Το αθλητικό κέντρο πρότυπο του Ολυμπιακού

Ο Παναγιώτης Ρέτσος και οι… άλλοι. Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή παραγωγικής διαδικασίας που συνέβη ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός καταφέρνει να συνδυάζει τις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου με την ανάδειξη νέων ταλέντων από τα σπλάχνα του.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος και οι… άλλοι. Η πιο ενδιαφέρουσα μορφή παραγωγικής διαδικασίας που συνέβη ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός καταφέρνει να συνδυάζει τις απαιτήσεις του υψηλότερου επιπέδου με την ανάδειξη νέων ταλέντων από τα σπλάχνα του.

Ήδη το δεδικασμένο είναι πολύ ισχυρό. Και ολοένα και αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή και με αφετηρία από τις ακαδημίες των Ερυθρόλευκων συναντά κανείς ποδοσφαιριστές σε κάποιες από τις πλέον προηγμένες λίγκες του κόσμου. Ο Ρέτσος με τον Διαμαντάκο και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη Γερμανία. Ο Μπάμπης Λυκογιάννης στην Ιταλία.

Ο Γιάννης Φετφατζίδης με συμβόλαιο δύο εκατ ευρώ τον χρόνο στην Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας . Ο Φορτούνης, ο Ανδρούτσος, ο Νικολάου, ο Χουτεσιώτης στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Σιώπης (Πανιώνιος), ο Κονέ (ΑΕΚ), ο Λαμπρόπουλος (ΑΕΚ), ο Τζανετόπουλος (ΑΕΚ), ο Βασιλόγιαννης (Ουμρανίγιασπορ), ο Τσιμίκας (Βίλεμ) και τόσοι άλλοι που ξεκινώντας από τα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών κατάφεραν να σκαρφαλώσουν σε υψηλό επίπεδο.

Παράγει ο Ολυμπιακός. Και παράγει διότι επενδύει ποσά που δεν είναι εναρμονισμένα με την Ελλάδα της κρίσης. Με το ποδόσφαιρο της κρίσης. Αυτό που συμβαίνει στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη ειδικά από το 2010 και έπειτα είναι δουλειά πρότυπο που συζητιέται σε επίπεδο ακαδημιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Η παραγωγική διαδικασία σε περιβάλλον ιδανικό με όλες τις ανέσεις που απαιτούνται. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς: Υπολογίζεται ότι οι βελτιωτικές κινήσεις την τελευταία οκταετία έχουν κοστίσει περισσότερα από 40 εκατ ευρώ στην διοίκηση των Ερυθρόλευκων. Σαράντα εκατ ευρώ δεν κοστολογείται όλο το ρόστερ του πρωτοπόρου ΠΑΟΚ για να καταλάβει κανείς πιο εύκολα το οικονομικό μέγεθος.

Σήμερα το Ερυθρόλευκο στρατηγείο καλύπτει μια έκταση περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων, με οκτώ γήπεδα, ξενοδοχειακή μονάδα, γυμναστήρια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι χρειάζεται για την… παραγωγή ποδοσφαίρου. Από το 2010 και έπειτα στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού έχουν προστεθεί μεταξύ άλλων:

· Νέο γήπεδο 11χ11 (πλαστικός χλοοτάπητας)

· Νέο γήπεδο 9?9 (φυσικός χλοοτάπητας)

· Νέο γήπεδο 7?7 (πλαστικός χλοοτάπητας)

· Νέα αποδυτήρια, πρώτης ομάδας και δυο των γηπέδων της Ακαδημίας

· Γυμναστήριο για την Ακαδημία

· Γήπεδο Beach Soccer

· 4 γήπεδα ποδοβόλεϊ

· Νέα γραφεία διοίκησης για Ακαδημία και για Α’ ομάδα

· Ανακαίνιση κουζίνας (Πρώτη ομάδα & Ακαδημία)

· Ανακαίνιση πισίνας

· Εξοπλισμός ιατρείου με νέα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας

· Αίθουσα ανάλυσης και ψυχολογίας

· Play Room A’ ομάδας και Ακαδημίας

· Ξενώνες Ακαδημίας (φιλοξενούνται 52 παιδιά από όλη την Ελλάδα)

· Νέα αίθουσα σεμιναρίων

· Νέοι χώροι πάρκινγκ και αποθηκευτικοί χώροι

Μόνο για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει δαπανήσει σε αυτό το διάστημα ποσό της τάξης των 10 εκατ ευρώ. Και μιας και μιλάμε για 100.000 τετραγωνικά μέτρα αντιλαμβάνεται ο καθένας το κόστος συντήρησης που για το ίδιο διάστημα έχει ξεπεράσει τα 11 εκατ ευρώ.

Για τις ανάγκες της ακαδημίας στο αθλητικό κέντρο φιλοξενούνται 52 παιδιά που προέρχονται από πόλεις της επαρχίας. Σε ετήσια βάση το κόστος των τμημάτων υποδομής ξεπερνά τα 2-2,5 εκατ ευρώ!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.