Το παρασκήνιο της νέας κρίσης των Ιμίων

Η ιστορία που θα σας περιγράψω διαδραματίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το προκλητικό επεισόδιο στα Ιμια, όπου τουρκική ακταιωρός διεμβόλισε το «Γαύδος», το πιο σύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Η ιστορία που θα σας περιγράψω διαδραματίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το προκλητικό επεισόδιο στα Ιμια, όπου τουρκική ακταιωρός διεμβόλισε το «Γαύδος», το πιο σύγχρονο σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Αμέσως μετά ετέθη ένα σημαντικό ερώτημα: Τι κάνουμε; Πώς αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα; Και εκεί ακριβώς σημειώθηκε ένα παράξενο «θερμό επεισόδιο» εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Οπως επιμένουν οι πληροφορίες, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον (συγκυβερνήτη του) Πάνο Καμμένο. Και εξηγούμαι.
nnn
Υπήρξαν εκείνη την ώρα συγκεκριμένα εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για δυναμική («ισοδύναμη») απάντηση στον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Πρόταση όμως που απέρριψε αμέσως ο Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι εάν υπήρχε τέτοια αντίδραση από ελληνικής πλευράς, τότε θα κλιμακωνόταν η ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες, με πιθανή απώλεια εθνικού χώρου, χωρίς ακόμη να είναι εξασφαλισμένη η στήριξη του ευρωπαϊκού παράγοντα. Ετσι, το λεγόμενο «ισοδύναμο αποτέλεσμα» απερρίφθη πάραυτα. Υπήρξε και άλλη παρατήρηση ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του 2018 δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 1996 και ότι όποιος τολμήσει να ανέβει σε ελληνική βραχονησίδα, θα το πληρώσει ακριβά. Αλλά και αυτή η ευχή (πρόταση ή απειλή, πείτε την όπως θέλετε) κρατήθηκε στα… υπόψη.

«Κινούμενη βόμβα» ο Καμμένος

Υπήρξαν όμως και ερωτήματα από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πού ήταν το Πολεμικό Ναυτικό εκείνη την ώρα; Δηλαδή διαδραματίζεται ένα θερμό επεισόδιο στα Ιμια (το πρώτο μετά την κρίση του 1996), και το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά του; ‘Η μήπως (λένε στην αντιπολίτευση) ο κ. Καμμένος δίνει το «παρών» στα εύκολα (και τα ανεβάζει υπερηφάνως στο Διαδίκτυο), όπως το γλέντι που στήθηκε στο Δέλτα του Εβρου με κυνηγούς και ψαράδες της περιοχής, με ντόπια κρέατα, ψάρια, κρασί και τσίπουρο, ενώ στα δύσκολα (βλέπε Ιμια) δεν έχει πειστικές απαντήσεις;
nnn
Στα θερμά επεισόδια, όπου και αυτά σημειώνονται, ενίοτε μετριούνται και… παράπλευρες απώλειες. Μια τέτοια παράπλευρη απώλεια για το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να θεωρείται πλέον ο Πάνος Καμμένος. Δεν του έχουν πια καμία εμπιστοσύνη, τον χαρακτηρίζουν «κινούμενη βόμβα» λόγω των ενεργειών του, λένε ότι δημιουργεί συνεχώς θέματα (για παράδειγμα, μιλούσε για επενδύσεις δισεκατομμυρίων από τα Εμιράτα ή κόμπαζε ότι θα αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια των στρατιωτικών). Και το σημαντικότερο είναι ότι σπάνε το κεφάλι τους να βρουν τρόπους να απαλλαγούν από αυτόν, χωρίς βεβαίως να χάσουν την εξουσία.

Η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή

«Δεν είναι δικαστήριο η Βουλή» έλεγε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους συνομιλητές του σχετικά με την ειδική ημερήσια διάταξη της προσεχούς Τετάρτης όπου θα συζητηθεί η πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην επίμαχη δικογραφία, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο νυν κοινοτικός επίτροπος της χώρας και ο νυν κεντρικός τραπεζίτης.
nnn
Πολλοί προβλέπουν ότι την ημέρα εκείνη «θα γίνει της Κολάσεως» στη Βουλή, αφού οι εννιά από τους δέκα νυν και πρώην πολιτικούς θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκευωρία εις βάρος τους, και ζητώντας κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να απαντήσουν σε όσα τους προσάπτουν. Δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
nnn
Η διαδικασία αναμένεται δαιδαλώδης. Αν κρίνει κανείς από την ανάλογη διαδικασία που έγινε το 2013 για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με τέσσερα πρόσωπα προς παραπομπή σε προανακριτική που διήρκεσε 16 ώρες, τώρα ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Eνα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί με έμφαση είναι το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια, εκτός από το όνομα του παραπεμπόμενου, τον αριθμό της κάλπης που αντιστοιχεί σε αυτόν (θα είναι αριθμημένες…) και τις επιλογές «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ» (λευκά δεν θα υπάρχουν), θα αναγράφονται και τα αδικήματα που περιλαμβάνει η πρόταση παραπομπής του. Μαθαίνω μάλιστα ότι στη ΝΔ δεν είναι και πολύ διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία αυτή.

Η τελευταία γαλάζια πίτα

Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε, αλλά οι βασιλόπιτες για τους πολιτικούς, και μάλιστα για τους γαλάζιους βουλευτές και πολιτευτές, είναι τρόπος πολιτικής επιβίωσης, δοκιμασμένη δηλαδή μέθοδος συλλογής ψήφων. Παρότι σπορ κάπως ακριβό και ουχί πάντοτε αποτελεσματικό, το έθιμο διατηρείται ενεργό. Μόνον που η «κοπή της πίτας» σταματά την Κυριακή της Τυρινής, την τελευταία δηλαδή Κυριακή πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Εως ότου όμως φθάσει αυτή η Κυριακή, οι πίτες στο γαλάζιο στρατόπεδο συναγωνίζονται σε χλιδή και παρουσίες η μία την άλλη.
nnn
Οι τελευταίες κοπές σε γαλάζιες βασιλόπιτες έγιναν μόλις πριν από λίγες ημέρες. Η μία στο… Χίλτον και ήταν του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη. Πολύς κόσμος (μαζί με αυτούς και ο Αδωνις), τίποτα το εντυπωσιακό, εκτός ίσως από τη χλιδάτη ατμόσφαιρα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Η άλλη «κοπή πίτας» έγινε στη Νομαρχιακή της ΝΔ στο Νέο Ηράκλειο και μπορεί να μην ήταν γκλάμουρ, αλλά ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί την έκοψε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αφού ο γραμματέας της Νομαρχιακής ήταν μετακλητός υπάλληλος και εκ των απορρήτων του Αδωνη στο υπουργείο Υγείας. Οπως ήταν φυσιολογικό, η αίθουσα γέμισε με… «Αδωνικούς» και με καμιά δεκαριά βουλευτές (που επίσης προσκάλεσε ο Αδωνις). Ιδού λοιπόν τι έγινε σε αυτή τη σεμνή τελετή κοπής της τελευταίας γαλάζιας πίτας…
nnn
Πήρε τον λόγο ο Αδωνις και αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Novartis, λέγοντας τα γνωστά ότι «θα τους τσακίσω», «θα τους κυνηγήσω» ,«θα τους κλείσω φυλακή» και ορισμένα άλλα «θα» που δεν γράφονται για ευνόητους λόγους. Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Μάκης Γιακουμάτος
nnn
Ο κ. Γιακουμάτος ζήτησε στις επερχόμενες εκλογές μία ψήφο για τον ίδιο (φυσικά), αλλά και μία ψήφο για τον Αδωνι, «ο οποίος βάλλεται συνεχώς από την κυβέρνηση». Φεύγει ο Γιακουμάτος, έρχεται ο Νίκος Δένδιας. Δεν ξέρω εάν έκανε χιούμορ, πάντως το είπε: «Μην ακούτε τι λέει ο Γιακουμάτος, γιατί στις εκλογές έλεγε στον κόσμο να δώσουν και μία ψήφο σε εμένα, και αυτό δεν έγινε ποτέ, οπότε μην τον πολυπιστεύετε, μην τον παίρνετε στα σοβαρά, Μάκης είναι αυτός…». Το τι γέλιο έπεσε δεν περιγράφεται.

«Μπέρδεμα» εξουσιών

Μύλος μαθαίνω ότι γίνεται με τα δάνεια, κόκκινα και πράσινα, από τους δικαστικούς ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές που όλο και συχνότερα διεξάγονται τελευταίως.

nnn

Ουσιαστικά με τον έλεγχο του τύπου «γιατί έκανες αυτή τη ρύθμιση» ή γιατί «καθόρισες τέτοιο επιτόκιο» ακυρώνεται στην πράξη η έννοια της πίστεως και η πρόθεση της τράπεζας να πάρει οποιοδήποτε ρίσκο (που αποτελεί βασική τραπεζική λειτουργία).

nnn

Αλλά οι δικαστικοί δεν καθορίζουν μόνον την πιστωτική πολιτική. Οπως λέει και παράγων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθορίζουν και τη δημοσιονομική πολιτική. Αναφέρουν χαρακτηριστικά την επερχόμενη απόφαση του ΣτΕ για απόδοση του υπολοίπου του 50% των αναδρομικών στους ενστόλους, που θα κοστίσει 700 εκατ. ευρώ. Από πού θα τα βρει αυτά ο Ευ. Τσακαλώτος; Μήπως θα βάλει νέους φόρους;

***
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, όπως πληροφορούμαι, χαίρει εκτιμήσεως στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι των κρίσιμων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Γερμανών συμπεριλαμβανομένων, ομιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Εκθειάζουν δε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του.

***
Κυκλοφορεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ανεβαίνει με ταχύτητα τα σκαλιά της ιεραρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται ως ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο, η ταχεία ανέλιξή του μάλλον δεν πολύ αρέσει στον προϊστάμενό του. Η συνέχεια επί της οθόνης…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.