Φοβίζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα πολλά ανοιχτά μέτωπα

Ο κίνδυνος σοβαρού εγκλωβισμού της κυβέρνησης και της χώρας σε ένα πολλαπλό αδιέξοδο προβάλλει πλέον ως ενδεχόμενο μετά το άνοιγμα μετώπων στα πεδία των εθνικών θεμάτων, της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και της οικονομίας.

Ο κίνδυνος σοβαρού εγκλωβισμού της κυβέρνησης και της χώρας σε ένα πολλαπλό αδιέξοδο προβάλλει πλέον ως ενδεχόμενο μετά το άνοιγμα μετώπων στα πεδία των εθνικών θεμάτων, της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και της οικονομίας.
Η αναζωπύρωση της έντασης στο Αιγαίο και οι συζητήσεις για το Σκοπιανό, σε συνδυασμό με τις ακροβατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis, αλλά και τα όσα επακολούθησαν έπειτα από τη βεβιασμένη, όπως αποδείχθηκε, έξοδο στις αγορές, έχουν επαναφέρει στη συζήτηση –εντός και εκτός χώρας –σενάρια πολιτικής αστάθειας.
Το στοιχείο αυτό έχει εντείνει την ανησυχία στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πλέον αναμένουν τις εξελίξεις, έναντι των οποίων εμφανίζονται απλώς ως παρατηρητές.

Αμηχανία για τους χειρισμούς

Η ανησυχία και ο προβληματισμός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ορατό φαινόμενο, εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Εν αναμονή της συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη Novartis την ερχόμενη εβδομάδα, είναι φανερό ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αιφνιδιασμένοι, χωρίς πληροφόρηση και με σημαντικές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο η ηγετική ομάδα χειρίστηκε σε αυτό το στάδιο την υπόθεση.
Για πολλούς βουλευτές της πλειοψηφίας, οι επιφυλάξεις είναι έντονες. Κυρίως, δε, ως προς το αν η τακτική που έχει επιλεγεί βασίζεται σε στοιχεία και τεκμήρια και δικαιολογεί τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Οπως πάντως αφήνουν να εννοηθεί κάποια από τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα όσα έχουν συμβεί έως σήμερα συνιστούν αποκλειστικά και μόνο μια επιλογή της πολύ στενής ομάδας που περιβάλλει τον Αλέξη Τσίπρα, σε συνεργασία με άλλα πρόσωπα, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.
Η αγωνία των περισσοτέρων πλέον εστιάζεται στο κατά πόσο η υπόθεση αυτή θα καταλήξει πράγματι σε μια αποκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου ή θα εξελιχθεί σε ένα νομικό και πολιτικό φιάσκο. Η αίσθηση αυτή γίνεται αντιληπτή και από τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεοπτικές και δημόσιες συζητήσεις. Οι περισσότεροι αποφεύγουν τις κατηγορηματικές τοποθετήσεις και από τη στάση τους είναι εμφανές ότι δεν διαθέτουν πληροφόρηση και βεβαιότητα για πραγματικά περιστατικά, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις της κυβέρνησης.
Υπό την έννοια αυτή, η κυρίαρχη συζήτηση στις τάξεις των βουλευτών της πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται από τη θέση «Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει». Κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι αναμένουν με ανακούφιση μια απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής, με την οποία θα διαπιστώνεται παραγραφή κάποιων αδικημάτων και θα παραπέμπεται στην τακτική Δικαιοσύνη η περαιτέρω διερεύνηση κάποιων άλλων…
Το δεύτερο πεδίο στο οποίο οι χειρισμοί της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αμηχανία στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι αυτό των εθνικών θεμάτων.
Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της συζήτησης για το Σκοπιανό, οι βουλευτές των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας έχουν διαπιστώσει την αγωνία των πολιτών, όπως την εισπράττουν από τις συζητήσεις με το εκλογικό τους ακροατήριο. Η αναζωπύρωση των παθών και οι δυναμικές εκδηλώσεις αντίδρασης στα συλλαλητήρια έχουν εντείνει σε βαθμό δραματικό την αγωνία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεκριμένες περιοχές εν όψει των επόμενων εκλογών. Και όπως σημειώνουν κάποιοι από αυτούς, η αγωνία αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, η κατάσταση έχει περιπλακεί σοβαρά τις τελευταίες ημέρες. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στη Θράκη, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα.
Πολλοί είναι δε εκείνοι οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για το κατά πόσο έχουν πια διαμορφωθεί νέα τετελεσμένα, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά εμφανίζει πλέον τα Ιμια ως δικό της έδαφος, στέλνει πολεμικά πλοία να τα περικυκλώνουν, ενώ επαναφέρει τις αξιώσεις της με τρόπο πολύ πιο πιεστικό και προκλητικό ακόμη και σε σχέση με τις ημέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996.

Προβληματισμός για τη στάση Καμμένου

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντικατοπτρίζεται και σε κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες. Π.χ., ενώ ο κ. Καμμένος καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ως διαπρύσιος υπερασπιστής των εθνικών δικαίων, κατά τις ημέρες της κρίσης της προηγούμενης εβδομάδας απουσίασε από τη δημοσιότητα. Εμφανίστηκε μόνο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δηλώνοντας αντί για «μολών λαβέ», όπως έως και προσφάτως, ότι αναμένει από την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα και να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.
Επιπλέον, δε, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί την προηγούμενη Πέμπτη το υπουργείο Ναυτιλίας σε μια περίοδο κρίσης και όχι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ κάτι τέτοιο είχε προτιμήσει μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα του 2015. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υπάρξει και πάλι μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, η οποία όμως δεν είχε έλθει στην πρώτη γραμμή δημοσιότητας, ενώ ήταν και η περίοδος κατά την οποία η σύμπλευση Τσίπρα – Καμμένου ήταν ανέφελη…

«Θολώνει» η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο

Η ένταση στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, σε συνδυασμό με την άνοδο του θερμομέτρου στο Αιγαίο, έχει ήδη επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταδώσει την αίσθηση επιστροφής στην ομαλότητα και στην κανονικότητα.

Το στοιχείο αυτό αντικατοπτρίστηκε και στο οικονομικό πεδίο. Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια της ηγεσίας και των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στην έκδοση του ομολόγου των 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ψάχνοντας ένα «παράθυρο» και καθώς έβλεπαν τις παραμέτρους αστάθειας να πληθαίνουν.
Λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την έκδοση με επιτόκιο 3,5%, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να πανηγυρίσει από το βήμα της ΚΟ την προηγούμενη Δευτέρα, οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων εκτινάχθηκαν πάνω από το 4%.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε από παράγοντες της αγοράς με διπλό τρόπο. Αφενός, εκτιμήθηκε ότι η ένταση στο εσωτερικό, την οποία η κυβέρνηση επιδίωξε, συνιστά απειλή αποσταθεροποίησης σε συνδυασμό με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο Αιγαίο.

Αφετέρου, θεωρείται ήδη ότι δυσχεραίνει τους όρους με τους οποίους θα καταστεί δυνατή και συμφέρουσα μια νέα απόπειρα δανεισμού στο προσεχές διάστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η περιγραφόμενη ως καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο έχει «θολώσει» ακόμη περισσότερο, με άγνωστες προς το παρόν πολιτικές παρενέργειες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.