«Η Αριστερά είναι κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» έλεγε στη Βουλή σε συνομιλητές του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ακαδημαϊκές περγαμηνές, προσπαθώντας να περιγράψει το πλαίσιο του προβληματισμού που επικρατεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης Novartis. Η περίσκεψη και οι συγκρατημένες προσεγγίσεις που διατυπώνονται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έρχονται μετά τις «αστοχίες» που παρατηρήθηκαν εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών και οι οποίες, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έστειλαν λανθασμένο μήνυμα».
Κάποιοι έσπευσαν…
Μεταξύ αυτών η παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο την ώρα που η δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση όδευε προς τη Βουλή, καθώς και (κυρίως) οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή και του αναπληρωτή του Δ. Παπαγγελόπουλου μετά τη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι έσπευσαν να προκαταλάβουν την έκβαση της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, μιλώντας για σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.
Μάλιστα ο κ. Κοντονής δήλωνε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη Βουλή, ενώ αυτό προβλέπει ρητά το άρθρο 86, παρ. 2 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι στοιχεία που προκύπτουν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης τα οποία σχετίζονται με αδικήματα μελών της κυβέρνησης που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή, χωρίς να απαιτείται ουδεμία διαμεσολάβηση της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «άστοχη» (στο Action24) τη σχετική δήλωση του κ. Κοντονή. Ενώ ένας ακόμα βουλευτής του κόμματος, ο Δ. Σεβαστάκης, κατέστησε σαφές (στον Σκάι) ότι «πρέπει να είμαστε πολύ συγκρατημένοι και σώφρονες και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να εργαστεί».
Ολα αυτά βεβαίως δεν μειώνουν τις προσδοκίες των κυβερνητικών βουλευτών οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει με σύνεση και απόλυτη θεσμική σοβαρότητα το πολιτικό σύστημα να συμβάλει στο να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή πλήρως και να αποδοθούν από τη Δικαιοσύνη ευθύνες όπου και αν αυτές βρίσκονται. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι «ήρθε η ώρα της αυτοκάθαρσης» για το πολιτικό σύστημα, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις μιας μη πλήρως θεσμικά συντεταγμένης διαχείρισης της υπόθεσης εκ μέρους των κομμάτων, μηδέ του κυβερνώντος εξαιρουμένου.
Πολιτικό δίλημμα
Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ
Ν. Ξυδάκη στη Βουλή, ο οποίος αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis είπε ότι «δεν την αποκαλώ ακόμη σκάνδαλο διότι βρίσκεται εν εξελίξει», ενώ σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να γίνει μια νηφάλια διαχείριση του θέματος έθεσε ένα «υπαρξιακό πολιτικό δίλημμα»: «από τη μία πλευρά, θα πρέπει η Ελληνική Δημοκρατία να δείξει ότι έχει τη βούληση και τα μέσα να επιβάλει κανόνες διαφάνειας, δικαιοσύνης και τιμωρίας εάν χρειαστεί και, από την άλλη μεριά, οι αιρετοί, οι πολιτικοί, θα πρέπει να δείξουν ότι στο όνομα μιας βραχείας επικράτησης δεν επιτρέπεται τη Δημοκρατία να την κάνουμε αρένα και Κολοσσαίο, δεν επιτρέπεται η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».
Ζοφερό κλίμα
Εντονη περισυλλογή επικρατεί και μεταξύ των «53+», σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ως προς το σκέλος της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και το ζοφερό κλίμα που δημιουργείται όσο και ως προς το κλίμα που διαμορφώνεται σε μια ευαίσθητη φάση της πορείας της χώρας και της ελληνικής οικονομίας προς την κανονικότητα και την προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια. «Πώς θα πορευθεί η χώρα προς την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία με υπόδικο τον έλληνα επίτροπο και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας;» αναρωτιόταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη εμπειρία, δίχως βεβαίως να αμφισβητεί την αναγκαιότητα να αποδοθούν ευθύνες «για το πάρτι που στήθηκε στην Υγεία επί χρόνια, συμβάλλοντας στο να φθάσει η χώρα στη χρεοκοπία». Προβληματισμός διατυπώνεται και για τις προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η υπόθεση όσον αφορά τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίλυση του Σκοπιανού, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώνουν τον φόβο ότι οι συμμαχίες που διαμορφώθηκαν στην πορεία αυτή με πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα «τινάζονται στον αέρα». Σε κάθε περίπτωση υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τις θεσμικές προεκτάσεις και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Γι’ αυτό και δεν πέρασε απαρατήρητη η επισήμανση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος με άλλη αφορμή είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «δεν θα γίνει η Βουλή εφετείο της πολιτικής ζωής».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ