Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη διακήρυξης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων κατασκευών και συντηρήσεων του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την επόμενη τριετία, προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Χατζηαργυρίου, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της εταιρείας, το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή για την πενταετία 2017 –2021, προβλέπει ένα συνολικό ύψος 1,2 δισεκ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το έργο της τηλεμέτρησης, το οποίο απαιτεί επιπλέον 1,2 δισεκ. ευρώ.
Τους επόμενους μήνες, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηαργυρίου, ο Διαχειριστής αναμένεται ότι θα εκμεταλλευθεί την έρευνα και καινοτομία που αναπτύσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε θέματα έξυπνων δικτύων και ενίσχυσης των σχετικών start – ups. Η στρατηγική του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας μέσω της ανάπτυξης των έξυπνων δικτύων, στην υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, μέσα από τα στρατηγικά έργα του Διαχειριστή θα δοθεί έμφαση στην αυτοματοποίηση του δικτύου, με έργα όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, η εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, η επέκταση της τηλεμέτρησης, η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε – εξυπηρέτησης Σήμερα, προχωρά η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής της Ρόδου, ένα κρίσιμο έργο υποδομής για το νησί, το οποίο επανεκκίνησε ο Διαχειριστής μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.
Όσον αφορά στις ρευματοκλοπές, ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά υπολογιστικά εργαλεία και η εφαρμογή του νέου πλαισίου αναμένεται να αποδώσει καρπούς εντός του τρέχοντος έτους.
Έξυπνα νησιά και ηλεκτροκίνηση
Οι στόχοι του για τη νέα χρονιά αφορούν στην ηλεκτροκίνηση, την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά. Σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πιλοτική εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά και 1.400 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.
Στον νέο επιχειρησιακό του σχεδιασμό, ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένα στρατηγικά έργα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για την ανάπτυξη των «έξυπνων» νησιών, με πρώτο βήμα την πιλοτική ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης σε δύο μεσαίου μεγέθους νησιά, με στόχο την πολύ μεγάλη διείσδυση (έως και 70%) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου ντίζελ. Το πρωτοποριακό έργο θα λειτουργήσει ως μοντέλο για τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών, το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ το επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο ενδέχεται να ξεκινήσεις εντός του 2018.