Το «θάρρος και αλήθεια» του Τσίπρα

Με αρκετή καθυστέρηση (που θύμιζε ώρα ΠαΣοΚ) άρχισε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Με αρκετή καθυστέρηση (που θύμιζε ώρα ΠαΣοΚ) άρχισε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετές ημέρες. Η καθυστέρηση οφειλόταν αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή και έκανε, όπως έμαθα, μερικά τηλεφωνήματα (ουδείς γνωρίζει σε ποιους). Οταν άρχισε η συνεδρίαση, οι πάντες έστρεψαν την προσοχή τους στον ομιλητή Πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε και θάρρος και αλήθειες. Οι πάντες; Πλην ίσως του Ευ. Τσακαλώτου (φωτογραφία), ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα έδειχνε σκεπτικός, προβληματισμένος (άγνωστο με τι ή με ποιους), νευρικός, έπιανε συνεχώς το κεφάλι του, ποιος ξέρει γιατί. Προβληματιζόταν με αυτά που άκουγε από τον κ. Τσίπρα ή επειδή είχε μια νευρικότητα λόγω του ότι έφθασε η εποχή του μη καπνίσματος;
Σε ετοιμότητα
Στο μέσον της αίθουσας και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είχε συνεχώς μπροστά του και μελετούσε την πρόταση της πλειοψηφίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Πιο κάτω ο Παύλος Πολάκης έδειχνε ικανοποιημένος περισσότερο ίσως από κάθε φορά και κάθε λίγο και λιγάκι κοίταζε το κινητό του, έτοιμος να απαντήσει σε περίπτωση που εμφανιζόταν στο Internet ο Αδωνις Γεωργιάδης (καθότι η βεντέτα ανάμεσά τους κρατεί εδώ και καιρό).
Ενας μη νομικός πρωθυπουργός
Ο κ. Τσίπρας πήρε τον λόγο, κάπως κουρασμένος, με εμφανείς τις άσπρες πλέον τρίχες στο κεφάλι του, διαβάζοντας συνεχώς το κείμενο που είχε μπροστά του. Χωρίς να είναι νομικός (αφού είναι μηχανικός) ανέπτυξε με εισαγγελική ακρίβεια όλα τα επιχειρήματα για την ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, για το εάν παραγράφονται ή όχι τα αδικήματα της δωροδοκίας, υπερασπίστηκε τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων και εξαπέλυσε (χωρίς να είναι νομικός) επίθεση σε όλους όσοι απλώνουν «μια μαύρη σκιά επάνω από τη Δικαιοσύνη». Το τελευταίο το είπε ειδικά για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για σκευωρία.
Δοκιμάζεται η ευθύνη μας
Απ’ ό,τι γνωρίζω, από την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν ψύχραιμα, να αποφεύγουν τις προσωπικές καταγγελίες εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, να ρίξουν τους τόνους. Στη συνεδρίαση ωστόσο της ΚΟ άστραψε και βρόντηξε. Δεν είναι μόνο η σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Κ. Μητσοτάκη (για το θέα της σκευωρίας), αλλά και τα λόγια που είπε: «Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δοκιμάζεται η δημοκρατική μας συνέπεια»…
Η μοναδική στιγμή που οι βουλευτές τον χειροκρότησαν ήταν όταν είπε πως θα διεκδικήσει τα 23 δισ. ευρώ από τη Novartis. Κατά τα άλλα ζήτησε να μη μείνει τίποτα κρυφό, τίποτα κάτω από το χαλί, όμως να γίνουν όλα αυτά χωρίς υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια, αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ολοι κατάλαβαν ότι μέσω προανακριτικής επιτροπής η όλη υπόθεση θα γυρίσει πίσω στη Δικαιοσύνη.
«Μπας και υπάρχει κανένας δικός μας»
Πάντως εδώ που τα λένε μια αγωνία είχαν στο Μαξίμου εάν στη δικογραφία περιλαμβανόταν και κανένας… δικός τους. Δηλαδή κάποιος Συριζαίος ή παλαιός Πασόκος που έγινε Συριζαίος. Ισως αυτός να ήταν και ο λόγος που υπήρξε αυτή η περιβόητη επίσκεψη, προτού γίνει γνωστή η δικογραφία, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Το σκεπτικό πάντως με το οποίο συντάχθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύγκληση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis είναι: οι 10 πολιτικοί θα ελεγχθούν στην Προανακριτική για δωροληψία, παθητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια.
Τέλος στη διαμάχη
Νομίζω ότι την Τρίτη θα δοθεί ένα τέλος στην υποτιθέμενη διαμάχη «καραμανλικών και μητσοτακικών». Θα μιλήσει ένας καραμανλικός βουλευτής (πιο καραμανλικός δεν γίνεται) και θα πει ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Ευ. Αντώναρος για τον Αδωνι Γεωργιάδη είναι… προσωπικές και έτσι θα λήξει η υπόθεση.
Yψηλού κινδύνου
Και όμως, παρά τα όσα λέγονται εδώ και στο εξωτερικό για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η Ελλάδα για το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρείται «χώρα υψηλού κινδύνου». Και εξηγούμαι: Σε εσωτερική έκθεση για την επάρκεια των προληπτικών του πόρων που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Εκτελεστικό του Συμβούλιο, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει τη χρηματοδοτική παρουσία του στη χώρα μας ως «υψηλού κινδύνου». Και σημειώνει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις ως προς την εξασφάλιση της υποστήριξης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων δομικών προβλημάτων της. Στη βάση αυτή εκφράζεται προβληματισμός για το γεγονός πως τα ανεξόφλητα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι ύψους 11 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Το ύφος της συγκεκριμένης έκθεσης αποτυπώνει την απροθυμία του ΔΝΤ να αναλάβει πρόσθετους κινδύνους επεκτείνοντας τον δανεισμό του στη χώρα μας, μου λένε οι γνωρίζοντες.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.