Το σκάνδαλο Novartis, το, κατά
Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, «
μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους», είναι πράγματι ένα τεράστιο σκάνδαλο, αλλά όχι με την έννοια που θα ήθελε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Το κομμάτι που αφορά τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και τον χρηματισμό γιατρών είναι αναμφισβήτητο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι καταγγελίες για δωροδοκία πολιτικών προσώπων, όμως, είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, ιδίως όταν δεν αποδεικνύονται με ακλόνητα στοιχεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διαλύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Στην περίπτωση της Novartis η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο, είτε λόγω σπουδής εξαιτίας του ογκώδους συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό είτε επειδή όσα είδαν το φως της δημοσιότητας παράγουν συνέπειες που μάλλον δεν τις είχαν υπολογίσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «παλαιό σύστημα» αυτή τη φορά αποφάσισε να αντεπιτεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το «άφθαρτο νέο» αλλά το κόμμα που κυβερνά ήδη τρία χρόνια, σε μια συγκυρία με εθνικά θέματα ανοιχτά και την οικονομία σε ασθενική ανάπτυξη, χωρίς να έχει διευθετηθεί το βουνό του χρέους. Τι έχει να ωφεληθεί η κυβέρνηση από έναν ακόμη διχασμό;
Διαβάστε ακόμα:
Αναψαν τη φωτιά και τρέχουν να τη σβήσουν
Η ανατομία της διαφθοράς μέσα από τα έγγραφα του FBI
Το άγνωστο παρασκήνιο της έρευνας για το «κύκλωμα της άσπρης μπλούζας»
Ο παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς
Το μεγάλο πάρτι του 2000-2009
«Να μην γίνει αρένα και Κολοσσαίο η Βουλή»
«Επιχειρούν να στήσουν ένα νέο ’89»
6,5 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα
Πότε και πώς προστατεύονται οι μάρτυρες
Μετά την θύελλα, στροφή στις έρευνες για ξέπλυμα
Τη Δευτέρα, μετά την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθεί για την επίμαχη δικογραφία και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωνε ότι «δόθηκε εντολή από τον Πρωθυπουργό» να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής. Την επόμενη ημέρα χαρακτήριζε το σκάνδαλο Novartis «μεγαλύτερο από αυτό της Siemens». «Ολοι μας έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την έκταση» έλεγε και χαρακτήριζε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. «Φτάσαμε εδώ μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους. Καμία πολιτική δίωξη» επεσήμαινε.
Η αντιπολίτευση δεν πείθεται. Η ΝΔ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην «πολωνοποιήσει» την Ελλάδα και η κυρία Σπυράκη, απαντώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κινήθηκε στο πλαίσιο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ΝΔ είπε από την αρχή όλα στο φως. Και εννοείται ότι λέει «ναι» και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της. Ομως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες». Από την πλευρά της η κυρία Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «στήνει βρώμικο ’89».
Αστοχες δηλώσεις
Θα περίμενε κανείς από τους κ.κ. Κοντονή, Παπαγγελόπουλο και Τζανακόπουλο που διαθέτουν νομική παιδεία να αποφύγουν τα θεσμικά ολισθήματα και τις άστοχες δηλώσεις που φανέρωναν ότι γνώριζαν περισσότερα πράγματα για την υπόθεση από όσα όφειλαν να ξέρουν, όπως εξάλλου και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Η τηλεοπτική παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος είπε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της Novartis που πιάστηκαν με αδικαιολόγητο πλουτισμό και κελάηδησαν ακύρωσε πλήρως την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη πλευρά, όταν κατάλαβε τη βαρύτητα των «προστατευόμενων μαρτύρων», άρχισε να βγάζει τον εαυτό του από το κάδρο. Στο Μέγαρο Μαξίμου η ατμόσφαιρα βάρυνε απότομα. Παρότι διάφοροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεναν συντονισμένοι στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους, στη γραμμή «το μεγαλύτερο σκάνδαλο, κ.λπ.», συνεργάτες του Πρωθυπουργού θυμήθηκαν τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «έναν Πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του».
Δώρο άδωρο. Στη συγκεκριμένη ιστορία έχουμε δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, οι οποίοι κατά μία έννοια έχουν ήδη πάει σπίτι τους. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για σκευωρία και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά των Αλ. Τσίπρα, Δ. Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους. Ο κ. Πικραμμένος χαρακτήρισε «κλαυσίγελο» την εμπλοκή του και προειδοποίησε ότι δεν θα κάτσει «με σταυρωμένα χέρια».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος υποδεικνύεται από διάφορες πλευρές ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από μια δικογραφία με πολλά κενά, αντιφάσεις και περίεργο χειρισμό των μαρτύρων. Πολλοί θυμίζουν τους δεσμούς του με τη Βασιλική Θάνου, η οποία από τον Αρειο Πάγο βρέθηκε στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία δήλωσε ότι «από μόνες τους οι μαρτυρίες δεν μπορούν να πείσουν τον κόσμο. Χρειάζονται και τα έγγραφα» και πρόσθεσε ότι υπάλληλοι έκρυψαν έγγραφα αλλά «θα τη βρούμε την άκρη του νήματος».
Ο Δ. Αβραμόπουλος
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και το πολιτικό του ίνδαλμα, ο Κώστας Καραμανλής. Η διατύπωση του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία», σχετικά με τα εμβόλια για τη γρίπη Η1Ν1, προκάλεσε σε πολλούς τη σκέψη ότι η μαρτυρία ήταν υπαγορευμένη. Ο κ. Αβραμόπουλος –κατηγορείται ότι έλαβε δώρο περίπου 200.000 ευρώ για τα εμβόλια και 40 εκατ. για τον διαγωνισμό μοριακού ελέγχου του αίματος για HIV «με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας» –μίλησε για «συκοφάντες και νοσηρά μυαλά» που του «έστησαν σκευωρία» και διερωτήθηκε «τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;». Λίγο αργότερα, η διαρροή από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού υπονόησε περισσότερα από όσα είπε: «Σε σχέση με τα μεγάλης σημασίας θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα».
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία επίσης ανήκει στον στενό κύκλο Παπαγγελόπουλου. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί διατυπώνουν ενστάσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα δεν είναι θερμό. «Η Τουλουπάκη το παίζει… Σαρτζετάκης» σχολιάζουν. Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απογοητευτεί από τις αποκαλύψεις της δικογραφίας. Αρκετοί διερωτώνται ποιος «στρατολόγησε» μάρτυρες που δεν προσφέρουν αποδείξεις.
Επιστολή Βενιζέλου
Δεν είναι οι μόνοι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και του ζητεί να κατατεθούν στον φάκελο της Novartis δύο «απολύτως κρίσιμα έγγραφα» πριν από την εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια, διαφορετικά θα τεθούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικογραφίας. Τα έγγραφα αυτά είναι: Η πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευομένων») και η αναγκαία εγκριτική πράξη του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή διά του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν στις 23 Ιανουαρίου 2018.
Πρόκειται για τα έγγραφα του FBI, στο πρώτο εκ των οποίων περιλαμβάνονται μη πολιτικά πρόσωπα και στο δεύτερο μόνο πολιτικά, αλλά όχι ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Πικραμμένος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο κ. Βενιζέλος εμπλέκεται στην υπόθεση από τον «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος κατέθεσε ότι: «Ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος τοποθέτησε τον Λιντζέρη ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας». Για τις εξυπηρετήσεις στη Novartis ο κ. Λιντζέρης «αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».
Το μόνο έγγραφο δικαστικής συνδρομής προς τις ΗΠΑ που υπάρχει στη δικογραφία χρονολογείται από τον Δεκεμβρίου του 2016 και το έστειλε ο επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος ζητώντας στοιχεία για την υπόθεση Novartis.
Στις 13 Δεκεμβρίου αποστέλλεται το πρώτο έγγραφο του FBI με πληροφορίες για τις κακές πρακτικές της Novartis και αναφορά σε επτά φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Στουρνάρα. Στις 23 Ιανουαρίου υπάρχει και νέο έγγραφο, πανομοιότυπο με εκείνο του Δεκεμβρίου, στο οποίο αναφέρονται επτά πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέτζος, Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν και στα δύο έγγραφα ότι οι πληροφορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική διαδικασία.
Από τα έγγραφα συνάγεται ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν πληροφορίες για μη πολιτικά πρόσωπα και κατόπιν για πολιτικά. Το τελευταίο όμως μπορούσε να το κάνει μόνο η Βουλή και όχι η κυρία Τουλουπάκη ή το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Παράλληλα με τυχόν τυπικά σφάλματα διαπιστώνεται σωρεία αντιφάσεων και παράθεση ψευδών στοιχείων στις τρεις μαρτυρίες, παρότι η Εισαγγελία Διαφθοράς άφηνε να διαρρεύσει ότι έχει ελέγξει πολύ προσεκτικά την αξιοπιστία των μαρτύρων.
Κι όμως, ο κ. Βενιζέλος κατηγορείται με βάση μια έντυπη παρουσίαση της Novartis, του Μαΐου 2012 στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων οι εκκρεμότητές της με διάφορα υπουργεία και εντός παρενθέσεως τα ονόματα του αντίστοιχου υπουργού και του γενικού γραμματέα –εκεί αναφέρεται και ο κ. Κουτρουμάνης. Ο κ. Βενιζέλος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών στις 19 Μαρτίου 2012 επειδή είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠαΣοΚ! Και η υπουργική θητεία του κ. Κουτρουμάνη έληξε στις 14 Μαΐου 2012 και αντικαταστάθηκε από τον Αντώνη Ρουπακιώτη στην κυβέρνηση Πικραμμένου.
Ο Ι. Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται (στο έγγραφο του FBI) ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το 2012, ενώ ανέλαβε τη θέση αυτή το 2014. Αλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι το γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, ήταν στη Λεωφόρο Αθηνών 110, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου του Χρηματιστηρίου Σωκράτη Λαζαρίδη.
Ο μάρτυρας «Σαράφης» κατέθεσε στην ίδια σελίδα ότι η επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο γινόταν «
μέσω των προσωπικών τους email» και αμέσως μετά ότι «
το μήνυμα εστάλη από το κινητό του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή». Παρότι οι συνομιλίες Φρουζή – Λοβέρδου ήταν μυστικές, ο μάρτυρας καταθέτει τι έγραφε το SMS και οι ανακριτές τον ακούν χωρίς να έχουν απορίες.
Ερωτήματα από την κατάθεση για τη βαλίτσα στο Μαξίμου!
Πολλά ερωτήματα προκαλεί η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση» για τη δωροδοκία του Αντώνη Σαμαρά και ως προς την ουσία της αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε.
Την 1η Δεκεμβρίου 2017, εκεί που μιλάει η μάρτυρας για τον κ. Στουρνάρα – είναι η τέταρτη κατάθεσή της, μετά την 6η Νοεμβρίου – θυμάται ξαφνικά τον πρώην πρωθυπουργό. «Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard Project με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».
Καμία ερώτηση από την κυρία Τουλουπάκη. Στις 11 Δεκεμβρίου όμως η μάρτυρας διευκρινίζει – άγνωστο αν ρωτήθηκε ή με δική της πρωτοβουλία – ότι το ποσό δόθηκε «για να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis». Και στις 29 Δεκεμβρίου λέει ότι το ραντεβού Φρουζή – Σαμαρά κλείστηκε μέσω της γραμματέως του πρωθυπουργού «ώστε το όχημα του κ. Φρουζή, αν θυμάμαι καλά μάρκας BMW, χρώματος μαύρου, να εισέλθει και να σταθμεύσει στο Μέγαρο Μαξίμου».
Στις 28 Ιανουαρίου 2018 η κυρία Τουλουπάκη ρωτάει «πώς κανονίστηκε η συνάντηση και πώς γνωρίζετε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά;». «Μια εβδομάδα πριν ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον συνεργάτη τού Αντ. Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίο είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως κλείστηκε το ραντεβού μέσω της γραμματέως του γραφείου Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου τις μεσημβρινές ώρες (14.00 – 15.00) (…) Φεύγοντας από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής φόρτωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στο πορτμπαγκάζ και μετά από μία ώρα ειδοποίησε το γραφείο του Πρωθυπουργού για να επιτραπεί η είσοδος στον χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Μαξίμου». Η κατάθεση αυτή διήρκεσε 5 ώρες και περιελήφθη σε 3 σελίδες Α4. Ομως σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπαίνει κανένα πακέτο και πολύ περισσότερο βαλίτσα από την κεντρική είσοδο, παρά μόνο από την πλαϊνή, όπου όλα ελέγχονται από μηχανήματα. Επιπλέον, υπάρχουν κάμερες ασφαλείας και το υλικό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η αξιοπιστία των καταγγελιών.
Οι κατηγορίες για Πικραμμένο
Ο κ. Πικραμμένος κατηγορείται ότι «σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Φρουζή προωθούσε την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς τη Novartis λαμβάνοντας χρηματικό αντάλλαγμα ύψους περίπου 100.000 ευρώ».
Για τον κ. Στουρνάρα αναφέρεται ότι έλαβε συνολικά δώρα 1 εκατ. ευρώ από τον Φρουζή, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που έλαβε μέσω της Mindwork, της εταιρείας της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, η οποία σύμφωνα με τη μάρτυρα «Κελέση» λάμβανε δυσανάλογα μεγάλες αμοιβές σε σχέση με τις υπηρεσίες που πρόσφερε. «Δεν είχα καμία αρμοδιότητα ως υπουργός Οικονομικών για το φάρμακο. Προκαλώ οποιονδήποτε να μου φέρει μια υπογραφή μου για τη Novartis!» δηλώνει και προσθέτει ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πάρει εδώ και δύο χρόνια όλα τα αρχεία της εταιρείας της συζύγου του και τα ελέγχουν εξονυχιστικά. Επίσης, έχει ενημερώσει την ΕΚΤ για αυτή την υπόθεση.
«Ο Α. Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα» καταθέτει η «Κελέση».
«Εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της Novartis». Η μάρτυρας λέει επίσης ότι χρηματίζονταν οι σύμβουλοί του Νίκος Μανιάς και ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης. Ο πρώτος ήταν ένας τεχνοκράτης του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος μετατάχθηκε στο υπουργείο Υγείας και αργότερα τον χρησιμοποίησε και η Θεοδώρα Τζάκρη ως υφυπουργός Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος είναι ένας από τους 10 ειδικούς στα θέματα Υγείας που συμβουλεύθηκαν αρκετοί υπουργοί Υγείας. «Δεν ευνόησα ποτέ τη Novartis» δηλώνει ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει μηνύσεις επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ και αφού μελετήσει τη δικογραφία.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγορείται για μίζα 2 εκατ. ευρώ την οποία πήρε σε βαλιτσάκι στο υπουργικό γραφείο του επειδή «εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ποσού 65 εκατ. ευρώ». Αλλος μάρτυρας καταθέτει ότι «όπως είναι ευρέως γνωστό, ο κ. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε από τη Novartis τις εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων». Ο ίδιος παραθέτει στοιχεία ότι δεν υπήρξε καταβολή 65 εκατ. ευρώ προς τη Novartis επί υπουργίας του και ότι όλες οι αποφάσεις που υπέγραψε για τιμές φαρμάκων ακολουθούσαν ομόφωνες εισηγήσεις 17μελούς Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, για τον κ. Λυκουρέτζο, αναφέρεται ότι «χρηματίστηκε κατ’ επανάληψη και πιστεύω ότι στο σύνολο είχε λάβει τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο ίδιος δήλωσε ότι υποψιάζεται «δόλο από μη πολιτικά πρόσωπα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ