Μαραθώνιος και όχι κατοστάρι

Την περασμένη Πέμπτη βγήκαμε στις αγορές. Το 7ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας συγκέντρωσε προσφορές 7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών άντλησε τα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.

Την περασμένη Πέμπτη βγήκαμε στις αγορές. Το 7ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας συγκέντρωσε προσφορές 7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών άντλησε τα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
Το υπουργείο ήταν πεπεισμένο πριν από την έκδοση ότι το επιτόκιο θα έγραφε μπροστά… 2. Υπολόγιζαν 2,8% με 2,9%. Λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές η έκδοση τιμολογήθηκε τελικά με 3,5%, ασχέτως αν η κυβερνητική προπαγάνδα το πέρασε ως επιτυχία, αφού οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για επιτόκιο 3,75%.
Ηταν ένα καλό μάθημα για την κυβέρνηση. Για να αντιληφθεί ότι η έξοδος στις αγορές –μακριά από την προστατευτική ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης –για μια χώρα πληγωμένη δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά ένας απαιτητικός Μαραθώνιος. Δανειστήκαμε με 3,5% όταν οι αγορές δανείζουν για αντίστοιχες εκδόσεις την Πορτογαλία με 1,57% και την Ιρλανδία με 0,66%.
Ναι, το ζητούμενο είναι να βγούμε από τα μνημόνια και να δανειζόμαστε από τις αγορές έστω και με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που απολαμβάνουμε τώρα από τους εταίρους (μόνο 1%) και με προσπάθεια να επιδιώκουμε κάθε έκδοση να είναι χαμηλότερα τιμολογημένη από την προηγούμενη, ώστε κάποια στιγμή να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να στείλουμε σήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2%, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να ενισχύεται, οι μεταρρυθμίσεις να προχωρούν και να προσελκύουμε άμεσες ξένες επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος.
Μέχρι όμως να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος με την τρόικα. Αυτό μπορεί να είναι ένα πλαίσιο εποπτείας του SSM, ίσως μια προληπτική γραμμή στήριξης ή ένα δικό μας μνημόνιο, όπως αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο, αν είναι ρεαλιστικό και έχει σωστή προπαρασκευή, θα πρέπει να το υιοθετήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Ετσι θα ξαναβγούμε στο μέλλον με ασφάλεια στις αγορές. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που ισχύει τώρα κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Ιδίως όταν όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τελειώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας, να βρεθούμε μπροστά σε δυσθεώρητα επιτόκια και να κάνουμε μια τρύπα στο νερό εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.