του άρθρου 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορεί να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών και να λάβει απόφαση περί την ανάθεση – λόγω σπουδαιότητας – της υπόθεσης σε ειδικό Εφέτη ανακριτή, γεγονός που σημαίνει ότι η ποινική έρευνα ξεφεύγει από την πεπατημένη της ανάκρισης από ανακριτές Διαφθοράς.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Η σύγκληση της Ολομέλειας προϋποθέτει είτε σχετική απόφαση του διευθύνοντος το Εφετείο Αθηνών Θεόδωρου Κανελλόπουλου, είτε συγκέντρωση 20 υπογραφών από εφέτες, με βασικό αίτημα προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών τη σύγκληση της Ολομέλειας, προκειμένου να κριθεί δια ψηφοφορίας το ζήτημα.
Με βάση τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, προβλέπεται και άλλη μία εκδοχή: τη σύγκληση της Ολομέλειας μπορεί να αιτηθεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελιας Εφετών Αθηνών κ. Αντώνης Λιόγας.
Νέα σχετική παρέμβαση έκανε μάλιστα η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν προϊστάμενη στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου. Η κυρία Θάνου αναφέρει ότι είναι «μη νόμιμο» το αίτημα «για σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, το οποίο όπως έγινε γνωστό προσπαθούν να θέσουν ορισμένοι με τη συλλογή υπογραφών με στόχο να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από τον ανακριτή διαφθοράς στον οποίο έχει χρεωθεί και να πάει σε εφέτη ανακριτή».
Η κυρία Θάνου διευκρινίζει στη δήλωσή της ότι «οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της διαφθοράς σύμφωνα με τον νόμο 4022/2011».