Ο άλλος ύμνος του Παλαμά

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου της Στέγης Κωστή Παλαμά - στο παλιό αναμορφωμένο αρχοντικό των γονιών του - πολλά έχει να μας πει για τον μεγάλο εθνικό ποιητή (γεννήθηκε στην Πάτρα αλλά «μεταφυτεύθηκε» στο ιερό Μεσολόγγι, σε τρυφερή ηλικία λόγω διπλής ορφάνιας, στη στοργή των συγγενών του).

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου της Στέγης Κωστή Παλαμά –στο παλιό αναμορφωμένο αρχοντικό των γονιών του –πολλά έχει να μας πει για τον μεγάλο εθνικό ποιητή (γεννήθηκε στην Πάτρα αλλά «μεταφυτεύθηκε» στο ιερό Μεσολόγγι, σε τρυφερή ηλικία λόγω διπλής ορφάνιας, στη στοργή των συγγενών του). Η ακατάλυτη στη ροή του χρόνου παλαμική μνήμη όλοι ξέρουμε ότι οφείλεται στον μεγαλόπνοο αρχαιολατρικό Ολυμπιακό Υμνο του. Αλλά είναι πολύ λίγο γνωστό ότι μία δεκαετία μετά την «εγκαινίαση» (κατά την έκφραση της εποχής) των νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα του 1896, ο Παλαμάς έγραψε και δεύτερο αθλητικό ποίημα –η προβολή του οποίου ασφαλώς θα συμπεριληφθεί στην πατρινή Στέγη του.
Ο ΠΑΛΑΜΑΣ έγραψε αυτόν τον δεύτερο ύμνο του και τον αφιέρωσε στον ιστορικό Κερκυραϊκό ΓΣ –ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1893 και ήταν από τα συστατικά μέλη του ΣΕΓΑΣ, τότε ΣΕΑΓΣ –όταν το 1906 έγιναν τα εγκαίνια του σταδίου τού τότε ονομαζόμενου Εν Κερκύρα Γυμναστικού Συλλόγου, που μετονομάστηκε σε Κερκυραϊκό ΓΣ το 1915. Η ειδοποιός διαφορά του δεύτερου ύμνου από τον αθάνατο Ολυμπιακό έγκειται στο ότι ενώ ο πρώτος παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα, ο δεύτερος είναι πολύ πιο ρεαλιστικός, και συνταιριασμένος με το κλίμα της εποχής. Εχει δηλαδή δύο εννοιολογικές όψεις, όπου η άθληση συναντά τη μεγάλη νέα περιπέτεια του έθνους των Ελλήνων. Δηλαδή τον Μακεδονικό Αγώνα.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ διαπιστωθεί πώς και γιατί και ποια ήταν η παρόρμηση στον Παλαμά να γράψει τον ύμνο του Κερκυραϊκού. Πιθανολογείται ότι του το ζήτησε ο δεύτερος των δημιουργών του Ολυμπιακού Υμνου, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, Κερκυραίος Σπύρος Σαμάρας (επιλογή και αυτού, όπως και του Παλαμά, ήταν από τον πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ, τον γίγαντα πνεύματος και πολιτισμού Δημήτριο Βικέλα).
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΚΤΑΣΤΙΧΟ του κερκυραϊκού Υμνου του Παλαμά αναφέρεται στη σωματική αλκή της νιότης («Νέοι δυναμώστε το κορμί κι ας αναδώσει η ορμή σας καθώς η φλόγα στο βωμό» κ.λπ.) Αλλά το δεύτερο οκτάστιχο είναι παρότρυνση για τον Μακεδονικό Αγώνα που τότε είχε φουντώσει (Παύλος Μελάς κ.ά.). «Νέοι δυναμώστε το κορμί κι ας αναδώσει η ορμή σας φωτιά από κάννη τουφεκιού» κ.λπ. Εδώ και πολλά χρόνια ένας κερκυραίος ερευνητής ονόματι Φάνης Καββαδίας ανακάλυψε τον Υμνο τυπωμένο σ’ ένα παλιό ημερολόγιο με την υποσημείωση ότι το ποίημα γράφτηκε από τον Παλαμά για τα εγκαίνια του γυμναστηρίου του Κεκρυραϊκού και μελοποιήθηκε από τον μουσουργό του Νησιού των Φαιάκων Νικόλαο Τσερούτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.