To δεξί χέρι του Μοσκοβισί

Ελληνα, με ρίζες όμως και στη Γαλλία, όπου έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκά θέματα, επέλεξε ο Πιερ Μοσκοβισί ως σύμβουλό του για το ελληνικό ζήτημα στη μεταμνημονιακή εποχή.ÜΑυτός είναι ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης (σκίτσο) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο και όπως πληροφορηθήκαμε θα προταθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων να αναλάβει τη θέση ειδικού συμβούλου του γάλλου επιτρόπου για την Ελλάδα. ÜΕτσι θα εξακολουθήσει να ασχολείται με την καρδιά του ελληνικού ζητήματος το οποίο αντιμετώπισε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Σύννεφα για το ΔΑΑ

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την υπογραφή μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) για την 20ετή επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του «Ελ. Βενιζέλος» ως το 2046 αλλά ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία και μετά να περάσει για κύρωση και από τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η DG Comp εγείρει ενστάσεις, καθώς στην αρχική σύμβαση του αεροδρομίου το 1995 δεν υπήρχε αναφορά σε ανανεώσεις και η σύμβαση θα έληγε το 2026. Αν υπήρχε πρόνοια για ανανεώσεις, τότε το τίμημα θα ήταν μεγαλύτερο για την αρχική περίοδο εκμετάλλευσης, αναφέρουν από την DG Comp. Επίσης από την DG Comp εκτιμούν ότι οι επενδύσεις επέκτασης του αερολιμένα πρέπει να προηγούνται οιασδήποτε επέκτασης της σύμβασης.
Από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν ανησυχούν για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το προσφερόμενο συνολικό τίμημα για την παράταση της αρχικής σύμβασης είναι 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, και το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ.

Αισιόδοξος ο Μεγάλου

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των stress tests είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Πηγή της στήλης που τον συνάντησε τυχαία στον δρόμο την περασμένη εβδομάδα, μας ενημέρωσε για τη μεγάλη αυτοπεποίθηση του έμπειρου τραπεζίτη, ο οποίος εμφανίζεται βέβαιος ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα περάσει με επιτυχία τις επικείμενες… εξετάσεις. Σε σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς, ο Μεγάλου στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την πώληση δανείωνσε τρίτους, μέσα στο 2018, προσδιορίζοντας το ύψος τους στα 5 δισ. ευρώ.Ü Το αμέσως επόμενο διάστημα ο όμιλος θα ολοκληρώσει την πρώτη συναλλαγή μεταβίβασης χορηγήσεων με εξασφαλίσεις από οφειλές μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να ακολουθήσει μια δεύτερη πώληση καταναλωτικών δανείων αυτή τη φορά, ονομαστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ.

Θυµηδία…

Η γερμανική οικονομία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης και όποια αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης ευνοεί όλες τις οικονομίες της ΕΕ. Με αφορμή λοιπόν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως «η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να προχωρήσουν σε δημόσιες επενδύσεις, αυξήσεις μισθών και ενδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας». Είναι μια λογική παραίνεση που όμως, επειδή ακριβώς γίνεται από τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει ψαλιδίσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εις βάρος της ανάπτυξης και έχει εκτινάξει τις μορφές υποαπασχόλησης, προκαλεί μόνο θυμηδία

Στους Δελφούς

Με τη συμμετοχή 250 προσωπικοτήτων από 18 και πλέον χώρες θα πραγματοποιηθεί από τις 1 ως τις 4 Μαρτίου στους Δελφούς το τρίτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Την έναρξη του φόρουμ θα κηρύξει o Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.ÜΑπό τους 250 και πλέον ομιλητές ξεχωρίζουν τα ονόματα της προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουΐ, της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ.ÜΤο παρών βεβαίως θα δώσουν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ