«Η χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, εισέρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο. Από τον Ιούνιο και μετά κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί». Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη δεν κρύβουν την οργή τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στο σκάνδαλο της Novartis. Θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανατινάζει το πολιτικό σκηνικό επιχειρώντας να στήσει «ένα νέο ’89». Δεν κρύβουν και την ανησυχία τους. Το εκρηκτικό και πολωτικό κλίμα που πυροδοτείται θα πιέσει πολιτικά και πιθανότατα και εκλογικά το Κίνημα Αλλαγής.
Ναι στην προανακριτική
Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για σκευωρία που ενορχηστρώνει η κυβέρνηση προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και σήμανε γενική αντεπίθεση. Τα στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση καλύπτονται πλήρως. «Ετσι κι αλλιώς έχουν ήδη απαντήσει. Και φυσικά, όλοι μας δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να βάλει όλη αυτή τη λάσπη στον ανεμιστήρα» ανέφερε η κυρία Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής γίνεται αποδεκτή, με τρόπο όμως επιθετικό. «Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής θα είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» τονίζεται. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «θα επιμείνουμε να αναδειχθούν τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων» τονίζεται.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά ότι το σκάνδαλο της Novartis, σε συνδυασμό με το Σκοπιανό και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που ακυρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, είναι πιθανό να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε αλλαγή του εκλογικού του σχεδιασμού. Οπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει επιλέξει οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019. Ομως, τόνισε πως «δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε, αντίθετα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο».
Διαφωνίες για το Σκοπιανό
Η ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει, όπως λέγεται, την ενοποίηση και του πολιτικού λόγου των κομμάτων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής. Το θέμα των Σκοπίων ανέδειξε τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας. Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρέθηκε αντιμέτωπη με παρατηρήσεις ενδεικτικές της υποβόσκουσας γκρίνιας που υπάρχει για τις πολλές φωνές που ακούγονται στο θέμα. «Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του δεσμεύοντας τον χώρο» είναι η κριτική που ακούστηκε και εκτιμάται ότι φωτογράφιζε τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.
Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι σε έναν πολυκομματικό σχηματισμό δεν αποτελεί πρόβλημα, αντιθέτως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις. Ωστόσο, σε συνομιλητές της δεν έχει κρύψει τον προβληματισμό της για δηλώσεις που δημιούργησαν την αίσθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ κοντά στο να ψηφίσει μαζί με την κυβέρνηση μια λύση που να αφορά αρχικά την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ούτε και για τη θέση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής για τα συλλαλητήρια, που ήρθε σε αντίθεση με τη στάση μεγάλου μέρους της βάσης του ΠαΣοΚ αλλά και θερμών υποστηρικτών της που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που τη Δευτέρα απέρριψε τις προτάσεις Νίμιτς, επαναλαμβάνοντας ότι το ΠαΣοΚ είναι υπέρ μιας συνολικής λύσης την οποία δεν προσφέρουν οι προτάσεις του και επαναφέροντας την πρότασή της για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο δέχθηκε την κριτική ότι θα μπορούσε σε αυτήν τη φάση να μείνει στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και να μην πάρει μια τόσο απόλυτη θέση, όμως η παρέμβασή της είχε και άλλο στόχο. Να περάσει το μήνυμα στη βάση του ΠαΣοΚ ότι
«δεν είμαστε κοντά σε ψήφο», ούτε
«είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε λευκή επιταγή ή σανίδα σωτηρίας στον Τσίπρα» όπως αναφέρουν συνεργάτες της.
«Πόρτα» από τη Φώφη σε Μοσκοβισί για Τσίπρα
Το κλίμα στη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Πιερ Μοσκοβισί περιγράφεται ως ιδιαίτερα φιλικό. Ισως αυτό να επέτρεψε στην πρόεδρο του ΠαΣοΚ να θέσει, αστειευόμενη, το θέμα τής σχέσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Πρωθυπουργό. «Ολοι λένε ότι είσαι φίλος του Αλέξη Τσίπρα» είπε στον ευρωπαίο επίτροπο, που έδειξε να αιφνιδιάζεται. «Είμαι Σοσιαλιστής, στηρίζω τα αδελφά κόμματα, είμαι φίλος δικός σας και όχι του Τσίπρα» φέρεται ότι απάντησε. Δήλωσε μάλιστα πρόθυμος, εφόσον το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, να παρευρεθεί στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Στη συνάντηση αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η διαφορετική προσέγγιση που έχει το ΠαΣοΚ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη σχέση της Κεντροαριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο μετεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα, εξέφρασε την επιφύλαξή του για μια συνεργασία με τη ΝΔ. «Εμείς ως Σοσιαλιστές δεν θέλουμε να συνεργαστείτε με τον κ. Μητσοτάκη» φέρεται ότι επεσήμανε στην κυρία Γεννηματά. Σημείωσε μάλιστα ότι τώρα που το Κίνημα Αλλαγής μεγαλώνει εκλογικά, ίσως θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.
Η στάση της Φ. Γεννηματά δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον ευρωπαίο αξιωματούχο. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, περιγράφοντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κλίμα συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε ότι τις μετεκλογικές συνεργασίες θα τις καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του κ. Τσίπρα η συνεργασία με τον κ. Καμμένο, τον οποίο χαρακτήρισε «ό,τι χειρότερο υπάρχει πολιτικά στην Ελλάδα» – κατά άλλες πηγές, χρησιμοποίησε ακόμα πιο σκληρούς χαρακτηρισμούς. Και επεσήμανε στον κ. Μοσκοβισί ότι αν ο κ. Τσίπρας ήθελε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων θα είχε κάνει άλλες επιλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε, όπως είπε, μετά την τραγική διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη για την οποία την ευθύνη την είχε ο κ. Τσίπρας, «βάλαμε πλάτη για να στηρίξουμε τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας πήγε σε εκλογές και αμέσως επέλεξε να συνεχίσει τη συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα» του Π. Καμμένου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ