Η διαδρομή του μαύρου χρήματος
Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
Το «πείσμα» των προστατευόμενων μαρτύρων και η σύγχυση για τη Μαρία Μαραγγέλη
Δεν υπάρχει άλλο κομμάτι της υπόθεσης Novartis που να έχει ξεσηκώσει θύελλα μεγαλύτερη από αυτή του κεφαλαίου «προστατευόμενοι μάρτυρες». Τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν τροφοδοτήσει μείζονα πολιτική αντιπαράθεση, από εμπλεκομένους πρώην υπουργούς για αποκάλυψη της ταυτότητάς τους ενώπιον της Βουλής, αλλά και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.
Το αντεπιχείρημα προσώπων που είναι σε θέση να γνωρίζουν; Οι μάρτυρες δεν υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας επειδή μίλησαν για πολιτικά πρόσωπα, και εξ αυτού τα φοβούνται, αλλά έχοντας παράσχει εκ παραλλήλου κρίσιμες πληροφορίες για πολλά άλλα, και οι οποίες περιλαμβάνονται στο κομμάτι της έρευνας που δεν έχει σταλεί στη Βουλή.
Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν ότι οι μάρτυρες δεν επελέγησαν άκριτα, και υπάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας ύστερα από ενδελεχή έρευνα, ακόμη και ψυχομετρικά τεστ της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών – αξιολογήθηκαν μάλιστα μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των καταθέσεων, περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Οσο για την περιβόητη – απούσα από τη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή – έγκριση για την υπαγωγή των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας από τον εποπτεύοντα των εισαγγελέων Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τονίζουν ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική τύχη. Το έγγραφο εμπεριέχει την πραγματική ταυτότητα των μαρτύρων και οι μόνοι που θα μπορούσαν να το έχουν στα χέρια τους είναι ο εισαγγελέας σε τυχόν μελλοντική ακροαματική διαδικασία, ίσως και ο ανακριτής που θα διερευνήσει την υπόθεση.
Ενώ οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνεχίζονται για τα μη πολιτικά πρόσωπα, λέγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Προκειμένου μάλιστα να προταθεί ασπίδα στις – επικρινόμενες ως «αόριστες» και «ασαφείς» – καταθέσεις τους, υπογραμμίζεται ότι το περιεχόμενό τους ως προς τις καταβολές ποσών σε πολιτικά πρόσωπα βρίσκεται σε αντιστοιχία με κυβερνητικές πράξεις – υπουργικές αποφάσεις υπέρ της Novartis καθώς και σημειώσεις σε ημερολόγια.
Αυτή που έλκει την προσοχή είναι η Μαρία Μαραγγέλη, επί μακρόν στενή συνεργάτρια του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή. Δημοσιεύματα ΜΜΕ, δεδομένης και της αναγραφής του ονόματός της σε έκθεση του FBI, εμφάνιζαν τη γυναίκα αυτή ως μία εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, ωστόσο η κυρία Μαραγγέλη καταθέτει επωνύμως ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Αρχικώς επήλθε σύγχυση: θα μπορούσε το δεύτερο να ακυρώσει το πρώτο; Νομικές πηγές διευκρίνιζαν στο «Βήμα» ότι σε δικονομικό επίπεδο, και πάντα θεωρητικώς, η μάρτυς μπορεί να έχει διττή ιδιότητα.
«Είναι γεγονός ότι αυτή η δυνατότητα δίδεται σε δικονομικό επίπεδο, αρκεί να μην προκύπτει διαφορά στις καταθέσεις· κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε την όλη διαδικασία» σημείωναν με νόημα οι συνήγοροι του κ. Φρουζή, υπογραμμίζοντας ότι από την επώνυμη κατάθεση της Μαραγγέλη δεν προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Και ενώ μηνύσεις και αγωγές σε βάρος των προστατευομένων μαρτύρων πέφτουν «βροχή» από τους θιγομένους, με τον νόμο βεβαίως να προστατεύει πλήρως τους πρώτους, πηγές αποκαλύπτουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δεχθεί πλείστα όσα τηλεφωνήματα από ενδιαφερομένους να καταθέσουν για την υπόθεση, μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί…
Οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν μάλιστα εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αντικρούοντας όλους όσοι μιλούν για «καταθέσεις σε δόσεις» και «ανεπίτρεπτα παράδοξα», με κορυφαία τη μη αναφορά εξαρχής (αλλά ύστερα από διάστημα) μάρτυρα σε δωροδοκία πρωθυπουργού, όπως ο Αντώνης Σαμαράς.
«Οι μάρτυρες ενημέρωναν σε πρώτη φάση, συνοπτικά, πάντα σε προφορικό επίπεδο, τους εισαγγελείς ως προς το τι είχαν να καταθέσουν, και εκεί αναφέρονταν όλα τα ονόματα. Η καταγραφή ωστόσο των μαρτυριών ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει μια κι έξω. Οι καταθέσεις δίδονταν πολλές φορές βράδυ, οι αντοχές όσο η ώρα προχωρούσε λιγόστευαν. Τα διαστήματα που χωρίζουν τις καταθέσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι εισαγγελείς ταξίδεψαν ως τις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, στις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν όλοι επιζητούσαν λίγες ημέρες ανάπαυλας. Οι εισαγγελείς έγραφαν “Συνεχίζεται” στο τέλος κάθε κατάθεσης, ώστε να είναι προφανές ότι αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, οπότε και θα ήταν υποχρεωμένοι να τη στείλουν αμελλητί στη Βουλή».
Και συμπληρώνουν: «Η ατμόσφαιρα μοιάζει σε πολλούς πια απειλητική, με όλες αυτές τις λεκτικές επιθέσεις. Και η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να έχει δεχθεί απειλές. Ισως όχι τυχαία, τώρα πια, στον προθάλαμο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, υπάρχει αστυνομική παρουσία που ελέγχει τους επισκέπτες, κάτι που δεν γινόταν κατά το παρελθόν».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ