Η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο είχαν υπολογίσει οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Το σκάνδαλο της Novartis, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου ανέδειξαν τις αδυναμίες του εγχειρήματος, με κυριότερη την πολυφωνία του. Μετέβαλαν, παράλληλα, τις ισορροπίες στις σχέσεις κορυφής δημιουργώντας νέα δεδομένα. Συμμαχίες δοκιμάζονται και κάποιες μετατρέπονται σε σχέσεις αντιπαλότητας.
Ζητούμενο η ομαλή πορεία
Η Φώφη Γεννηματά, η οποία καλείται, τις επόμενες τριάντα ημέρες, να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής στο συνέδριο με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις και αμέσως μετά να το διατάξει εκλογικά προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστο σε ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλ. Τσίπρα, δεν υποτιμά το μέγεθος των ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Θεωρεί όμως ότι δεν συνιστούν πρόβλημα στη δρομολογημένη πορεία ενοποίησης του χώρου, η οποία αποτελεί την πρώτη της προτεραιότητα.
Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν στην πρώτη θέση της ατζέντας τους το σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο έχει αποφασιστεί η κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και η σφοδρή κριτική στη ΝΔ. Η στάση της κυβέρνησης θα αντιμετωπιστεί στο πνεύμα των τοποθετήσεων του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε απέναντι στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», αλλά και του Α. Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία των πολιτικών μελλοθανάτων», τονίζοντας πως «απέναντί μας θα γνωρίζουμε ότι έχουμε συμμορίτες».
Από τον κ. Τσίπρα θα ζητηθεί, εκτός των άλλων, να κάνει την αυτοκριτική του για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στον Πρωθυπουργό θα καταλογιστεί επίσης «βαθιά υποκριτική στάση», αφού «δεν αποδέχεται Προκαταρκτική για την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 ξέχασαν να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων». Σφοδρή κριτική θα ασκηθεί και για την πολιτική της ΝΔ στο φάρμακο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να μπουν στο κάδρο οι κυβερνήσεις Καραμανλή που εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη, με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των ευθυνών εκείνης της περιόδου.
Η μάχη για το σκάνδαλο της Novartis στη Βουλή θεωρείται κομβικής σημασίας για τους επιτελείς της κυρίας Γεννηματά. Αυτό εξηγεί και την απόφαση για τη σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενης από νομικούς και τους εκπροσώπους των στελεχών που αναφέρονται στην υπόθεση. Η επιτροπή αυτή θα μελετήσει τη δικογραφία, θα εξετάζει κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει και θα τροφοδοτεί με υλικό τα στελέχη που θα συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των Σκοπίων, έχει ξεκαθαριστεί πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε σαλαμοποίηση της λύσης όπως αυτή που διαφαίνεται από τις προτάσεις Νίμιτς τις οποίες απέρριψε η Φώφη Γεννηματά. «Μένουμε σταθερά στη θέση για λύση-πακέτο που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και αποτρέπει αλυτρωτισμούς» αναφέρουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Ανησυχία υπάρχει και για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή των Ιμίων. Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι αποτελεί «μείζον λάθος που η κυβέρνηση δεν απήντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση και υποβάθμισε το θέμα μιλώντας μόνο για γεωγραφία», ενώ επισήμανε ότι «η στάση αυτή έρχεται σε συνέχεια του φιάσκου της επίσκεψης Ερντογάν». Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα χαραχθεί η πατριωτική μας γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «ο Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τον Τσίπρα, έχει να κάνει με την Ελλάδα».
Ενόχληση Βενιζέλου για Θεοδωράκη
Τη Δευτέρα ο «Κύκλος Ιδεών» του Ευ. Βενιζέλου πραγματοποίησε εκδήλωση για το Μακεδονικό. Η αίθουσα «Ballroom» του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» γέμισε ασφυκτικά, ελάχιστα όμως στελέχη του ΠαΣοΚ παρευρέθησαν. Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο. Ούτε οι τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τη Νovartis. Οι αναφορές του επικεφαλής του Ποταμιού σε κάποιους που «προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι αθώοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοι της κυβέρνησης», και στο ότι «η ζημιά του Δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ, ένα μνημόνιο», τοποθέτηση που θεωρήθηκε ότι ταυτίζεται με αυτή του Πρωθυπουργού, υπήρξαν αντικείμενο έντονης κριτικής.
Ενοχλημένος από τη στάση του επικεφαλής του Ποταμιού φέρεται να είναι και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος. Οπως επισημαίνεται, ο κ. Θεοδωράκης στις τοποθετήσεις του «αγνοεί την ουσία της υπόθεσης που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει μια άθλια σκευωρία και από τον κίνδυνο που διατρέχουν οι θεσμοί αλλά και η ίδια η δημοκρατία από τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου».
Γενικότερα, η στάση του κ. Θεοδωράκη γεννά ερωτήματα, καθώς και στο Μακεδονικό οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις.
«Δίνουμε την εικόνα δύο ξεχωριστών κομμάτων, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρουν στο «Βήμα» κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ. Τον προβληματισμό τους φαίνεται να συμμερίζονται ο
Γιώργος Καμίνης,
ο οποίος έχει επισημάνει την ανάγκη οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες να έχουν ενιαία στάση, καθώς και οι
Ν. Ανδρουλάκης και
Θ. Θεοχαρόπουλος που τονίζουν την ανάγκη ενιαίας έκφρασης του χώρου. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει γίνει αποδέκτης αυτών των προβληματισμών αλλά και των επικριτικών σχολίων για τον κ. Θεοδωράκη, τα οποία αποκρούει. Στενοί της συνεργάτες παραπέμπουν στην τοποθέτηση της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ, στην οποία τόνισε ότι είναι λογικό σε έναν πολυκομματικό φορέα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
«Αντιπαράθεση με το παλιό ΠαΣοΚ
Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει. Μάλιστα, κατά την τοποθέτησή του στην πανελλαδική συγκέντρωση στελεχών του κόμματός του, σήκωσε το γάντι της κριτικής που δέχθηκε, ιδιαίτερα απέναντι στα συλλαλητήρια. «Θέλω να το πω ξεκάθαρα: Αυτοί που θέλουν να συνυπάρξουν στις νέες πλατείες με τους εθνικιστικά αγανακτισμένους δεν είναι σύμμαχοί μας, είτε λέγονται κεντρώοι, είτε λέγονται κεντροαριστεροί, είτε λέγονται κεντροδεξιοί» ανέφερε. Επισήμανε μάλιστα, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς παραλήπτες, ότι «το Kίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως κίνημα τόλμης και ευθύνης ή δεν θα υπάρξει». Οπως εκτιμάται, αυτή η κόντρα, την οποία η Σεβαστουπόλεως παρουσιάζει ως «αντιπαράθεση με το παλιό ΠαΣοΚ», γεγονός που επίσης προκαλεί αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, επιφυλάσσει και άλλα επεισόδια στην πορεία αλλά και μετά το συνέδριο, δημιουργώντας ανησυχίες για την εξέλιξη του εγχειρήματος.
Αντιδράσεις προκαλεί και η επιμονή της Σεβαστουπόλεως στην πρότασή της για μη εκλογή συνέδρων από τη βάση. Παρά το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις και παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι εκπροσωπείται στην «επιτροπή Βγόντζα» που έχει αναλάβει την ευθύνη της διενέργειας εκλογών και ήδη έχει αποστείλει τη σχετική εγκύκλιο για τη διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου, ο κ. Θεοδωράκης επί της ουσίας ζήτησε τη ματαίωσή της. Υποστηρίζει ότι η σύνθεση του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική όλων των κομμάτων και των κινήσεων που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής, κάτι που δεν διασφαλίζεται με την εκλογή συνέδρων από τη βάση, η οποία εκτιμά ότι θα εξελιχθεί σε αναμέτρηση των μηχανισμών του ΠαΣοΚ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ