Χέρι-χέρι
1. Την αναπτυξιακή διάσταση με την έννοια ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας με ασφάλεια.
«Να τελειώνουμε…»
Τέσσερα βήματα για να φτάσει η Ελλάδα στην έξοδο
Ο Πιερ Μοσκοβίσι στις συναντήσεις που είχε με τους Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», παρουσίασε τις προϋποθέσεις προκειμένου να φτάσει η Ελλάδα στην έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο και να ξεκινήσει η νέα περίοδος εποπτείας που θα συνδέεται άμεσα με την ελάφρυνση του χρέους.
Το πλαίσιο περιλαμβάνει 4 κεφάλαια:
1. Να φτάσουμε στο τέλος της τρίτης αξιολόγησης άμεσα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που πάνε «κούτσα-κούτσα». Σε καμία περίπτωση η Κομισιόν δεν θέλει εξ αυτού του λόγου να βγουν αρνητικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.
2. Να προγραμματιστεί έγκαιρα η τέταρτη αξιολόγηση έτσι ώστε να κλείσουν όλα γρήγορα.
Οπως είπε ο κ. Μοσκοβισί, «για να βγούμε τον Αύγουστο πρέπει να είναι όλα έτοιμα τον Ιούνιο. Και αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος Μαΐου πρέπει να έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί».
3. Η ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο στον ESM και στο EuroWorking Group, αλλά ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης. Βέβαιη θεωρείται η κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου χάριτος που λήγει το 2022 για τα ευρωπαϊκά δάνεια, αλλά και η επιμήκυνση του χρόνου ωριμάσεων των δανείων σε όσο βάθος κριθεί αναγκαίο προκειμένου το χρέος να θεωρείται βιώσιμο.
Τα εργαλεία ελάφρυνσης είναι δεδομένα. Πρόκειται για τον γαλλικό μηχανισμό που προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εξοφλεί μέρος του χρέους ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης («Το Βήμα» είχε αποκαλύψει ότι οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για τα δάνεια προς τον EFSF και τον ESM δεν θα υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ ετησίως τουλάχιστον για 15 χρόνια μετά το 2022).
Επιπλέον, η διάθεση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFA) για την εξόφληση μέρους δανείων είτε προς το ΔΝΤ είτε προς τα κράτη-μέλη που μας δάνεισαν με το πρώτο μνημόνιο.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανακοινωθούν και θα ισχύσουν από τον Αύγουστο, αλλά θα υπάρχει πρόβλεψη για τη σταδιακή ενεργοποίησή τους σε προκαθορισμένα χρονικά ορόσημα με την παράλληλη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα πρέπει να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση με το δικό της μεταμνημονιακό πρόγραμμα.
4. Η εποπτεία. Ο νέος μηχανισμός εποπτείας θα συνδέεται με τις διαδικασίες που προβλέπει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αναπτυξιακό πλάνο που θα συνδέεται με συγκριμένους στόχους για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και κυρίως την τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας. Και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup.
Στην πολιτικά καυτή ερώτηση «τι είδους εποπτεία θα είναι», ο κ. Μοσκοβισί απαντά: «Δεν θα είναι ελαφρά όπως της Πορτογαλίας, αλλά δεν θα είναι μνημόνιο, δεν θα υπάρχει τρόικα, δεν θα υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις που θα έχει χαράξει και αναλάβει η ίδια».
Σε πολιτικό επίπεδο η Φώφη Γεννηματά είπε στον κ. Μοσκοβισί με το «καλημέρα»: «Πιερ, στην Ελλάδα θεωρούν ότι είσαι φιλαράκος του Τσίπρα». Και αυτός απάντησε: «Είμαι Σοσιαλιστής κι αν θέλεις θα έρθω στο συνέδριό σας. Ομως καλύτερα να είσαι φίλος με τον Τσίπρα…».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ