Η μαζική δολοφονία 17 μαθητών και καθηγητών στη Φλόριντα από τον 19χρονο Νικ Κρουζ δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο μαθητής που είχε αποβληθεί από το σχολείο ήταν διαταραγμένος και χρειαζόταν βοήθεια. Το τραγικό συμβάν έρχεται ως άλλο ένα περιστατικό σε μια ανεξέλεγκτη επιδημία η οποία αποτελεί καθαρά αμερικανικό φαινόμενο.
Είναι οι Αμερικανοί πιο βίαιοι ως άνθρωποι; Η απάντηση είναι πως όχι. Αναμφίβολα όμως είναι ίσως πιο πολύ από κάθε άλλο λαό εθισμένοι στη βία, μιας και η οπλοκατοχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους. Κι εκεί εστιάζεται το χρόνιο πρόβλημα που έρχεται στην επιφάνεια ξανά και ξανά, έπειτα από κάποια μαζική ένοπλη επίθεση.
Οι αριθμοί μιλούν απο μόνοι τους. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν το 4,4% του πληθυσμού της Γης, οι πολίτες της κατέχουν το 50% όπλων παγκοσμίως. Το 2018 σημειώθηκαν 18 συμβάντα με όπλα σε σχολεία, ήτοι κάθε 60 ώρες πέφτουν πυροβολισμοί στις σχολικές αίθουσες. Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι έπειτα από μια μαζική δολοφονία, ο μέσος Αμερικανός δεν αλλάζει στάση, καθώς τα ποσοστά όσων συνεχίζουν να επιλέγουν το “διικαίωμα στην οπλοκατοχή” παραμένουν ίδια.
Ακόμη πιο σοκαριστικό όμως είναι το στοιχείο που παραθέτουν οι Los Angeles Times με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό: Από το 1968 έως και σήμερα 1.516.863 Αμερικανοί πολίτες έχουν πέσει νεκροί από πυροβόλα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από την ίδρυση του αμερικανικού κράτους, δηλαδή το 1776 έως και σήμερα, οι Αμερικανοί που έχουν σκοτωθεί σε πολέμους είναι 1.396.733. Μ’ένα λόγο 120.130 άνθρωποι λιγότεροι, έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε 242 χρόνια σε εμπόλεμες ζώνες, από ό, τι μέσα στην τελευταία πεντηκονταετία επί αμερικανικού εδάφους!
Συνταγματική κατοχύρωση στα όπλα και η πανίσχυρη NRA
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οπλοκατοχή κατοχυρώνεται συνταγματικά, οι Αμερικανοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα όπλα, χωρίς κανέναν περιορισμό και ο αριθμός δολοφονιών είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τα όπλα. Όσο πολλά κυκλοφορούν, τόσο περισσότερες είναι και οι δολοφονίες.
Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να τραβήξει κόκκινες γραμμές. Ακόμη και ο προοδευτικός πρόεδρος Ομπάμα δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη σε αυτό τον “πόλεμο που βρίσκεται η Αμερική με τον εαυτό της”, όπως πολλές φορές έχει εύστοχα ειπωθεί. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η οπλοκατοχή αποτελεί τον μεγαλύτερο καημό της θητείας του και μολονότι επί δικής του διακυβέρνησης, η Βουλή επιχείρησε να περάσει νόμους με στόχο να αλλάξουν οι κανονισμοί, κάθε φορά προσέκρουε στο πανίσχυρο λόμπι της Εθνικής Ένωσης Όπλων γνωστό ως NRA, καθότι είχε πανίσχυρα ερείσματα στο Κογκρέσο και δη την Ρεπουμπλικανική πτέρυγα, μέλη της οποίας είναι γνωστό πως έχουν πλουτίσει από τη βιομηχανία των όπλων.
Όσο για το πρόσφατο περιστατικό στη Φλόριντα, ο Ντόναλτ Τραμπ στη διάρκεια του διαγγέλματός του δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη φράση “πυροβόλο όπλο”, όμως υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το “δύσκολο πρόβλημα των ψυχικών ασθενειών”.