O Στίβεν Σόντερμπεργκ, ένας από τους πιο δυναμικούς αμερικανούς σκηνοθέτες της γενιάς του, είναι επίσης ένας δημιουργός που τρέφει αδυναμία στο γυναικείο φύλο. Η πρώτη ταινία του, το «Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες», μας γνώρισε την Αντι Μακ Ντάουελ. Για την «Εριν Μπρόκοβιτς» η Τζούλια Ρόμπερτς κέρδισε το Οσκαρ Α’ ρόλου. Για το «Traffic» η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς προτάθηκε για το Β’ ρόλου. Το «Haywire» έκανε κινηματογραφική σταρ την αθλήτρια Τζίνα Καράνο. Και στο «Girlfriend experience» πρωταγωνιστεί μια διάσημη πορνοστάρ, η Σάσα Γκρέι.
«Ανέκαθεν αναζητούσα ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες», λέει σήμερα ο Σόντερμπεργκ, «γιατί μου αρέσει η ιδέα της αναζήτησης των λόγων για τους οποίους τα πράγματα είναι τόσο πιο δύσκολα για εκείνες συγκριτικά με τους άνδρες».
Η τελευταία ματιά του Σόντερμπεργκ πάνω στις γυναικείες δυσκολίες λέγεται «Unsane» και κάνει πρεμιέρα στο εφετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας που παρά τη θέλησή της κλείνεται σε ψυχιατρικό ίδρυμα, εκεί όπου τελικά έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι φόβοι της είναι αληθινοί ή αποκύημα της φαντασίας της.
Το «Unsane» είναι ένα καθαρόαιμο θρίλερ, είδος με το οποίο ο Σόντερμπεργκ δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα ασχοληθεί. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, «πρόκειται για μια ταινία είδους τοποθετημένη στον πραγματικό κόσμο, η οποία πραγματεύεται κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί στον πραγματικό κόσμο. Ισως αυτό να είναι το στοιχείο που συνδέει το «Unsane» με τις προηγούμενες ταινίες μου».
Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας ο Σόντερμπεργκ επέλεξε μια τηλεοπτική περσόνα, την Κλερ Φόι του «The crown», αν και ο λόγος που το έκανε δεν ήταν τόσο η ίδια η σειρά όσο ο… ευχαριστήριος λόγος της ηθοποιού στην περσινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών όπου βραβεύθηκε για τη σειρά. «Η Κλερ ήταν εμφανώς τόσο έκπληκτη και απροετοίμαστη για τη βράβευσή της που δεν έκανε καμία προσπάθεια για να το κρύψει» είπε ο Σόντερμπεργκ. «Εκείνη τη στιγμή τη βρήκα τόσο γοητευτική που αποφάσισα να δω τη σειρά, η οποία όντως μου άρεσε. Εφόσον η Κλερ είναι τόσο διαφορετική στη ζωή, σκέφτηκα ότι ίσως να έχει τη θέληση να είναι διαφορετική και για τον ρόλο της σε μια ταινία όπως το «Unsane»».
Μια άλλη πτυχή του «Unsane» που έχει επίσης προκαλέσει συζητήσεις αφορά την τεχνολογία της, η οποία διατηρήθηκε μυστική καθ’ όλη τη διάρκεια γυρισμάτων. Μόνον όταν η ταινία είχε ολοκληρωθεί ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι το «Unsane» γράφτηκε, γυρίστηκε, μονταρίστηκε και απέκτησε τη μουσική του κάτω από τη βεντάλια της τεχνολογίας της Apple.
«Ούτε ντρέπομαι ούτε και έχω την ανάγκη να απολογηθώ για το ότι η ταινία έχει πάρει την ταμπέλα του «iPhone movie»» είπε ο Σόντερμπεργκ, που είναι γνωστός για τους τεχνολογικούς πειραματισμούς του στο σινεμά. «Γνωρίζω τη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως και τις δυνατότητές της. Από παλιά είχα καταλάβει ότι σε κάποια φάση της ζωής μου θα έκανα μια ταινία με αυτή την τεχνολογία γιατί πάντοτε την αντιμετώπιζα ως το μέλλον. Οταν ο θεατής πηγαίνει στην αίθουσα για να παρακολουθήσει μια ταινία, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει –και δεν τον ενδιαφέρει άλλωστε –το πώς αυτή η ταινία γυρίστηκε. Το θέμα είναι να πάει στην αίθουσα, και αυτή η ταινία, το «Unsane», είναι φτιαγμένη για την αίθουσα».

HeliosPlus