Στίγμα με το οποίο διαχωρίζει τη θέση του από τον πολυεθνικό κολοσσό της Novartis δίδει ο Κωνσταντίνος Φρουζής, το μοναδικό πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς εμφανίζεται –ως πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas –να κατέχει κομβικό ρόλο στο ομώνυμο σκάνδαλο, με πλήθος δωροδοκιών προκειμένου να διασφαλίζει υπεροχή στην αγορά.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», λίγες ημέρες μετά το υπόμνημά του προς τις δικαστικές αρχές (επ’ αφορμή της διαδικασίας επικύρωσης της εισαγγελικής διάταξης με την οποία του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα), και την άρνηση της κατηγορίας που του αποδίδεται, ο κ. Φρουζής βάζει στο κάδρο ανώτερα στελέχη, συνιστώντας σε όσους του προσάπτουν αθέμιτες πρακτικές «να ρίξουν μια ματιά στο οργανόγραμμα της εταιρείας και να αποφεύγουν τις όποιες ταυτίσεις».
Οι πολιτικοί και ο τροφοδότης λογαριασμός
«Στη Novartis Hellas πήγα το 2007, όταν άρχιζε να ξεσπά η κρίση» εξηγεί ο ίδιος. «Ο λόγος για τον οποίο με προσέλαβαν τότε ήταν προφανώς η ικανότητά μου ως προς τη διαχείριση κρίσεων. Στην περιγραφή της θέσης του αντιπροέδρου γινόταν εξάλλου σαφές ότι έπρεπε να εκπροσωπώ την εταιρεία στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)· ειδάλλως, η θέση δεν είχε νόημα. Είναι άραγε γνωστό ότι οι κατά καιρούς στρατηγικές αποφάσεις λαμβάνονταν από την Ελβετία; Εχει διερωτηθεί κανείς αν είχα πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, πάνω από μένα, και ποιος ήταν ο ρόλος του; Εχει διερωτηθεί επίσης μήπως ένα τέτοιο πρόσωπο έχει αναγκαστικά την ευθύνη της εταιρείας; Και ότι κάτω από αυτόν υπήρχαν άλλα εννέα-δέκα πρόσωπα, ομοεπίπεδα, που είχαν επί μέρους αρμοδιότητες; Ο Φρουζής, ξέρετε, δεν είναι η Novartis. Και με αυτό δεν εννοώ αναγκαστικά ότι η Novartis έχει παρανομήσει σε κάτι, ακόμα κι αν το έχει κάνει όμως, δεν το γνωρίζω».
Ο 58χρονος μάνατζερ, παρουσία των συνηγόρων του, Θεόδωρου Παναγόπουλου και Μιχάλη Φαράντου, προαναγγέλλει ενέργειες που θα διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι. «Μου καταλογίζουν τα πάντα, εμφανίζεται δηλαδή ένας άνθρωπος να κάνει όλη τη «δουλειά», από την εκτύπωση ως την παράδοση, όταν το 70%-80%, το μέγιστο δηλαδή του χρόνου μου, το αφιέρωνα στον ΣΦΕΕ… Θέλω όμως να πω και το εξής, για όσους δεν το γνωρίζουν: ο ΣΦΕΕ απαρτίζεται από περίπου 70 επιχειρήσεις, οι οποίες και κάνουν το 97% του τζίρου στον χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα. Εχουν σκεφθεί κάποιοι ότι τον μεγαλύτερο έλεγχο, και δη σε μια περίοδο οξύτατης κρίσης στη βιομηχανία, τον είχα από το εσωτερικό του ίδιου του ΣΦΕΕ;».
Ο ίδιος διαψεύδει ότι έχει χρηματίσει πολιτικά πρόσωπα, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες επαφές μαζί τους γίνονταν κατά την άσκηση των καθηκόντων του στον ΣΦΕΕ. Στην ίδια λογική, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υφίσταται τροφοδότης λογαριασμός μέσα από τον οποίο διοχετεύονταν ποσά δωροδοκιών –όπως του καταμαρτυρεί προστατευόμενος μάρτυς. «Δεν υπάρχει κανένας τροφοδότης λογαριασμός της Novartis, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, στον οποίο να έχω πρόσβαση, ως δικαιούχος. Οσο και να ψάξουν, δεν θα βρουν τίποτε».
Ερωτώμενος για το κίνητρο των μαρτύρων που τον εμπλέκουν, εκτίμησε ότι είναι αυστηρά προσωπικό, καθώς έχουν «πιαστεί» για εσωτερικά θέματα της Novartis. (Κάτι που, από νομικής πλευράς, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την όλη διαδικασία.)
Τόσο ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος όσο και ο κ. Μιχάλης Φαράντος, συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Φρουζή, τον χαρακτηρίζουν «βολικό πρόσωπο» στην υπόθεση με τις μίζες του πολυεθνικού κολοσσού. Υπογραμμίζουν ότι η κατηγορία που τον βαραίνει είναι δωροδοκία κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Novartis με έδρα τη Ζυρίχη, αλλά και της Novartis Hellas, τονίζουν ωστόσο με νόημα ότι ο εντολέας τους είναι και ο μοναδικός Ελληνας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Novartis Hellas –εξ αυτού και «βολικός».
Η σχέση με την πρώην συνεργάτρια
Ουδέποτε τον είχε καταγγείλει και η στενή του συνεργάτρια Μαρία Μαραγγέλη –λέει –, τουλάχιστον όσο καιρό ήταν ο ίδιος στη Novartis Hellas. Είχε φύγει πια όταν ξέσπασε η κρίση που ταλανίζει ακόμη τη σχέση τους (εις εκ των υιών Φρουζή έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος της για απάτη με υπολογιστή και η δίκη αναβλήθηκε για τον προσεχή Νοέμβριο).
«Η Novartis έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με τις Αρχές, θεωρείτε ότι δεν έχετε σήμερα την πλήρη στήριξή της;» ρωτάμε.
«Δεν μπορώ παρά να υποψιάζομαι διάφορα πράγματα, που δεν είναι και τόσο κολακευτικά για την εταιρεία» απαντά.
Η αμφισβήτηση της έκθεσης του FBI
Ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση είναι ότι ο κ. Φρουζής αμφισβητεί και την έκθεση του FBI, στην οποία γίνεται λόγος για στρατηγική – από πλευράς εταιρείας – με κεντρικό άξονα τις περίφημες «Καθαρές Μέρες», μέρες κατά τις οποίες καταστρεφόταν ό,τι ύποπτο ή ενοχοποιητικό μπορούσε να βρεθεί σε σχέση με τις πληρωμές των γιατρών. Σύμφωνα μάλιστα με τις αμερικανικές αρχές, οι «Καθαρές Μέρες» – καθιερωμένες ως και τρεις φορές τον χρόνο – «έτρεχαν» ως και τον Ιούλιο του 2017.
Οταν «Το Βήμα» τού έθεσε την ερώτηση αν ήταν σε γνώση του η εν λόγω στρατηγική, έδειξε να ξαφνιάζεται: «Εννοείτε εκείνες τις ημέρες κατά τις οποίες τακτοποιούσαμε τα γραφεία μας; Ηταν μια-δυο φορές τον χρόνο, ξεφορτωνόμασταν όγκους εγγράφων που μαζεύονταν στους χώρους εργασίας – πολλοί από εμάς, κι εγώ μέσα σε αυτούς, είναι χαοτικοί, μαζεύουν άχρηστα πράγματα. Αυτό ήταν και τίποτε παραπάνω».
Αφού του έγινε σαφές ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ κάνει λόγο για συστηματικές οδηγίες προς τους εργαζομένους, εκπορευόμενες από το Τμήμα Πληροφορίας της Τεχνολογίας της Novartis, προκειμένου να σβήνουν από τον εταιρικό πληροφοριακό χάρτη καθετί επιλήψιμο σχετικό με «λαδώματα», ο ίδιος εξανέστη: «Δεν μπορεί να υπήρχε τέτοιο πράγμα. Δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι σε γνώση όλων των υπαλλήλων, τόσων ανθρώπων… Σας ακούγεται λογικό;».
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Ο κ. Φρουζής ερωτήθηκε και για τυχόν προβλήματα εντός της Novartis Hellas την περίοδο της αντιπροεδρίας του, τυχόν ανάμειξή του δηλαδή σε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου. «Βρέθηκα μόνο μία φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τον εσωτερικό έλεγχο, και αυτή για υπόθεση στην οποία δεν ήμουν ελεγχόμενος. Είχα απλώς καταθέσει ως προϊστάμενος δύο υπαλλήλων που ανήκαν στην ομάδα μου, και οι οποίοι είχαν τρόπον τινά καταγγελθεί για μη τήρηση καθιερωμένων επιχειρησιακών διαδικασιών – “standard operating procedures” τις αποκαλούσαμε. Οχι, οι καταγγελίες δεν είχαν να κάνουν με δωροδοκίες…».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ